Hirdetés
. Hirdetés

UFO-besúgokat keres az amerikai kormány

|

Az informátorokat tanúvédelem illetné meg.

Hirdetés

Egy új amerikai jogszabály mentességet biztosítana azoknak a kormányalkalmazottaknak, akik "azonosítatlan légi jelenségekről" - közismert nevükön ufókról - szivárogtatnak ki információkat, és hivatalos eljárást adna a bejelentéseknek.

A Mike Gallagher képviselő által e hónap elején előterjesztett, a 2023-as amerikai nemzetvédelmi felhatalmazási törvényhez benyújtott módosítás célja, hogy védelmet nyújtson azoknak a szövetségi alkalmazottaknak, akik felfedik az azonosítatlan légi jelenségek (Unindetified Aerial Phenomena, UAP) észleléseinek részleteit, függetlenül bármilyen korábbi titoktartási megállapodásuktól, "amely a tanú általi jelentéstétel jogi korlátozásaként értelmezhető".

Hirdetés

"A módosítás létrehozna egy eljárást a kormányzaton belül az UAP-ok bejelentésére, és tanúvédelmet biztosítana" - mondta Jordan Dunn, Gallagher szóvivője a War Zone-nak.

Az intézkedés egy "biztonságos rendszer létrehozását javasolja a jelentések fogadására az azonosítatlan légi jelenségekkel kapcsolatos bármely eseményről", valamint a rejtélyes észlelésekkel kapcsolatos kormányzati programokról vagy tevékenységekről.

A módosítás azonban, miközben az informátorok védelmére törekszik, azt is megjegyzi, hogy a rendszer "mechanizmusként szolgálna a jogosulatlan nyilvános jelentések megakadályozására", ami arra utal, hogy az információk még azután is titokban maradhatnak, hogy elküldték őket a közzétételi eljáráson keresztül. Elfogadása esetén a rendelkezés előírná a tisztviselők számára, hogy 180 napon belül nyújtsanak be anyagokat a kongresszusi bizottságoknak, és legalább néhány információt tegyenek elérhetővé egy nyilvánosan hozzáférhető weboldalon.

A jelentési irodát a Pentagon vagy a hírszerzés "megfelelően átvilágított" tisztviselői felügyelnék, akiket az azonosítatlan légi jelenségekkel foglalkozó munkacsoporthoz (Unidentified Aerial Phenomena Task Force) rendelnek ki, amely az UAP-okra összpontosító speciális részleg. Ezek a tisztviselők azonban dönthetnek úgy, hogy megtiltják a jelentéstételt, ha megállapítják, hogy a kérdéses észlelés olyan titkos katonai munkához kapcsolódik, amelyet a törvényhozóknak "kifejezetten és egyértelműen" leírnak.

Gallagher módosító indítványát alig néhány héttel azután terjesztette elő, hogy a NASA bejelentette, tanulmányt fog készíttetni az UAP-okról. Bár az űrügynökség hangsúlyozta, hogy a mai napig "nincs bizonyíték arra, hogy az UAP-ok földönkívüli eredetűek lennének", azt mondta, hogy az adatok hiánya "jelenleg megnehezíti, hogy tudományos következtetéseket vonjunk le az ilyen események természetéről".

A törvényhozók eközben többször is további információkat kértek a Védelmi Minisztériumtól az UAP észlelésekről, és májusban kongresszusi meghallgatást tartottak a témában. A találkozó során az UAP munkacsoport tagjai elmondták, hogy a testület mintegy 400 jelentést gyűjtött össze a jelenségekről, sokat a haditengerészet pilótáitól, de a legtöbb továbbra is megmagyarázhatatlan.

Az UFO-król szóló nyilvános viták 2017 óta növekednek, amikor kiderült, hogy a Pentagon egy Advanced Aerospace Threat Identification Program (AATIP) nevű projektet működtetett, amelynek feladata az UAP-ok azonosítása volt. A közvélemény érdeklődését tovább fokozta három kiszivárgott videó - ezek hitelességét később a Pentagon is megerősítette -, amelyeken azonosítatlan objektumok olyan bizarrnak tűnő manővereket hajtanak végre, amiket a meglévő technológiával nem tartanak lehetségesnek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.