Hirdetés
. Hirdetés

Nagyon menő lesz a Windows 10X

|

A kétképernyős eszközökhöz fejlesztett új operációs rendszer várhatóan 2020 őszén jelenik meg, és nem a Windows 10 frissítése lesz.

Hirdetés

Tavaly októberben mutatta be két kihajtható, kétképernyős eszközét a Microsoft: a Surface Duo okostelefon az Android, míg a nagyobb Surface Neo az új Windows 10X operációs rendszer köré épül. Azóta sem volt bőbeszédű a szoftvergyártó óriás az új rendszerszoftverrel kapcsolatban, ezért az alábbiakban áttekintjük, hogy mit tudunk róla eddig.

Hirdetés

A Windows 10X a Windows egy új változata, amelyet kifejezetten a kétképernyős eszközökön való futtatásra terveztek, bár használható egyképernyős számítógépeken is.

Egyébként a Windows 10 már támogatja több képernyő használatát, de nem igazán alkalmas a kisebb képernyővel ellátott, hordozható kivitelű újgenerációs gépeken való futtatásra. A Surface Neót két 9 hüvelykes képernyővel szerelték fel, vagyis valamivel kisebb, mint egy normál iPad. Ugyanakkor a Neo nem egyszerűen két tablet, összekötve egy pánttal, hanem sokkal több annál.

Kapunk hozzá egy mágneses klaviatúrát, amely az egyik képernyőre helyezhető, ekkor a képernyő negyedét kitevő csík marad látható. A Microsoft ezt Wonder Barnak (csoda sávnak) nevezi, mert itt megjeleníthető egy app miniváltozata, egy emoji panel, vagy pedig érintőpadként használhatjuk az eszköz vezérléséhez.

Amikor mindkét képernyő látható, mindegyiken futtathatunk külön appot, vagy egy appot kiterjeszthetünk mindkét képernyőre intelligens módon, ami nem csupán egy egyszerű zoomolás a terület kitöltésére.

Ha tájkép módból portré módra térünk át, a sátor módot használjuk (ilyenkor a pánt felül található és csak az egyik képernyőt látjuk), vagy csatlakoztatjuk a billentyűzetet, az appok automatikusan átrendezik magukat, a felület pedig az üzemmódnak megfelelően érintéssel vagy billentyűzetről/tollal vezérelhető.

A Windows 10X új Start menüt kap, amely némileg a keresőmotorok weboldalára hasonlít: felül található egy keresősor, középen vannak az appok ikonjai, alul pedig a nemrégiben használt dokumentumokra és a nemrégiben meglátogatott weboldalakra mutató hivatkozások.

A fentebb elmondottakból látható, hogy miért van szükség a kihajtható eszközök esetében egy teljesen új Windows-verzióra, és hogy a Windows 10X miért nem a mostani Windows 10 frissítése lesz. Ami igaz, az igaz, már eddig is több változatban él közöttünk a Windows 10: fut laptopokon, asztali PC-ken, tableteken, az Xbox One konzolon, a dolgok internete eszközökön és a Hololens headseten.

Kevesen tudják, de ezek a különböző verziók ugyanazon magra épülnek, amelyhez a szükséges kiegészítő elemeket adva áll össze egy adott változat. 

Mi a helyzet a régi Windows appokkal?
A Microsoft tájékoztatása szerint a Windows 10X futtatni fogja ezeket. Az ARM-alapú processzort használó Surface Pro X-től eltérően a Windows 10X köré épülő eszközök processzora Intel-gyártmányú lesz, és a berendezések egy konténert fognak használni a régebbi Windows-programok futtatására.

Jelen esetben régebbi programnak tekintünk minden olyan alkalmazást, amely nem érhető el a Microsoft áruházban vagy amely nem teljes mértékben egy webböngészőben fut.

A fő probléma a régebbi alkalmazásokkal, hogy nem szükségszerűen gondoskodtak arról a fejlesztőik, hogy energiatakarékosak legyenek, márpedig a Neóhoz hasonló kétképernyős eszközök nagyon vékonyak, nem fér el bennük nagyméretű akkumulátor. Így aztán energiatakarékos alkatrészekből (beleértve a processzort és a kijelzőt) készülnek, és a rajtuk futó alkalmazások sem meríthetik le gyorsan az akkut a rossz programozás miatt.

Vagyis a fejlesztőknek optimalizálniuk kell alkalmazásaikat a Windows 10X alatt történő használatra, és ez az egyik fő oka annak, hogy 12 hónappal a hivatalos debütálás előtt mutatta be a Neót a Microsoft.

Február 11-től a fejlesztők hozzáférhetnek majd egy Windows 10X-emulátorhoz, amelynek segítségével megnézhetik, hogy miképpen viselkednek alkalmazásaik az új operációs rendszer alatt, és optimalizálhatják őket úgy, hogy nincs a birtokukban egy valódi Windows 10X-es eszköz. 

Időközben az is kiderült, hogy az új Edge böngésző - amely ugyanarra a Chromium platformra épül, mint a Google piacvezető Chrome-ja - szerves része lesz a Windows 10X operációs rendszernek, és ennek megfelelően támogatja a kétképernyős használatot.

Milyen eszközökön fut majd a Windows 10X?
Mindenekelőtt a már bemutatott Surface Neón. De a Microsoft azt is bejelentette, hogy az Asus, a Dell, a HP és a Lenovo 2020 őszén olyan eszközökkel rukkol elő, amelyeken a Windows 10X fut. Ezek nem mind egyszerű klónok lesznek: többféle méretben és specifikációval jelennek majd meg.

A Lenovo-féle ThinkPad X1 Fold egyelőre a Windows 10 Prót futtatja, így nem nyújtja azokat a szolgáltatásokat, amire majd a Windows 10X használatakor lesz képes.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.