Hirdetés
. Hirdetés

Az én hőseim

|

A vezető informatikusoknak idén már tényleg végük lesz. A diszruptív, a múltat eltörlő technológiák és trendek vezéráldozatai lesznek azok, akik a vállalatok, intézmények infokommunikációs rendszereiért felelnek - volt sűrűn olvasható elemzésekben, de nem így lett. Éppen ellenkezőleg. És azok, akik jók, megerősödtek.

Hirdetés

Idén is részt vehettem a 18 éve a kezdeményezésemre megalapított Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége, a VISZ egyik legfontosabb 2016-os döntésének meghozatalában. Az augusztus végi VISZ Infohajó előtt pár héttel jöttünk össze, hogy meghallgassuk a 2016-os Az év CIO-ja díj jelöltjeit, és megszavazzuk, közülük ki a legjobb.

Ahogy mondani szokás, a zsűri nehéz helyzetben volt, mert erős mezőny alakult ki. A végső értékeléskor és döntéskor azonban kiderült, hogy ketten mégiscsak kiemelkedtek a többiek közül. Én is a többséggel szavaztam, elárulom, miért.

Hazánk infokommunikációs iparának egyik büszkesége a magát most a navigációs és infoszórakoztató szegmensbe pozicionáló NNG (korábban Nav N Go). Az idei Az év CIO-ja díj nyertese a lassan három esztendeje az NNG-nél tevékenykedő Szabados Gábor lett. Könnyű neki, mondhatnánk, hiszen egy csúcstechnológiai vállalatnál nem feltételezhető, hogy sokat kell küzdeni, amikor az informatikai háttér és front fejlesztésére kell megnyerni a vezetés támogatását.

Halkan jegyzem meg, egyáltalán nem törvényszerű, hogy egy high-tech cégnél arany élete van a CIO-nak. Amikor egy nemzetközi szoftvercég helyi leányvállalatát irányítottam, azt tapasztaltam, hogy az IT iránti affinitás még talán a pénzügyi asszisztensek körében is messze átlagon felüli. Viszont azt is hamar beláttam, hogy az IT-fejlesztésekre csak akkor ad pénzt a menedzsment, ha az üzleti prioritások mellett marad rájuk költenivaló.

Az NNG esetében Szabados Gábornak és csapatának egyszerre kell a vállalat sebes növekedését, globalizálódását és gyártási-fejlesztési környezetét az informatika eszközeivel támogatni. A feladat összetett, a piaci verseny ádáz, és időből van a legkevesebb. Amint Gábor rendkívül igényes pályázati anyagából is kitűnt, a felmerülő igényekre úgy adnak gyors választ, hogy a piacon elérhető megoldásokat építik be a maguk által megtervezett architektúrába. Fejlesztési erőforrásaikat a saját termékeikre koncentrálják.

Gábor a magyarországi CIO-közösség kiemelkedő alakja, rendelkezik üzleti diplomával is, beszél németül az angol mellett - úgy hiszem, hogy karrierjében jut még magasabbra. Nincs olyan informatikai szervezet, amelynek a vezetését ne bíznám rá nyugodt szívvel.

Zavar támadt a zsűriben. Bejött Tanka László, és beszélt, válaszolt a kérdéseinkre. Valahogy nem illett a képbe a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának informatikai főosztályvezetője, rendfokozata szerint tűzoltó ezredes. Olyan szervezetnél dolgozik, amelynek az emberi élet védelme a legfőbb küldetése, és amely - mint állami intézmény - nem dúskál fejlesztési forrásokban, szakembereinek anyagi elismerése sem összevethető a profitorientált vállalkozások hasonló alkalmazottaiéval.

Arról írt a pályázatában és beszélt a zsűrinek, hogy az utóbbi évek egyik legelőremutatóbb fejlesztése során a tűzoltóságok műveletirányítási rendszerét korszerű, egységesített alapokra helyezték. Az információkat digitális térképen megjelenítő, PAJZS nevet viselő, az ország teljes területére kiterjedő, központosított bevetés-irányítási rendszert fokozatosan állították szolgálatba 2012 és 2014 között a megyei és fővárosi igazgatóságokon.

Végül a zsűri úgy döntött, hogy noha évente csak egy díjat ad ki, idén kivételt tesz: különdíjjal ismeri el László és csapata teljesítményét.

Legutóbb szeptemberben, Bikalon, a mi CIO.hu konferenciánkon beszélgethettem Lászlóval, amikor még ebéd közben is szolgálatban volt, feszülten figyelt mobiljára - akkoriban a migránsválság miatt neki is bőven jutott rendkívüli feladat.

Ajándéka az életnek, hogy Lászlót ismerhetem, s olykor elbeszélgethetek vele. Nyugodt szívvel bíznám rá az életemet is.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.