Hirdetés
. Hirdetés

Julian Assange kiadatási harca - Törékeny út az igazságszolgáltatáshoz

|

A szivárogtató felmentésének esélye továbbra is csekély, de egy gondosan előkészített radikális stratégiai váltás eredményt hozhatna.

Hirdetés

Steve Poikonen, az Action for Assange országos szervezője a Critical Hour című műsorban nemrégiben adott interjújában megosztotta nézeteit a folyamatban lévő bonyolult jogi és politikai dinamikáról.

Mint ahogyan arról a ComputerTrends is beszámolt, az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bírósága engedélyt adott a WikiLeaks alapítójának, Julian Assange-nak, hogy megtámadja kiadatását az Egyesült Államoknak, ami reménysugarat jelent az elhúzódó jogi küzdelem közepette. A szakértők azonban figyelmeztetnek, hogy Assange felmentésének esélye továbbra is csekély.

"Ez óvatos optimizmusra ad okot, azonban a felmentésének esélye elenyésző" - mondta Poikonen.

Kiemelte Assange jogi harcának elhúzódó jellegét, amely miatt évek óta a belmarshi börtönben sínylődik. "A Biden-kormányzat és Merrick Garland számára az lenne a legkényelmesebb, ha Assange a belmarshi börtönben halna meg" - jegyezte meg Poikonen, hangsúlyozva a WikiLeaks-alapítóra váró komor valóságot.

Radikális stratégiai váltás?

Poikonen beszélt egy lehetséges stratégiai váltásról, amelyet Assange jogi csapata fontolóra vehet: önként az Egyesült Államokba menne, hogy szembenézzen a vádakkal.

Hirdetés

"Ha a jogi csapat ezt a döntést hozná, nagyon ajánlom nekik, hogy egy nagyon hozzáértő és jól tájékozott egyénekből álló csoportot szedjenek össze, és menjenek egy felmentésért kampányoló körútra Virginia keleti körzetében, mielőtt belevágnának, és megkezdenék a védekezést" - javasolta.

Wilmer Leon, a "Kritikus óra" műsorvezetője arról kérdezte, hogy egy ilyen stratégia milyen hatással lehet a közvéleményre és a médiában való megjelenésre. "Mi lenne, ha egyszerűen azt mondanák, hogy felejtsék el a meghallgatásokat, az USA-ba megyünk! Mi lenne itt a szalagcím?".

Poikonen egyetértett azzal, hogy ez a megközelítés potenciálisan leleplezheti az amerikai kormány álláspontjának törékenységét. "Ez az intézményrendszer arcába robbanna" - állította, kiemelve, hogy egy ilyen lépés jelentős médiafigyelmet vonzana.

Assange ügye Joe Biden elnök csökkenő népszerűségének hátterében bontakozik ki: a legutóbbi felmérések szerint a népszerűsége 36%-on áll.

"A kormány nem az embereket képviseli, hanem az oligarchákat, a milliárdosokat, az adományozókat" - jegyezte meg Poikonen, rámutatva a jelenlegi kormányzattal szembeni általános elégedetlenségre. Felvetette, hogy az Assange-ügy, ha az Egyesült Államokba kerül, tovább ronthatja a kormányba vetett közbizalmat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.