Hirdetés
. Hirdetés

Az IT-vezetők megmondták: a hibrid munkaerő itt van, és itt is marad

|

De a végponttól végpontig tartó láthatóság és a kiberbiztonság kiemelt prioritás kell, hogy legyen.

Hirdetés

Az üzleti és informatikai vezetők túlnyomó többsége a hibrid munka fennmaradását látja a jövőben, és 42 százalékuk úgy véli, hogy a munkaerő több mint fele hibrid lesz a covid-járvány miatti zavarok lecsengése után - derül ki az IT-szakemberek körében végzett 2021-es felmérésből.

A hibrid munkahelyre való áttérés, amely már a pandémia felbukkanása előtt elindult, a globális várvány kezdetén nagy sebességbe kapcsolt, és azóta sem mutatja a lassulás jeleit. Az előnyök között szerepel a vírus terjedésének csökkentett kockázata. De vannak nem szándékolt előnyök is. A munkavállalók nagyobb elégedettségről számolnak be az otthoni munkavégzéssel kapcsolatban. A Riverbed | Aternity által közzétett Hybrid Work Global Survey rávilágított, hogy ha figyelembe vesszük, hogy a távmunka a munkavállalók számára is előnyös lehet - mivel csökkenti a rezsiköltségeket, az utazási költségeket és növeli a termelékenységet -, akkor egyértelműnek tűnik, hogy a hibrid munkamodell hosszú távon is vonzó.

Hirdetés

A világszerte 1500 informatikai és üzleti vezető megkérdezésével készült felmérés szerint a szakemberek 83 százaléka úgy véli, hogy munkahelyek legalább 25 százaléka hibrid állás marad a normalizálódás után is, míg 2020-ban ez az arány csak 30 volt. A válaszadók 42 százaléka pedig úgy véli, hogy a munkahelyek többsége a járvány után is hibrid marad - számolt be a Tech Republic.

A felmérés mélyebben is megvizsgálta az eredmények okait és azt is, hogy az IT-vezetőknek mire kell odafigyelniük. A válaszok alapján a hibrid munka egyik fő előnye (94 százalék vélekedett így), hogy a ez a modell a tehetségek vonzása és a versenyképesség megőrzése szempontjából is előnyös lehet. A megkérdezettek 84 százaléka pedig arra számít, hogy a munkamodellnek általánosságban pozitív hatása lesz a társadalomra.

A kérdés, hogy miként érhető el a sikeres hibrid munkamodell? A felmérés szerint a szervezeteknek figyelmet kell fordítaniuk az emberi és technikai akadályokra. Ezek közé tartoznak:

  • A munkavállalók motivációja és jóléte (35%)
  • A technológiai zavarok (32%)
  • A gyenge otthoni/távoli hálózati teljesítmény (31%)
  • Az együttműködés és virtuális kapcsolatépítés (31%)
  • A kiterjedt biztonsági kockázatok (31%).

Emellett a végponttól végpontig tartó láthatóság és a kiberbiztonság kiemelt prioritás kell, hogy legyen: a válaszadók 57 százaléka szerint ez még nagyobb kihívást jelent a hibrid munkahelyeken. Az informatikai és üzleti vezetők 93 százaléka szerint a teljes végponttól végpontig tartó átlátás a kiberbiztonsági stratégia kritikus eleme, és 64 százalék azt mondta, hogy az e területen elkövetett mulasztásokból eredő kiberbiztonsági sérülés "komolyan zavaró vagy üzletromboló" lenne.

Ha a hálózatok és az alkalmazások működnek, akkor a válaszadók szerint az üzlet is működik. Az előnyök közé tartozik az idő- és pénzmegtakarítás (38%), a kritikus szolgáltatások (belső és külső) nyújtásának jobb képessége (35%), a hibrid munkamodellek lehetővé tétele (32%), az állásidő csökkentése (31%), az innováció ösztönzése (29%) és az együttműködés fellendítése (28%).

Ezzel szemben az alulfinanszírozás nagyobb stresszhez (37%), a motiváció csökkenéséhez (33%); a termelékenység csökkenéséhez (33%), a munkatársak közötti együttműködés csökkenéséhez (32%), és a munka és a magánélet egyensúlyának romlásához (30%) vezethet. "Teljesen világos, hogy a hibrid munka maximális előnyeinek kihasználásához a szervezeteknek be kell fektetniük az informatikai környezetük korszerűsítését szolgáló technológiákba, és az alulfinanszírozás súlyos következményekkel járhat" - figyelmeztetett Dan Smoot, a Riverbed | Aternity elnök-vezérigazgatója.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.