A hálózati csatornák legfontosabb trendjei, amelyek a 2021-es évet alakítják

|

2020 a jelentős változások éve volt, mind a piaci volatilitás, mind a tömeges digitális átalakulás tekintetében. Már semmit sem mondhatunk biztosra, de mégis, mire számíthatunk 2021-ben a technológia területén? Van pár tippünk.

A menedzselt szolgáltatást nyújtók (MSP) és az értéknövelt viszonteladók (VAR) kulcsfontosságú szerepet játszanak abban, hogy a különböző méretű vállalatok számára segítsenek fenntartani az üzletmenet folytonosságát, és alkalmazkodni tudjanak az új és a meglévő kihívásokhoz. A legtöbb vállalkozás jelenleg olyan kihívásokkal néz szembe, mint a rengeteg új beáramló eszköz, és a különféle műveletek távolról történő végrehajtásának szükségessége. 

WiFi 6 nagy sűrűségű környezetekhez

A WiFi 6 a hálózatok átalakulásának egyik fő mozgatórugója, ami jelentősen javítani fogja a hálózati teljesítményt azáltal, hogy növeli az általános kapacitást és csökkenti a hálózat latenciáját. A WiFi 6 segít minden felhasználó számára gyorsabb és folyamatosabb kapcsolatokat biztosítani - még olyan nagy sűrűségű környezetben is, ahol több csatlakoztatott eszköz található. 

Felhőalapú hálózat - gondolkodásmód és megoldás

A felhő bevezetése forradalmasította a vállalkozások működését, új szintű rugalmasságot és hozzáférést biztosított a távmunkán keresztül. A felhőalapú hálózatok bevezetése lehetővé teheti a vállalkozások számára az informatikai szolgáltatások távoli kezelését, növelve a hatékonyságot és csökkentve a költségeket. Biztonságosabb megoldást is kínál, mivel a távoli szervereken tárolt rendszerek védik az információkat és megakadályozzák az adatvesztést. Ha továbbra is otthonról dolgozunk, ez továbbra is remek lehetőség a menedzselt szolgáltatást nyújtóknak, hogy távolról támogathassák az ügyfeleket.

Míg az üzleti hálózat felhőbe történő áthelyezésével kapcsolatban számos különböző kihívás áll fenn, minden vállalat számára az első és legjelentősebb kihívást maga a gondolkodásmód jelenti. A hálózati infrastruktúra felhőbe történő áthelyezése időigényes, és az üzleti élet minden szintjén az egyének alkalmazkodását igényli. A különböző méretű szervezeteknek világosan meghatározott stratégiával és üzleti célokkal kell rendelkezniük a felhőbe való átköltözéshez. Mind a VAR-oknak, mind az MSP-knek szorosan együtt kell működniük végfelhasználóikkal a felhőbe történő zökkenőmentes átállás biztosítása érdekében.

5G - a leggyorsabb adatforgalmi út

Az 5G szintén forradalmasítani fogja a vállalkozások hálózatát, és ideális megoldást nyújt a szolgáltatók számára, mivel a száloptikai hálózatokhoz képest gyorsabb sebességet kínál, átlagosan 150-200 Mbps-on. Az 5G alacsonyabb látenciát, nagyobb kapacitást, nagyobb rugalmasságot, megbízhatóságot és valós idejű szolgáltatásokat is nyújt, amelyek bármilyen méretű vállalkozás esetében forradalmi változást okozhatnak. Ezek a funkciók elősegíthetik az 5G hálózatokkal rendelkező vállalkozások fejlődését 2025-re, amely valószínűleg a világ népességének egyharmadát fedi le a GSMA szerint. A megnövekedett sávszélességű 5G hálózatok elterjedése megkönnyíti a nagy mennyiségű adatok továbbítását egy vállalkozáson belül, ezáltal lehetőségeket nyitva az edge computing számára. Ahogy belépünk az 5G korszakába, az edge computing megváltoztatja az adatok kezelésének, feldolgozásának és több millió eszközről történő kézbesítésének a módját. Ez különösen előnyös a vállalkozások számára, mivel csökkenti a felhőszerverekre küldött és onnan fogadott adatok mennyiségét.

Hibrid-hálózat, amely mindkét világ előnyeit nyújtja

Az informatikai hálózatok szerepe folyamatosan változik. A hagyományos hálózati modelleknek alkalmazkodniuk és változniuk kell a szervezet igényeihez és a mai digitalizált világban megjelenő technológiákhoz. Mivel az alkalmazottak már nem korlátozódnak irodára, a hibrid hálózat sok vállalkozás számára ideális megoldást jelent. A hibrid hálózat két különböző hálózati technológiát használ a kapcsolatok létrehozásához a felhasználók, az eszközök és a webhelyek között. Az alkalmazottak minden eddiginél szétszórtabban helyezkednek el, egy részük Ethernet-kapcsolaton keresztül csatlakozik, néhányan Wi-Fi-t használnak, és otthonról az interneten vagy a 4G / 5G vezeték nélküli kapcsolaton keresztül dolgoznak. Az olyan technológiák használatával, mint a Cloud Managed Networking vagy az SD-WAN, a vállalkozások könnyedén kezelhetik és irányíthatják a forgalmat a különböző kapcsolatokról a központi hálózatba.

A változatos hálózati infrastruktúra telepítése csökkenti a hálózat leállásának kockázatát. A hibrid hálózatok emellett a nagyobb rugalmasság és kapacitás, jobb alkalmazás teljesítmény és alacsonyabb költségek ígéretét kínálják. Az MSP-knek iparági szakértőként és megbízható tanácsadóként kell fellépniük, segítve az ügyfeleket ezen hibrid környezetek megtervezésében és kezelésében.

A biztonság és az adatvédelem továbbra is prioritás

A biztonság az MSP-k számára továbbra is kiemelt prioritás kell, hogy maradjon 2021-ben. Mivel a kiberbűnözők egyre kifinomultabbá válnak, és támadási módszereik összetettebbé válnak, továbbra is szükség lesz a fokozott biztonságra. Ez a szétszórt munkaerő esetén is egyre nagyobb kihívást jelent. Ha az alkalmazottak különböző helyről és különböző eszközökről csatlakoznak egy hálózathoz, ez gyakran kiszolgáltatottá és nyitottá teheti a vállalkozást a rosszindulatú programok támadásaival szemben. A járvány alatt az MSP-k ismerete, szakértelme és készségei döntő fontosságúak voltak. A statisztikák szerint a menedzselt szolgáltatók 59%-a több biztonsági ajánlatot kínál, mint bármely más üzleti modell, és ez a statisztika valószínűleg csak fokozódni fog.

A csatorna jövője

A statisztikák szerint az alkalmazottak 41% -a valószínűleg távolról fog dolgozni a pandémiát követő időszak legalább egy részében, ami tehát azt jelenti, hogy a munkavállalók többsége továbbra is otthonról tervez dolgozni a "belátható jövőben", ezáltal a hálózattal szemben támasztott igények folyamatosan fejlődnek, és az MSP-k továbbra is kulcsfontosságúak a hálózat folytonosságának fenntartásában, ebben a folyamatosan fejlődő környezetben. Azok a hálózati technológiák iránt, amelyekkel kapcsolatban korábban sok ügyfél bizonytalan volt, ma már nagy kereslet mutatkozik.

 

Mivel a vállalkozásoknak a jelenlegi gazdasági helyzetre reagálva elbocsátásokat kell végrehajtaniuk, egyre több vállalkozás támaszkodik harmadik fél szakértőire az informatikai szaktudás terén, amellyel már nem rendelkeznek házon belül. Ennek az igénynek a megkönnyítése érdekében a VAR-oknak és az MSP-knek fontos szerepet kell játszaniuk csapatuk képzésében és továbbképzésében, hogy értékes tanácsokat és szakértelmet nyújthassanak ügyfeleiknek ezekben a viharos időkben. A 2021-ben virágzó MSP-k azok, akik befektetnek a képzésekbe, és differenciáló tényezőként alkalmazzák az úttörő technológiákat. Ez azonban azt is jelenti, hogy kilépnek a komfortzónájukból, és alkalmazkodnak az aktuális trendekhez, még mielőtt késő lenne.

Szerző: Jean-Marc Guignier, a Zyxel Networks EMEA ügyvezető igazgató helyettese

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.