Hirdetés
. Hirdetés

Az otthoni munkavégzés miatt a vállalatok újragondolják az IT-kiadásokat

|

A szervezetek 71 százaléka tervezi a technológiai beruházások növelését a következő egy évben.

Hirdetés

Egy új kutatás szerint a vállalatok az IT-kiadásaikat az otthoni és az irodai munka hibrid modelljét támogató technológiai beruházásokra összpontosítják. Az európai vállalkozások csaknem kétharmada tervez nagyobb beruházást az otthoni és az irodai munka kombinációját támogató technológiába, és több mint fele tervezi, hogy a munkatársak távoli támogatását helyezi előtérbe.

A PC-gyártó Dynabook megbízásából végzett kutatás több mint 1000 közép- és nagyvállalat vezető informatikai döntéshozóját kérdezte meg az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, Spanyolországban és Hollandiában, hogy megtudja, mire fordítják a pénzt a következő 12 hónapban.

A megkérdezettek 65 százaléka nagyobb költségvetést szánt a rugalmasabb munkavégzésre, azaz a távmunkában is dolgozó alkalmazottak több időt töltenek majd távol az irodától.

A felmérés szerint a felhőplatformok, a kiberbiztonság, a távoli IT-támogatás és az IT-képzés az európai IT-vezetők számára a következő 12 hónapban a legfontosabb beruházási prioritások közé tartoznak. A 2020-as zavarokat követően ezek a beruházások alapvető fontosságúak a változó munkamódszerek és az üzletmenet folytonosságának támogatása szempontjából.

"Az elmúlt évben példátlan változások történtek a munkavégzésben, és a kutatásunkból egyértelműen kiderül, hogy az európai vállalkozások még mindig versenyt futnak annak elérésére, hogy IT-infrastruktúrájuk megfeleljen a megnövekedett távoli és hibrid munkaerő igényeknek" - mondta Damian Jaume, a Dynabook Europe elnöke.

A spanyolországi IT-vezetők számoltak be a technológiai kiadások legnagyobb mértékű növekedéséről: a szervezetek 71 százaléka tervezi a technológiai beruházások növelését a következő egy évben, szorosan követik őket a hollandiai vállalkozások 70 százalékkal. A pénzügyi szolgáltató szervezetek több mint háromnegyede (76 százalék) számolt be a költségvetés növeléséről, míg a feldolgozóipari vállalkozások 73 százaléka nyilatkozott ugyanerről. A kiskereskedelmi ágazatban volt a legkevésbé valószínű, hogy növelik az IT-büdzsét, a vállalkozások 54 százaléka jelentette az IT-kiadások növelését.

Hirdetés

Az IT-kiadások egyértelmű hajtóerejeként a hibrid munkastílusok várható növekedését jelölték meg, amelyekben a munkatársak több helyről dolgoznak. A jelentés szerint a világjárványt követően az alkalmazottak több mint kétharmada (67 százalék) várhatóan otthonról vagy helyhez kötötten fog dolgozni, míg a COVID-19 előtt ez az arány 53 százalék volt.

A vállalkozások ennek támogatása érdekében növelik a felhőinfrastruktúrába történő beruházásaikat: A válaszadók 50 százaléka minden piaci ágazatban a felhőplatformokat és a távoli IT-támogatást sorolta a legfontosabb prioritások közé.

Amikor a növekvő távmunkavállalói létszám termelékenységének biztosításáról kérdezték őket, a megkérdezett szervezetek több mint fele (51 százaléka) jelezte, hogy prioritásként kezeli a távoli segítségnyújtást a munkatársak számára. Ez a Dynabook 2018-as jelentésében még csak 29 százalék volt. A brit vállalkozások a legnagyobb valószínűséggel a távoli IT-támogatást helyezték előtérbe, közel kétharmaduk (63 százalékuk) jelölte meg ezt kulcsfontosságú fókusszal.

A világjárvány kezdete óta a termelékenység és az együttműködési szoftverek is kulcsfontosságú eszközökké váltak a vállalkozások számára, és az IT-vezetők továbbra is tervezik, hogy beruháznak a dolgozók kapcsolattartásának módjaiba: a válaszadók 73 százaléka tervezi, hogy a következő évben növeli a kollaborációs eszközökbe történő beruházásokat. A Dynabook jelentése arra is rávilágított, hogy egyes szervezetek milyen nehézségekkel szembesültek a távmunkavállalatok fenntartása során: az európai informatikai döntéshozók egyharmada a munkatársak termelékenységét és az együttműködést nevezte meg a legnehezebben kezelhető területnek.

Az IT-vezetők a gyorsan változó fenyegetettségi környezetet is tudatában vannak. A SonicWall 2021-es kiberfenyegetettségi jelentése szerint 2020-ban 56,9 millió IoT-támadási kísérlet, 5,6 milliárd malware-támadás és 4,8 billió behatolási kísérlet történt. A fenyegető szereplők a COVID-19 járványt kihasználva támadásokat hajtottak végre magánszemélyek és szervezetek ellen egyaránt, a távmunka terjedése pedig még sebezhetőbbé teszi az IT-rendszereket.

Ennek leküzdése érdekében a szervezetek mind az infrastruktúrájukat, mind az alkalmazottaikat fejleszteni igyekeznek: a Dynabook által megkérdezett informatikai vezetők 48 százaléka a kiberbiztonsági infrastruktúrát jelölte meg a következő egy év legfontosabb beruházási prioritásaként, amelyet a munkatársak informatikai képzése követ (40 százalék). A jelentés azt is megállapította, hogy a vállalkozások több mint háromnegyede (77 százaléka) most fontosabbnak tartja a biztonsági szoftvereket, mint 2019-ben.

Bár nagy hangsúlyt kapott a távmunkát segítő szoftverek fontossága, a Dynabook kutatása a laptopok megnövekedett értékét is kiemelte. A Dynabook által megkérdezett szervezetek 86 százalékának alkalmazottai laptopot használtak távmunkához. Az Egyesült Királyságban volt a legnagyobb az eltérés a laptopok és az asztali számítógépek használata között, ahol a brit cégek 90 százaléka használ laptopot, és csak egyharmaduk (33 százalék) asztali számítógépet a távmunka során.

Így a szervezetek kétharmada (66 százaléka) azt mondta, hogy a következő 12 hónapban több laptopot tervez integrálni távmunka-infrastruktúrájába. E közvetlen prioritásokon túl nagyobb hangsúlyt fektetnek az automatizálási eszközökre (60 százalék) és a viselhető eszközökbe (59 százalék).

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.