Hirdetés
. Hirdetés

Provice - A kék vagy a piros pirulát választanád?

|

Adattól az obszervabilitásig.

Hirdetés

Sokan láttuk a Mátrix című filmet, az első rész különösen népszerű kultfilmmé nőtte ki magát. Ebben az egyik meghatározó jelenet, amikor Morpheus felkínálja Neónak a piros és a kék pirula közötti választás lehetőségét. A piros pirula a bizonytalan jövőt jelképezi, ahol Neo kiszabadulhat a "gép" által generált, elnyomó "létezésből". A kék pirula a tudatlanságot, a szimulált "valóságban" való, félelem nélküli kényelmes élet folytatását jelenti.

Hol van az a pillanat, amikor elkezdünk felébredni, és megkérdőjelezni, amit látunk? Hiszen Neo is kutakodni kezdett, így találhatott rá Trinity. Valami hasonló történik, amikor az informatikai szakemberek néha-néha eljátszanak a gondolattal, hogy milyen jó lenne a teljes képet látni. A vállalatok európai átlagban 7 különböző monitorozóeszközt használnak. Minden felhőkörnyezetnek megvan a maga monitoringeszköze, a konténerizáció miatt dinamikus a változás és még így is rengeteg a vakfolt. Az infrastruktúra gépi segítség nélkül egyre nehezebben menedzselhető és egyre több erőforrást is igényel, mindez pedig elveszi a fókuszt az innovációról.

Az innovációt az ügyfelek fokozódó igényei is fűtik. Amikor pusztán a technológiára ügyelünk, gyakran előfordul, hogy az informatikai erőfeszítések nem kerülnek összhangba az üzleti prioritásokkal. Az alkalmazások felhasználói szemléletének beépítése teremti meg a körforgást, az oda-vissza irányuló kommunikációt az informatikai és a digitális, üzleti csapatok között.

Mi lenne, ha látnánk a legapróbb kódhibát, tudnánk a lassulások valódi okait, sőt még az ügyfelek tényleges élményét is értenénk?

Ha a rendszerek folyamatos vizsgálat alatt vannak, mesterséges intelligencia (AI) elemzi az összefüggéseket és minden pillanatban hasznos választ - nem csak adatokat - kapunk az alkalmazások életciklusáról, nagyon közel kerülünk a valóság megismeréséhez. A Dynatrace Software Intelligence platform pont ilyen, és ezért használja a világban már több száz vállalat. Ahhoz hasonló, mintha Neo a piros pirulát a bizonytalanság érzése nélkül kapná. Morpheus nem mondta el, milyen változásokat eredményeznek a pirulák, ez tette Neót bizonytalanná, amikor egy azonnali és végérvényes döntési helyzetben találta magát.

Nagyon gyakran a mesterséges intelligenciával szemben is hasonló bizonytalanságot tapasztalok, amikor az ügyfeleinkkel beszélgetek: a műszaki kollégák félelme, hogy az AI használatával a munkájukra kevésbé lesz szükség, míg a vezetők az irányítás feletti kontroll elvesztésétől tartanak. Ezért az a fő feladatunk, hogy minél jobban bemutassuk az AI könnyű használhatóságát és az automatizáció előnyeit. Az AI ugyanis nem helyettesíti az informatikai szakembereket, hanem "felszabadítja" őket a fáradságos, időrabló elemzési vagy éppen problémakeresési feladatok alól. Ha a Dynatrace késő este észlel egy teljesítményproblémát, képes automatikusan kijavítani azt. Az IT-üzemeltetőknek nem kell többé félniük az éjféli telefonhívásoktól, amik korábban a végeláthatatlan problémakeresést jelentették.

Az AI és az IT-automatizálás az obszervabilitás két nélkülözhetetlen alapköve. Az obszervabilitás több a modern köntösbe öltöztetett monitoringnál, mert magában hordozza a paradigmaváltást is. A hagyományos reaktív szemléletet felváltja a proaktív megértés és optimalizálás igényével, és kiterjedtebb megértést kínál a szélesebb adathasználat által. A vezetők pedig éppen a Dynatrace-szel nyerik vissza a kontrollt a dinamikusan változó rendszereik felett. Ha minden kérdésre egyetlen, mindenki számára érthető, pontos és azonnali válasz van, megszűnik az egymásra mutogatás. Továbbá hatékony együttműködési kultúra alakul ki, ezzel is elősegítve az üzleti eredmények elérését. Az intelligens obszervabilitás teszi képessé a vállalatokat, hogy a legtöbbet hozzák ki technológiájukból és szakembereikből, és gyors sikereket érjenek el a digitális célkitűzések megvalósításában.

Dynatrace Software Intelligence Platform

A Dynatrace a New York-i értéktőzsdén jegyzett cég. 2014-ben az elsők között volt az IT-megoldásszállítók között, akik AIOps funkciókat kínáltak DAVIS AI-motorjukkal. Számos független iparági elemző értékelése alapján (köztük a Gartnerrel) a Dynatrace Software Intelligence Platform vezető technológiai megoldás az APM (alkalmazásteljesítmény-monitoring) és obszervabilitás területén.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.