Hirdetés
. Hirdetés

A munkahelyek 80%-a mérgező. Az öné is az?

|

Ha át akarjuk alakítani a mérgező kultúrát, akkor határozottnak kell lennünk, bevált kommunikációs technikákat kell alkalmaznunk, és hivatkoznunk kell a meglévő szabályokra és irányelvekre.

Hirdetés

Életünk több mint egyharmadát a munkahelyünkön éljük le. Mivel ilyen sok időt töltünk ebben a környezetben, és a foglalkozásunk gyakran identitás- és önértékelés-érzetünk kulcseleme, életünk általános működéséhez elengedhetetlen, hogy támogató környezetben tudjunk működni. Ez olyan munkahelyet jelent, amely pszichológiai biztonságot és védettséget nyújt, és pozitív érzést ad számunkra értékünkről és jelentőségünkről. Olyan munkahelyet jelent, amely lehetőséget ad arra, hogy kielégítsük legnagyobb érzelmi szükségletünket: a kapcsolat iránti igényünket.

Mérgező munkahelyi kultúra

A munkahelyi toxikus kultúra olyan kombinált viselkedésmintákból alakul ki, amelyek kontraproduktívak. Kenneth Williams, az amerikai Nemzeti Védelmi Egyetem etikai tanszékének professzora szerint a toxikus vezetés által támogatott toxikus kultúra hat konkrét viselkedési formát foglal magában: passzív ellenségeskedés, megszégyenítés, közöny, csapatszabotázs, negativitás és kizsákmányolás.

Hirdetés

A passzív ellenségesség, a megszégyenítés és a közömbösség önmagában azt az érzést kelti, hogy a problémák felvetésekor elutasítják vagy figyelmen kívül hagyják az embert. Linnda Durré sportteljesítmény-tanácsadó és HR-szakértő szerint a hatalmi pozícióban lévő emberek egy része a hatalommal való visszaéléssel tartja fenn az irányítást. A viselkedésformák közé tartozik az ego, a bizalmatlanság, a paranoia, a kegyetlenség, az igazságtalanság, az egyenlőtlenség, a nyomásgyakorlás, a kapzsiság, a kíméletlen ambíció és a tiszteletlenség, ami negatívan hat mindenkire körülöttük.

A toxikus kultúrákról ismert, hogy olyan magatartásokat támogatnak, amelyek kedvezőtlenül hatnak a munkavállalók pszichológiai jólétére. Carol Ryff szociálpszichológiai szakértő, a Wisconsin-Madison Egyetem Hilldale pszichológiaprofesszora a pszichológiai jólétet hat tulajdonsággal határozza meg: autonómia, környezetkezelés, személyes növekedés, pozitív kapcsolatok, életcélok megléte és önelfogadás.

A magasabb szintű pszichológiai jólléttel rendelkező alkalmazottak nagyobb valószínűséggel menekülnek, amikor a szervezet mérgező állapota romlik, míg a legalacsonyabb pszichológiai jólléttel rendelkező alkalmazottak a legnagyobb valószínűséggel válnak passzív elutasítókká.

Nem olyan nehéz belátni, hogy miért van szükségünk az alábbi számokra. Ha a munkahelyek 80%-ában közepes vagy magas a toxicitás, és ezen alkalmazottak 40%-a passzívan elzárkózik, 33%-a aktívan zavarja a munkahelyet, 27%-a pedig aktívan keres máshol munkát! Nem nehéz tehát megérteni, hogy miért kell minden együttérző vezetőnek a munkahelyi toxicitás aktív csökkentését fő céljává tenni. Emberi erőforrásaink jogfosztottsága jelentősen lecsökkent termelékenységhez vezet, és ez csendben erodálja a vállalkozások jövedelmezőségét világszerte.

Ha át akarjuk alakítani a mérgező kultúrát, akkor határozottnak kell lennünk, bevált kommunikációs technikákat kell alkalmaznunk, és hivatkoznunk kell a meglévő szabályokra és irányelvekre. Ha ez nem működik, keressünk új szerepet egy olyan egészséges vállalatnál, amely az igazságra, az őszinteségre, az együttműködésre és a nyílt kommunikációra épül.

A pszichológiai biztonság fontossága

Az, hogy hogyan irányítják és kezelik az embereket a munkahelyen, közvetlenül összefüggésbe hozható a munkahelyi pszichológiai biztonság kezelésével: azzal a képességgel, hogy úgy érezzük, képesek vagyunk "embernek" lenni a munkahelyen. Amikor a csapatban dolgozók pszichológiai biztonsággal rendelkeznek, úgy érzik, hogy képesek felvetni az aggodalmakat, beismerni a hibákat, segítséget kérni, ötleteket javasolni és megkérdőjelezni a munkamódszereket. Nyugodtan megkérdőjelezhetik a csapatban dolgozók mások elképzeléseit, beleértve a vezetőséget is. Ez egy olyan munkahelyi kultúra, amely elfogadja a tiszteletteljes őszinteséget és nyitottságot. Ha a munkahely pszichológiai biztonságot nyújt, csökkennek a kockázatok, új ötletek születnek, a csapat képes megvalósítani ezeket az ötleteket, és mindenki úgy érzi, hogy bevonják őket is a cég életébe.

Aki a traumák kezelésének és a pszichológiai biztonság előmozdításának kulcsfontosságú összetevői révén a befogadó munkahely kialakítására összpontosít, kivételes munkahelyi kultúrát hoz létre az emberei számára, növelve a termelékenységet és a nyereséget, és olyan szintű pozitivitást teremt, amely széles körű munkahelyi boldogságban nyilvánul meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.