Hirdetés
. Hirdetés

Erre vágynak a nők

|

Mit akarnak a nők a munkahelyükön? Ugyanazt, mint minden ember: tisztességes fizetést, rugalmas körülményeket és érdekes munkát. Ha pedig fejlődési lehetőséget is kínál számukra a vállalat, akkor képes lesz magához vonzani és megtartani a legjobb képességű női munkavállalókat.

Hirdetés

Ellentétben a kialakult sztereotípiával a nők nem vágynak másra, mint a férfiak, állítja Michelle Bailey, az IDC globális alelnöke és vezérigazgatója. A férfiak apasági szabadságra mennek, rugalmas munkaidőre vágynak, meg kívánják teremteni a munka és a magánélet egyensúlyát. Mindenki tisztességes fizetést, rugalmas munkavégzési lehetőségeket és értelmes munkát akar. A technológiai szektor mára éretté vált, így mindenki egyetért abban, hogy ha hetente 80 órát dolgozunk, akkor valami nem stimmel.

Hirdetés

Bár ezek az állítások általánosságban igazak, ha közelebbről megnézzük, mit akarnak a technológiai állásokban tevékenykedő nők, jelentős különbségeket fedezhetünk fel a között, amivel a nők szembesülnek, és ami ideális lenne ahhoz, hogy vonzónak találjanak egy munkahelyet - foglalta össze az IDC felmérésének tanulságait Sharon Florentine, a CIO.com munkatársa.

Kompenzáció
Az IDC Women in Technology: Diversity, Inclusion and the Future of Work című kutatásának férfi és női válaszadói egyaránt azt állították, hogy egy karrier vagy állás sikerességének legfontosabb mutatója a kompenzáció mértéke. Azonban lényeges különbség, hogy a férfiaknak csak 39 százaléka nyilatkozott így, szemben a nők 52 százalékával - ami a nemek közötti fizetési egyenlőtlenségre utal a technológiai szektorban.

A nők gyakran nem tárgyalnak olyan sikeresen, mint a férfiak, amikor a fizetésükről van szó. Gyereknevelés miatt elhagyják a munkaerőpiacot, és komoly nehézséget jelent számukra a visszatérés. A nőket tudatosan vagy tudattalanul diszkriminálják. A nők hajlamosak végleg elhagyni az informatikai szektort, ha nőgyűlölettel és zaklatással szembesülnek.

Munka-magánélet egyensúlya és rugalmasság
Bár egyre több férfi megy apasági szabadságra, és veszi ki a részét a családi tevékenységekből, az igazság az, hogy még mindig a nők végzik a második műszakos munkák oroszlánrészét: a gyermekgondozást, a házimunkát és hasonlókat, s emiatt nagyobb számban hagyják ott munkahelyüket.

Az IDC kutatása megállapította, hogy bár a munka és magánélet egyensúlyának megteremtése mind a nők, mind a férfiak számára fontos, a nők nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a rugalmas munkavégzési lehetőségeknek, mint a férfiak (24, illetve 16 százalék). Egy másik kutatás szerint amikor a gyermeket vállaló nők visszatérnek a munkaerőpiacra, gyakran érzik, hogy ki akarják onnan szorítani őket, és nem kapnak támogatást ahhoz, hogy újra beilleszkedjenek.

Értelmes munka
A technológiai szektorban dolgozó nők számára az egyik legfontosabb motiváló tényező az értelmes munka, és az álláshoz tartoznia kell egy küldetésnek, tudjuk meg Bailey-től. Ha lehetővé tesszük az alkalmazottak számára, hogy "szenvedély projekteken" dolgozhassanak, ezzel elkötelezetté tehetjük őket, és nagyon élvezni fogják a munkájukat, hangsúlyozza Elizabeth Ames, a nők előrejutását a technológiai szektorban támogató nonprofit Anita Borg Institute (ABI) korábbi alelnöke, a Women in Product vezérigazgatója. Ilyenkor a munkavállalók hajlandóak többet dolgozni, és szenvedélyesen végzik a feladataikat, hamarabb lesznek készen a munkájukkal és jobban kihasználják a rendelkezésre álló erőforrásokat. Ez a megközelítés nemcsak a nők, hanem minden munkavállaló esetében működik.

Előrelépési lehetőségek
A dolgozó nők számára a munkahelyi és otthoni kötelezettségek közötti zsonglőrködés - megspékelve az előítéletek és diszkrimináció elleni küzdelemmel - másodlagos fontosságúvá teszi az előrejutást a szervezeti hierarchiában. Ames szerint mind a megtartás, mind az elkötelezettség szintjét javíthatja, ha minden munkavállaló számára lehetővé teszik az előrejutást, és rendszeresen áttekintik az alkalmazottak teljesítményét.

Az egyik fő oka annak, hogy gyermekvállalás után a nők nem térnek vissza a munka világába az, hogy teljesítményüket nem ismerik el kellőképpen, állítja a szakember. Ha ehhez még hozzávesszük a gyereknevelés nagy költségeit, valamint a család támogatásának és a fizetett szabadságnak a hiányát, akkor nincs mit csodálkozni a visszatérő női munkavállalóknál gyakran tapasztalható gyenge elkötelezettség és nagy fluktuáció láttán.

Példaképek és mentorok
- Az álláskereső nők megnézik a kiszemelt vállalat felsővezetését, hogy vannak-e benne nők. Ha más nőknek sikerült az előrelépés, nekik is sikerülhet ezen a szervezeten belül, vonják le a következtetést Megan Cohill, a TEKsystems stratégiai ügyfelekért felelő igazgatója szerint. A TEKsystems az informatikai szektorban dolgozó nőkről készített tavaly kutatást. A válaszadók 55 százaléka állította, hogy nem elégedett a nők arányával a vállalati felsővezetésben, 76 százalékuk pedig azt kifogásolta, hogy nincs elég mentor, aki segítené őket az előrejutásban. Mindezen negatívumok hatására 35 százalékuk tervez karriermódosítást az elkövetkező egy-három évben.

Ahogy emelkedik a nők száma a felsővezetésben, úgy javul a szervezet megítélése - az állással kapcsolatos elégedettségtől kezdve a szervezet iránti elkötelezettségig - minden tekintetben a vállalati hierarchia minden szintjén, állapította meg az IDC.

Sabrina Parsons, a Palo Alto Software vezérigazgatója szerint, ha egy vállalat több tehetséges női munkavállalót akar bevonzani, a legfontosabb, amit ennek érdekében tehet, hogy növeli a női vezetők számát.

Elismerés és képviselet
Dicséretes, hogy oly sok vállalat, szervezet és intézmény törekszik a nők számának növelésére a STEM területeken, mondta Cohill. - Azonban a technológiai szektorban tevékenykedő nőkről elérhető információk nem adnak választ arra, hogy mi történik, amikor a nők belépnek a vállalatokhoz, mivel a szervezetek csak arra összpontosítanak, hogy egyre több női munkavállalót nyerjenek meg. A lemorzsolódás aránya meghaladja a megtartásét: a technológiai cégek nem léptetik elő a nőket elég gyors ütemben. Nem értik meg, miért olyan bizonytalanok, és miért változtatnak állást pár év után. A szexizmus és az alattomos viselkedés üldözi el őket, és ezeket az anomáliákat nehéz felszámolni, teszi hozzá a szakember.

Bailey arra a megállapításra hívja fel a figyelmet az IDC kutatásában, hogy míg a férfiak számára kicsit fontosabb a szakmai fejlődés és a folyamatos tanulás (a férfiak 23 százalékával szemben a nők 21 százaléka tartja ezt elsődleges fontosságúnak), addig a nők az előrelépési lehetőségeket és a támogató menedzsmentet helyezik előtérbe.

- Amikor a nők megtartása kerül szóba, nemcsak arra kell figyelni, hány nő kerülhet felsővezetői pozícióba a vállalatnál, hanem arra is, miképpen tudnak eljutni ide az erre alkalmasak, hangsúlyozza Bailey. - A férfiak esetében az előrelépést a technikai, pénzügyi, vezetői tudás garantálja, a nőknél azonban bonyolultabb a helyzet. Nekik nem csupán rendelkezniük kell a szükséges tudással, hanem szponzorok és mentorok is kellenek ahhoz, hogy érvényesülni tudjanak a vállalatnál. Mivel az előrejutás érdekében tett erőfeszítéseik miatt kevesebb idejük juthat a szakmai képzésre, gyengébb tudásúaknak tekinthetik őket, vagyis ördögi körbe kerülhetnek.

Támogatással és tréningekkel az erre érdemes női munkavállalók felsővezetői pozícióba kerülését biztosító szervezeteknek gondoskodniuk kell a megfelelő támogatási struktúra kiépítéséről a HR-részleg és a menedzsment bevonásával, tanácsolja Bailey.

Jelenleg a technológiai szektor munkavállalóinak 23 százalékát teszik ki a nők, fontos tehát elismerni, amit már eddig elértek, vélekedik Ames. - Sokan közülük kiemelkedő munkát végeznek, de egyáltalán nem kerülnek reflektorfénybe, és ez elriaszthatja azokat a nőket, akik az informatikai területen kívánnak tevékenykedni. Több ismert példaképre, a vállalatok nagyobb figyelmére és olyan nőkre van szükség, akik dolgoznak a helyzet megváltoztatásán.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.