Hirdetés
. Hirdetés

Drónok a mezők fölött

|

Amit még a leggondosabb gazda sem vehet észre, hiába járja a határt nap mint nap, arról is pontos információt adhatnak a korszerű kameratechnikával ellátott drónok. A helyes következtetések levonása érdekében az összegyűjtött adatok kiértékelésében a gazdálkodónak mindenképpen részt kell vennie.

Hirdetés

Napjainkban a drónok egyik fő felhasználási területe a mezőgazdaság. Az agrárium azon szereplői, akik kellően nyitottak a folyamatos innovációra, többek között a monitoring drónok bevetésére, naprakészebb információkkal fognak rendelkezni a növényállományuk állapotát illetően, mint azok, akik csak a klasszikus módszerekkel élnek.
A Nyír-Chem Kft. által alkalmazott monitoring drónok úgynevezett multispektrális kamerákkal vannak felszerelve. Miért jobbak ezek az eszközök, mint a hagyományos RGB kamerák? A körülöttünk lévő anyagok mindegyike, így a növények is elnyelik vagy visszaverik a fényt. Azonban az emberi szem a napból érkező elektromágneses sugárzásnak csak egy kis részét képes az agyunk által feldolgozhatóvá tenni, azaz színként érzékelni. Az RGB kamerák ezt a színtartományt érzékelik. Ezzel szemben a multispektrális kamerarendszerekben lévő 5 (+1 RGB) lencse és fényszenzor mindegyike a fény egy adott, szűk hullámhosszát képes megkülönböztetni. - Ezen eszközök olyan távoli, valamint közeli infravörös tartományokat is meg tudnak jeleníteni, amelyek szabad szemmel nem láthatóak - emeli ki Gerda Anikó növényorvos, a Nyír-Chem Kft. ügyvezetője.

Abból, hogy a fotoszintézisben kulcsszerepet betöltő klorofillmolekulák a fény közeli infravörös tartományát (NIR) milyen erősen verik vissza vagy nyelik el, következtetni lehet az adott növényállomány kondíciójára, és be lehet tekinteni a növényélettani folyamatokba.

Hirdetés

Területmérés, károk felderítése, tápanyag-ellátottság

A drónokkal történő adatgyűjtéskor a tábla különböző pontjairól jellemzően több ezer különálló fotó készül. Ezeket szoftveresen összefűzve egy úgynevezett ortomozaik, azaz jelen esetben egy térkép készül a tábláról. A térkép jól hasznosítható például területmérésre. Egy adott terület oldalhosszai centiméteres pontossággal meghatározhatóak, ami például egy ültetvénytelepítést megelőzően hasznos információkkal szolgálhat a tervezés során. Ugyanilyen pontossággal felmérhetőek a táblák tényleges területei is.

A térkép segítségével a növényállomány is felmérhető. A gazdálkodó már a termelési ciklus korai fázisban képet kaphat arról, hogy a felvételezés időpontjáig milyen károk érték. Ezáltal a vadkár, az agrotechnikai hiba, valamint a kelési hiányosságok mind felderíthetőek és számszerűsíthetőek.

- A növények állapotából következtethetünk a tápanyag-ellátottságra, azonban fontos leszögezni, hogy ez a módszer csak részben helyettesíti a talajvizsgálatokat. Ugyanakkor gyors és költséghatékony alternatívát nyújthat azoknak a gazdáknak, akik szeretnék kiaknázni a precíziós munkagépeikben rejlő lehetőségeket - hangsúlyozza a növényorvos.

Differenciált kijuttatási tervek

A zónák lehatárolását követően megfelelő formátumú (shp vagy kml) fájlok generálhatóak. Ennek során a terv már átvihető a kijuttatórendszerre is, például a differenciált műtrágyaszóróra.

A gyomfoltok felderítésében szintén nagy segítséget nyújthatnak a multispektrális felmérések. Egy gyomnövény más fotoszintetikus aktivitással rendelkezik, mint egy kultúrnövény. Így a georeferált (megfelelő koordinátarendszerbe illesztett) térképeken a gyomok élesen elkülönülnek. - Azok a gazdák, akik rendelkeznek például differenciált kijuttatásra alkalmas permetezőgépekkel, képesek lesznek foltszerű kezeléseket alkalmazni a tábláikon. Ezzel jelentős megtakarítás érhető el az inputanyagok költségében - fogalmaz Gerda Anikó.

Egy másik terület, ahol létjogosultsága lehet a technológiának, az állományszárítás. Sokszor előfordul, hogy egy adott táblán a domborzati vagy talajviszonyok heterogenitása miatt az állományok nem egyforma ütemben adják le a vizet. A multispektrális felvételezéssel lehetőség nyílik elkülöníteni azokat a táblarészeket, ahol indokolt a deszikkálás, és a fentebb említett módszerekkel foltszerűen beavatkozni.

Adatok gyűjtése, feldolgozása és értékelése

- A drónokkal történő monitoring elsődleges célja, hogy a termék-szaktanácsoknál többet, további hasznos információkat tudjunk adni a termelőknek. A szolgáltatás alapvetően három szakaszból tevődik össze. Az első szakaszban kiszállunk a monitorozni kívánt területre, ahol megtörténik az adatgyűjtés. A másodikban az adatok feldolgozása és információvá alakítása zajlik, majd a harmadik szakaszban a partnerrel közösen értékeljük az információkat. A megrendelő gazda minden esetben megkapja az RGB felvételekből összefűzött ortomozaikot, illetve a lehető leginformatívabb, vegetációs indexekkel ellátott térképeket.

Ezen túlmenően, ha van rá igény, lehetőségünk van zónalehatárolásokat készíteni, amikből shape formátumú fájlt tudunk generálni. Ez a fájl áttölthető az ISOBUS rendszerekkel felszerelt munkagépekbe, amik így differenciáltan képesek kijuttatni a növényvédőszert és a műtrágyát - tájékoztat Tölgyfa Balázs kertészmérnök, növényvédelmi drónpilóta, a Nyír-Chem Kft. szaktanácsadója.

A termőföld monitorozásához DJI Phantom 4 Multispectral drónt, a centiméteres pontosság eléréséhez szintén DJI, D-RTK 2 mobil állomást használnak.

A Nyír-Chem elsődleges célcsoportját a nagy területen szántóföldi gazdálkodást végző, precíziós gépparkkal rendelkező termelők képezik. A monitoring drónok alkalmazása sok esetben a szabadföldi zöldségtermesztéssel foglalkozó gazdálkodók számára is hasznos lehet.

Többlethozam helyett költségcsökkentés

Ha folyamatokat szeretnének a monitoring drónokkal vizsgálni, akkor a szaktanácsadó a vegetáció során legalább három felmérést javasol. Ha a tábla pillanatnyi állapotáról kell képet adni, például egy káreseményt követően, akkor egyetlen felvételezésből is megállapítható a veszteség mértéke.

- A táblák drónnal történő monitorozása önmagában nem termel többlethozamot és nyereséget, bizonyos helyzetekben azonban kiválóan alkalmas a növényvédőszer költségeinek optimalizálására. Ilyen lehet egy foltszerűen, mondjuk a tábla 30-40 százalékán jelentkező gyomosodás. A gyomtérkép elkészítését követően, egy szakaszolt kijuttatásra képes permetezőgép monitorjába betöltve a shape fájlokat, akár 50-70 százalékos növényvédőszer-megtakarítást is elérhetünk. Egy másik esetben, egy búzatábla-monitorozást követően le tudtunk határolni olyan táblarészeket, ahol a hiányos kelés volt tapasztalható. Mivel az adott gazda rendelkezett differenciált kijuttatásra alkalmas műtrágyaszóróval, a felvételek alapján lehatárolt részre nem juttatott ki műtrágyát. A fejtrágyázás költségeiből így sikerült megtakarítanunk 15 százalékot - hoz fel két példát saját gyakorlatából Tölgyfa Balázs.

Együttműködve a gazdákkal

A Nyír-Chem tapasztalata szerint a környező országokhoz képest Magyarországon nagyon nyitottak a gazdák az innovációkra. - Sok statisztikában megjelent már, hogy a magyar gazdatársadalom döntő többségében az idősebb korosztályhoz tartozik, de egy bizonyos szintig részükről is látok fogadókészséget. Nyilván a fiatalabb gazdákat sokkal jobban, részleteibe menően érdeklik a folyamatok, de előbb-utóbb megtörténik a generációváltás - fogalmaz a drónpilóta.

A Nyír-Chem jövőbeni tervei között szerepel a permeteződrónokkal történő növényvédelmi szolgáltatás. A növénytermesztés mellett az erdészetekben is rohamosan terjed a drónok használata.

- Fontosnak tartom leszögezni, hogy az adatgyűjtést és az adatok kiértékelését követően, a következtetések levonását minden esetben a gazdálkodókkal együtt kell elvégezni, hiszen ők azok, akik évek, sőt évtizedek óta termelnek az adott területen. A multispektrális monitoring szolgáltatás számos területen segítheti a gazdákat a növényállományok állapotának nyomon követésében, illetve az információ-alapú döntéshozásban - emeli ki Gerda Anikó.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.