Hirdetés
. Hirdetés

Hogyan segíthet a technológia abban, hogy az emberek ne keményebben, hanem okosabban dolgozzanak?

|

Miközben a vállalatok ambiciózus üzleti és társadalmi célokat tűznek ki maguk elé, a vezetőknek nem szabad elfelejteniük, hogy az alkalmazottak a sikert hatványozottan növelő vagy csökkentő tényezők lehetnek.

Hirdetés

A Covid-19 nyomán megváltozott a munkavégzés módja. Ez a változás azonban nemcsak arról szól, hogy hol és mikor dolgozunk, hanem arról is, hogy milyen kultúrát és értékeket viszünk a munkahelyünkre.

Napjainkban egyre inkább elismerik, hogy a munkahelyi kultúra döntő szerepet játszik a munkavállalók jólétében, termelékenységében és általános sikerében. Ennek eredményeképpen számos szervezet kezdi újragondolni a munkahelyi kultúrához való hozzáállását, és keresi a rugalmasabb, befogadóbb, támogatóbb és felhatalmazóbb környezet kialakításának lehetőségeit.

Mindazonáltal a Work Trend Index megállapításaiból kiderül, hogy a vezetők 85 százaléka aggódik az irodán kívül dolgozó emberek produktivitása miatt. A munkavállalók eközben úgy érzik, hogy minden eddiginél jobban megterheltek, a heti megbeszélések száma 153 százalékkal nőtt, és majdnem a fele, 48 százalékuk azt állítja, hogy kiégtek.

Hirdetés

Ébresztő!

A PwC Globális Munkaerő felmérésének eredményei figyelmeztető jelnek számítanak a nemzetközi vezetők számára, beleértve a közép- és kelet-európai (KKE) országokat is. Lengyelországban és Romániában a munkavállalók mindössze 32, illetve 34 százaléka mondta azt, hogy megválaszthatja, mikor dolgozik. Magyarországon ez a szám 9%.

Azok a munkavállalók, akik úgy érzik, hogy a jelenlegi körülményeik felhatalmazzák őket - például a speciális vagy ritka készségekkel rendelkezők -, készen állnak arra, hogy élesben teszteljék a piacot. A válaszadók több mint egyharmada tervezi, hogy a következő évben fizetésemelést kér, és minden ötödik munkavállaló azt mondta, nagyon valószínű, hogy munkáltatót vált. Ezeknek a munkavállalóknak a megtartásában a fizetésnél többre lesz szükség; a munkahelyváltást fontolgató munkavállalók számára fontos a kielégítő munka és a lehetőség, hogy a munkahelyükön hiteles önmaguk lehessenek.

A munkavállalók több támogatást szeretnének az ESG-szempontok munkájukba való átültetéséhez. A vezetőknek pedig a hibrid munkamodellek kialakításakor figyelembe kell venniük a munkaerő 45 százalékát, akik nem tudnak távolról dolgozni - azok az emberek, akik alapvető munkát végeznek, de arról számoltak be, hogy kevésbé érzik magukat elégedettnek és önállónak, mint azok a válaszadók, akik távolról is tudnak dolgozni.

A mesterséges intelligencia (AI) segíthet ebben, mivel képes növelni az elégedettséget. Egy nemrégiben készült Microsoft-felmérés szerint a no code vagy low code platformok és alkalmazások használata 83 százalékos pozitív hatást gyakorolt a felhasználók munkával való elégedettségére és munkaterhelésére, és 80 százalékos pozitív hatást gyakorolt a felhasználók munkamoráljára.

"Ahogy a szervezetek digitalizációs útjukat járják, bevezetve a felhőt és az AI-t, valódi lehetőség nyílik arra, hogy újragondolják a munkahelyi kultúrát az alkalmazottak számára - olyan vezetőkkel, akik prioritásként kezelik és felhatalmazzák az embereket arra, hogy megtanuljanak okosabban és produktívabban és nem egyszerűen csak keményebben dolgozni" - mondta Aliya Nazarkasimova, a Microsoft Modern Work Business Group vezetője.

"Az adatok és a folyamatok automatizálása a részlegeken és szerepkörökön át - a gyárban dolgozóktól a C-szintű vezetőkig - segítheti a dolgozókat abban, hogy kreatívabbak, produktívabbak és együttműködőbbek legyenek, és kiegyensúlyozottabbá tegyék az életüket. Az emberek ahelyett hogy többet dolgoznának, átirányíthatják energiájukat arra, hogy hatékonyabbak legyenek, elérjék az alapvető üzleti célokat és szakmailag fejlődjenek."

Az AI működés közben

A Mytilineos, egy vezető globális ipari és energetikai vállalat, a mesterséges intelligencia alapú számítógépes látás segítségével átalakította az áruk hajókra történő berakodásának hatékonyságát.

A meglévő dokkoló kamerákról érkező adatok felhasználásával a rakodási műveletek elemzésére és egy digitális modell kidolgozására automatizálta a készletek és mennyiségek ellenőrzésének korábban kézzel végzett feladatát, jelentősen csökkentve a hibákat és a késedelmeket. A vállalat nem csak abban lehet biztos, hogy a megfelelő mennyiségű anyagot rakodják be; de alkalmazottai a forró görög napsütésben való ácsorgás és a fémtömbök számolgatása helyett átcsoportosíthatók a globális ügyfélkör számára kínált kreatív megoldások kidolgozására.

"Vállalatunk alapvető kihívás előtt állt, hogy javítsa szállítási műveleteink hatékonyságát" - mondta Spyros Bekiaris, a Mytilineos szállítási és kikötői igazgatója. "A kikötőben dolgozó alkalmazottainknak meg kellett számolniuk a hajókra szállítás céljából felrakott alumíniumtáblákat és össze kellett vetniük ezeket a számokat a rakodási tervekkel. A folyamat hibalehetőségekkel járt, és késedelmeket eredményezett, amikor a számok nem egyeztek. A napi rakodást úgy kellett irányítanunk, hogy kevesebb hiba legyen, és minimális idő teljen el a problémák és a megoldások között."

A Microsoft Consulting Services segítségével a Mytilineos a számítógépes látás technológiájával oldotta meg a problémát. "Felismertük a digitális átalakulás fontosságát a versenyképesség megőrzése érdekében" - tette hozzá Minas Chaniotis, a Mytilineos IT Kiválósági Központjának vezetője. "Ezért fordultunk a Microsoft Azure Cognitive Services, Custom Vision szolgáltatásaihoz."

A Mytilineos a jövőben szeretné a rendszer funkcióit kiterjeszteni a targoncavezetők teljesítményének mérésére, az útvonalak, a megtett távolságok és a termékek beszerzési helyének ellenőrzésére. A csapat más vezető Microsoft-technológiákat is hasznosít - többek között a számlázás automatizálását a Power Apps segítségével, valamint a gyors, kiterjesztett valóságból származó információkat a HoloLens 2 segítségével -, ezzel is elősegítve a hatékony, technológiavezérelt jövő iránti elkötelezettségét.

"A folyamatos növekedés embereink és vállalatunk számára az egyik alapvető értékünk" - mondta Bekiaris.

A HR-folyamatok javítása

Romániában a PwC Románia a Profi üzletláncot segítette a digitális átalakulás folyamatában és a humánerőforrás-osztály optimalizálásában az SAP SuccessFactors bevezetésével, amely megoldás támogatja az olyan alapvető HR-folyamatokat, mint a toborzás, az adminisztráció, a teljesítménymenedzsment és a tehetséggondozás.

Az átalakítási projektnek két fő célja volt: az integrált áruházak több mint 15 000 alkalmazottjával való kapcsolat fejlesztése és javítása, valamint a HR-osztály adminisztratív folyamatainak racionalizálása. A meglévő tevékenységek, például a HR-adminisztráció (beleértve a dokumentumkészítést), a munkaerő-toborzás vagy a felvételi folyamatok esetében a hatékonyságnövekedés jelentős volt.

"A folyamatosan változó munkaerőpiacon a vállalatoknak arra kell összpontosítaniuk, hogy javítsák a munkavállalóikkal való kapcsolatot, miközben növelik a HR-folyamatok hatékonyságát" - mondta Radu Bădiceanu, a PwC Románia partnere.

"A Profi által választott megoldás mindezeket az előnyöket kínálja, mivel technikailag egy felhőalapú, könnyen skálázható megoldás, amely integrálja a vállalat HR-folyamatainak nagy részét, így kiváló alapot nyújt az adatminőség növeléséhez és az időigényes tevékenységek racionalizálásához.

"Továbbá a projekt során alkalmazott megközelítésünk a következő rendkívül fontos elemeket vette figyelembe: a meglévő üzleti folyamatokból kiindulva megnéztük, hogyan lehet ezeket a megoldással optimalizálni, de a megoldásból kiindulva referenciapontként tekintünk azokra a területekre is, ahol új üzleti folyamatok iránti igény merült fel"."

Harc a tehetségekért

Miközben a vállalatok ambiciózus üzleti és társadalmi célokat tűznek ki maguk elé, a vezetőknek nem szabad elfelejteniük, hogy az alkalmazottak a sikert hatványozottan növelő vagy csökkentő tényezők lehetnek.

A PwC kutatása szerint a munkaerő a növekedés első számú kockázata - és egyben a legfőbb eszköz, amellyel a vállalatok a növekedésorientált stratégiákat végre tudják hajtani. A munkaerő minden aspektusának megértése a vezetőknek nagyban segíteheti abban, hogy kiaknázzák az emberi erőforrásaikat, és merészebb célokat érjenek el.

"A potenciális munkaerő- és készséghiány a régió vállalkozásaira leselkedő legnagyobb hosszú távú veszélyek közé tartozik" - mondta Adam Krason, a PwC közép- és kelet-európai vezérigazgatója. "Ez is része a tehetségekért folyó globális háborúnak, amelyről az üzleti vezetők már évek óta beszámolnak nekünk az éves vezérigazgatói felmérésünkben."

"A vezérigazgatók többféleképpen is felvehetik a harcot a tehetségekért folytatott háborúval" - tette hozzá. "Először is, az egész régiónkban tapasztalható nagyobb aggodalom rendszerszintű problémára utal. Érdemes keresni a lehetőségeket az oktatási intézményekkel való partnerségre, hogy biztosítsák, a végzősök olyan készségeket kapjanak, amelyekre a mai munkahelyeken szükség van. Vállalataikon belül a vezérigazgatóknak meg kell duplázniuk erőfeszítéseiket, hogy képessé tegyék és elkötelezzék az embereiket.

"A régi mondás szerint semmi sem biztos, csak a halál és az adók. Legalábbis most még egy harmadik tényezőt is hozzátehetünk: azt, hogy folyamatosan versenyezni kell a piacon lévő legjobb humán tőkéért."

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.