Hirdetés
. Hirdetés

Orosz űrügynökség: minden hackert megtalálunk, aki támadja a műholdjainkat

|

Az orosz űrügynökség vezetője figyelmeztet, hogy a hackerek háborút indíthatnak. A Roszkozmosz első embere, Dmitrij Rogozin szerint az orosz műholdak elleni támadási kísérletek komoly következményekkel járnának.

Hirdetés

Az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz vezetője figyelmeztette az ország műholdjainak működését megzavarni próbáló hackereket, hogy cselekedeteiket "casus belli - azaz háborút indokló eseményként" értelmezhetik.

Dmitrij Rogozin megjegyzése nem sokkal azután hangzott el, hogy kibertámadás érte az orosz RKA küldetésirányító központját. Az orosz Rosszija 24 hírcsatornának szerdán nyilatkozva a tisztviselő azt mondta, hogy "azoknak, akik erre kísérletet tesznek", tudniuk kell, hogy "ez bűncselekmény, ami nagyon súlyos büntetést követel".

Hirdetés

Rogozin a továbbiakban hangsúlyozta, hogy "bármely ország űrerőinek működésének megzavarása úgynevezett casus belli", ami egy latin kifejezés, amelyet olyan eseményre használnak, amely vagy egy háború kezdetéhez vezet, vagy azt indokolja.

A Roszkozmosz vezetője azzal is megfenyegette a felelősöket, hogy vállalata azonosítani fogja őket, és átadja az adatokat az orosz biztonsági szolgálatoknak, hogy azok büntetőeljárást indíthassanak a hackerek ellen.

Korábban több Telegram-csoport is azt állította, hogy az NB65 hackercsoport, amely állítólag az Anonymoushoz köthető, sikeresen feltörte a Roszkozmosz kommunikációját az orosz műholdakkal.

Rogozin azonban elutasította az állításokat, mondván, hogy bár voltak kísérletek a rendszerbe való behatolásra, a Roszkozmosz védelmének sikerült elhárítania őket.

Február 24-e óta, amikor Moszkva háborút indított Ukrajna ellen, a Kreml, az orosz minisztériumok, bankok és a média - köztük az RT - honlapjai hacker- vagy DDoS-támadások célpontjai lettek. Az Anonymous azon a napon hirdetett "kiberháborút" Oroszország ellen, amikor Moszkva csapatai és katonai eszközei megszállták Ukrajnát.

Vlagyimir Putyin elnök a katonai akció szükségességét azzal magyarázta, hogy Oroszország "demilitarizálni és nácimentesíteni" akarja a kelet-európai országot, valamint meg akarja védeni az üldöztetéstől a donbásszi köztársaságok orosz ajkú lakosságát. Ukrajna és nyugati szövetségesei ezeket az állításokat csupán ürügyként utasították el egy szuverén ország lerohanására, azt állítva, hogy Moszkva végcélja egy oroszbarát bábkormány felállítása Kijevben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.