Hirdetés
. Hirdetés

HPE Magyarország - Felhőélmény a földön

|

Miközben a digitálisan átalakuló vállalatok mind összetettebb informatikai környezetre támaszkodnak, a költségcsökkentés ismét három legfontosabb feladatuk közé került. Fejlesztéseiket mégsem kell feladniuk, mert az infrastruktúrát a hagyományos beszerzésnél sokkal hatékonyabban is korszerűsíthetik és bővíthetik.

Hirdetés

A felhő felhasználói élményét és fogyasztási modelljét viszi a peremhálózatra és a vállalatok helyi adatközpontjaiba az edge to cloud PaaS (platform-as-a-service) vállalattá alakuló HPE. A cég globális stratégiája a magyar csapat szerint relevánsabb, mint valaha, az infrastruktúrát használó ügyfelek és az őket támogató szállítók, partnerek szempontjából egyaránt - mondja Szpisják Tibor, a HPE Magyarország ügyvezetője.

Computerworld: Mitől ilyen vonzó a szolgáltatásként használható IT infrastruktúra? Hazai tapasztalatok szerint mi a fogyasztásalapú modell fő előnye?
Szpisják Tibor: Kiadós kezdeti költségigényükről ismertek az informatikai beruházások, amelyeket a tartalom és a terjedelem menet közbeni változása is komplikálhat, lassítva vagy akár meghiúsítva a megvalósítást. Hazai tapasztalataink alapján a megvásárolt és letelepített infrastruktúra kihasználtsága ráadásul a harmadik évben éri el a 60 százalékot. A vállalatok sikeres projektjeikben is átlagosan ennyi idő alatt jutnak el addig, hogy a ráfordított pénz kicsit több mint felét valóban hasznosítják. Nem azért, mert a csapat rosszul tervezett, ez a beruházások természetéből és az igények kiszámíthatatlanságából adódik.

Több tíz- vagy százmillió forintos fejlesztéseikhez a felhasználók érthetően nagyobb rugalmasságra, hatékonyságra és biztonságra vágynak. Fogyasztásalapú megoldásainkkal ehhez a nyilvános felhő élményét adjuk nekik, de a földön, adataikhoz és alkalmazásaikhoz közel. Ügyfeleink ebben a modellben minden hónapban annyi IT-erőforrásért fizetnek, amennyit valóban felhasználtak - de mindig szállítunk extra kapacitást, ami azonnal bekapcsolható, ha gyorsan kell -, miközben saját adatközpontjukban, saját tűzfal mögött elhelyezett eszközöket használhatnak.

CW: Házon belül milyen IT-környezet és szakértelem szükséges ahhoz, hogy egy vállalat fogyasztásarányosan elszámolt szolgáltatásként használhassa a hardvererőforrásokat?
SzT: Fizikai infrastruktúrát szállítunk ebben a modellben is, amelynek üzemeltetéséhez jelenleg is adott minden feltétel és szakértelem a nagyvállalatoknál. Külön felkészülésre így nincs szükség, egyedül a beszerzéshez képest kicsit más tervezésre kell ráhangolódni, de ebben is a legmagasabb szintű mérnöki tanácsadással segítjük felhasználóinkat. Itthon a pénzügyi, a kereskedelmi és a szolgáltató szektorból is vannak ügyfeleink, akik már váltottak GreenLake szolgáltatásainkra. Elmondásuk szerint a szolgáltatásként használt infrastruktúrával sokkal gyorsabban tudnak válaszolni az üzleti igényekre, miközben jelentősen nő az átláthatóság, és jobban érvényesül az IT-kontrolling szemlélete, azaz egyértelműen kimutatható a fejlesztések költsége. Pontosan meg tudják mondani, hogy egy virtuális gép vagy egy terabájt kapacitás mennyibe kerül, így ezt a szolgáltatást egyszerűen "kiszámlázhatják" az erőforrást igénylő üzleti területnek. Talán ez a modell legnagyobb értéke, ügyfeleink nemcsak eszközöket, hanem szolgáltatást kapnak.

Magyarországon már több szállító partnerünknél külön csapat összpontosít a fogyasztásalapú értékesítésre, és van közöttük olyan cég is, amely magának vásárol infrastruktúrát fogyasztásalapon, és azon szolgáltat ügyfeleinek hibrid felhős megoldást. A hazai piacon így minden feltétel és szakértelem adott a fogyasztásalapú szolgáltatási modell további térhódításához és támogatásához.

CW: Melyek a legfrissebb újdonságok a HPE GreenLake portfóliójában? Milyen trendek formálják ezt a területet?
SzT: A HPE platform-as-a-service szolgáltatóvá fejlődik, ezért portfóliónkat folyamatosan bővítjük más gyártókkal közösen kialakított platformokkal. Nyilvános felhőszolgáltatókkal is együttműködünk, hogy minél teljesebb élményt adjunk a hibrid világban, és folyamatosan építünk az AI-megoldásaink által behozott tapasztalatokra. Épp a napokban jelentettünk be egy olyan platformot (a Unified DataOps megközelítést megtestesítő storage-as-a-service szolgáltatások május 4-én debütáltak - a Szerk.), amelynél már nem szükséges megkülönböztetni a felhőalapú és a nem felhős infrastruktúrát. A felhasználó csak megnevezi, mit szeretne tenni, és a felügyeleti konzol intelligens módon javasolja a felhőbe vagy helyben történő telepítést, amit jóváhagyást követően automatikusan elvégez. Mérnökeinkkel ezt a hibrid világot építjük, amelyben a hazai közép- és nagyvállalatok on-premise (helyben elérhető) alkalmazásaikkal is a felhő élményét élhetik át.

 

Hirdetés

Cikkünk a Computerworld 2021/10. számában, május 26-án jelent meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.