Hirdetés
. Hirdetés

Kiderült, mennyi kibermaffiózó kell 300 millió európai és amerikai polgár adatainak eladásához

|

Az ukrán bűnüldöző szervek 51 embert tartóztattak le, akik a gyanú szerint világszerte, többek között Ukrajnában, az Egyesült Államokban és Európában több százmillió ember lopott személyes adatait árulták hackerfórumokon.

Hirdetés

"Az akció eredményeként mintegy 100, a 2020-2021-es évekre vonatkozó személyes adatokat tartalmazó adatbázist foglaltak le" - közölte az Ukrán Nemzeti Rendőrség kiberrendészeti osztálya. A nagyszabású akciót követően az ukrán rendőrség bezárta az egyik legnagyobb, ukránoktól és külföldiektől egyaránt ellopott személyes adatok értékesítésére használt oldalt is (az oldal nevét a sajtóközlemény nem fedte fel).

A most leállított illegális piactéren a gyanúsítottak a lopott személyes adatok széles skáláját árulták, beleértve a telefonszámokat, vezetékneveket, neveket, címeket és egyes esetekben a gépjárművek forgalmi adatait.

Hirdetés

"A támadók zárt hackerfórumokon, valamint közösségi hálózatokon és üzenetküldőkön értékesítették az információkat" - közölte Szerhij Lipka, a számítógépes rendszerekkel kapcsolatos bűncselekmények elleni küzdelemmel foglalkozó főosztály vezetője.

A rendőrük összesen 117 házkutatást végeztek Ukrajna különböző régióiban, és ennek eredményeként több mint 90 ezer gigabájtnyi információt távolítottak el. A gyanúsítottakat a "DATA" elnevezésű novemberi műveletet követően fogták el, amelynek célja a lopott személyes adatok jogellenes online piacokon történő illegális terjesztésének megakadályozása volt.

Ukrajna az év során keményen fellépett a határain belüli kiberbűnözés ellen, és a közelmúltban letartóztatta a DDoS-támadások mögött álló fenyegető szereplőket, zsarolóvírus-bandák tagjait és a pénzmosókat. A múlt hónapban az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SSU) Kijevben és Harkivban öt gyanúsítottat is letartóztatott, akik feltehetően a mobileszközök távoli feltörésére szakosodott nemzetközi "Phoenix" hackercsoport tagjai.

Szeptemberben az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) Lvivben egy hat telefonközpontból álló hálózatot is felszámolt, amelyet egy csalóhálózat használt világszerte kriptopénz-befektetők becsapására. A mértéket mutatja, hogy az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) májusban közölte, hogy a 2020 októbere óta beérkezett mintegy 7000 bejelentés alapján a károsultak több mint 80 millió dollárt veszítettek kriptopénz-befektetési csalások miatt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.