Hirdetés
. Hirdetés

Ilonka Boldizsár - Ez a varázsszó kell a gördülékeny generációváltáshoz

|

Az elmúlt negyedszázad során minden második újonnan alapított cég eltűnt a vállalkozói színtérről. Az idősebb cégek igazi túlélők, de ki veszi át a stafétabotot?

Hirdetés

Ilonka Boldizsár, a Magyar Pékszövetség elnökségi tagja, korábbi elnöke, a Pékek és Cukrászok Világszövetségének (UIB) korábbi alelnöke, nagykövete és örökös tiszteletbeli tagja, a Jászapáti Sütőház Kft. stratégiai igazgatója szerint a sütőiparban már évekkel ezelőtt megkezdődött a generációváltás azoknál a cégeknél, ahol az utánpótlás szakmai szempontból is lehetőséget biztosított erre. "Volt, ahol sikerrel végződött ez a folyamat, volt, ahol kudarccal, mindegyik cég másféleképpen küzd ezzel a kérdéssel, minden helyzet egyedi" - mondta a szakember, aki szerint a hatékony váltáshoz nagyon fontos két dolgot betartani.

"Egyrészt, aki leteszi a lantot - ami valljuk be, rendkívül nehéz is lehet - annak valóban tudnia kell egy lépéssel hátra lépni és teret adni az új vezetőnek. Ehhez van egy nagyon fontos "varázsszó", amit én magam is rendszeresen használok, ez pedig a javaslom. Amikor egy cégvezető átadja a stafétabotot, még ha a tulajdonjoga meg is marad, az új ügyvezetőnek érdemes azt mondania: azt javaslom, azt tanácsolom, gondold végig, hogy... Másrészt, a cég vezetését átvevő személynél is kell legyen egy megfelelő kompromisszum és befogadókészség minderre."

Hirdetés

Ilonka Boldizsár szerint erre azért van nagy szükség, mert a vállalkozások érdeke azt kívánja, hogy a generációváltás során mindazoknak a szakmai tapasztalatoknak és piaci kapcsolatoknak az átadása is megtörténjen, amik addig felhalmozódtak. "Ne kelljen az új ügyvezetőnek újra feltalálnia a meleg vizet, ha már egyszer azt feltalálták! Nemcsak vezetéselméleti, módszertani, problémamegoldó ismereteket és gyakorlatokat kell átvennie, hanem olyanokat is, mint az emberekkel való bánásmód, hiszen ezek még nem alakulhattak ki nála, de hogy ne kelljen újra végigmennie a szamárlétrán, célszerű konzultálni elődjével a legtöbb kérdésben."

A szakember ennek megfelelően minden vezetői értekezleteken rendszeresen részt vesz, de mint mondta, csak javasolja a megoldásokat. Hiszen vannak olyan területek, ahol nem biztos hogy a régi vezetőnek erőltetnie kell a tapasztalatát: "Ilyenek az üzemszervezési kérdések, vagy amiben a mai fiatalok már rendkívül jártasak, az informatika. Ezekbe nem is érdemes beleszólni, viszont abban, hogy hol szerezzenek be és milyen gépeket, vagy hogyan oldjanak meg egy dolgozók közötti konfliktust, munkaerőkérdést, érdemes kikérni az idősebb kolléga véleményét, de úgy, hogy a döntés a kezében marad. Fontos hogy aki átadja a stafétabotot, annak engedni kell az új vezetőt adott esetben rosszul dönteni" - hívta fel a figyelmet Ilonka Boldizsár.

A lényeg, hogy utólag mindenképpen érdemes kielemezni azt, és levonni a következtetéseket, a rossz döntésekből is sokat lehet tanulni. Ám a generációváltást tovább bonyolíthatják ennél apróbbnak tűnő, ám újabb problémát felvető dolgok is. "Ha adott egy családtag, aki továbbviszi a céget, viszonylag egyszerű a folyamat, de ha kettőről van szó, mint például nálunk, ahol mindkettő ugyanolyan felsőfokú végzettséggel rendelkezik, akkor tovább árnyékolja a kérdést: ki legyen az ügyvezető? Kettős ügyvezetés legyen, ki az alkalmasabb, vajon hogyan oldjuk ezt meg? Egy azonban biztos, a régi vezetőnek előbb-utóbb hátra kell lépnie, korára egészségi és fizikai állapotára, szellemi képességére tekintettel, nem érdemes elhúzni a lépést" - zárta szavait az UIB nagykövete és örökös tiszteletbeli tagja.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.