Hirdetés
. Hirdetés

Virtuális valóság a rákkutatás szolgálatában

|

Három ausztrál kutatócsoport kapott 520 ezer dolláros támogatást rákbetegséggel küzdő fiatalok gyógyítására szolgáló virtuális valóság eszközök és terápiák kifejlesztésére.

Hirdetés

A pénzt a Sony Foundation Australia, a Sony csoport jótékonykodással foglalkozó alapítványa és a rákbetegségek leküzdésére létrehozott ausztrál adományozó szervezet, a Tour de Cure bocsátotta a kutatók rendelkezésére.

A Children's Hospital at Westmead docense, Dan Catchpoole virtuális valóság technológiával fogja vizsgálni a rákbetegségben szenvedő fiatalok nagyobb csoportját speciális genetikai és biológia információk felkutatására, és egymással való összehasonlítására. Ennek eredményeképpen a kutatók azonosítani tudják majd az egyes páciensekre jellemző genetikai és biológiai jellemzőket, és javaslatot tudnak tenni a kezelést végző orvosoknak a lehető leghatékonyabb terápiára minden egyes beteg esetében.

Hirdetés

A Garvan Institute of Medial Research professzora, Sean O'Donoghue virtuális valóság segítségével készít háromdimenziós modelleket, melyek révén az orvosok vizuálisan meg tudják jeleníteni, hogy mi történik a rákos daganatokban molekuláris szinten. A megoldás használni fogja az Aquaria webes szolgáltatást, amely több mint 100 milliónyi pillanatfelvételt tartalmaz a sejteken belül mozgó molekulákról.

- A platform lehetővé teszi a kutatók számára, hogy könnyebben azonosítsák a rákbetegséggel kapcsolatos dinamikus molekuláris eseményeket a páciensek és a páciensek csoportjai esetében. Olyan számítógépes módszereket fejlesztünk, melyek révén a páciensek és kutatók egyszerű, intuitív kézmozdulatokkal interakcióba léphetnek a molekulák háromdimenziós modelljeivel a virtuális valóságban, számol be munkájáról O'Donoghue. A vizualizáció segít abban is, hogy a páciensek jobban megértsék állapotukat.

Alwin Chuan, a University of New South Wales és a Liverpool Hospital professzora, valamint Kate Stevens, a MARCS Institute professzora az adományt arra használják, hogy a rákbetegeket folyamatos és könnyen elérhető virtuális pszichológusokkal és kognitív fájdalomkezelő terápiákkal lássák el. A Sony Foundation Australia szerint a virtuális valóság pszichológusok és a vizuális terápiák lehetővé teszik a páciensek számára, hogy öngyógyító fájdalomkezelő terápiát hajtsanak végre.

Ausztráliában minden évben közel ezer 15-25 éves korú személyt diagnosztizálnak rákkal. Annak ellenére, hogy a rákbetegek túlélési aránya jelentősen nőtt az elmúlt évtizedekben, a fiatalok túlélési esélyei a legrosszabbak. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a rákkutatásra fordítot összegeknek csupán kevesebb, mint hat százaléka jut a fiatalok betegségének kutatására.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.