Hirdetés
. Hirdetés

MWC22 Barcelona - Mobilitás ötödik sebességen

|

Az 5G hálózatok 2025-re nemcsak lefedik a világ lakosságának harmadát, hanem egyre rugalmasabbá és testre szabhatóvá válnak.

Hirdetés

Bár az 5G hálózatok használati eseteinek száma az egészségügytől kezdve a gyártáson át a közlekedésig gyorsan növekszik, a GSMA szerint a technológiai és üzleti innováció további sikerét az interoperabilitás és az iparági együttműködés fogja meghatározni.

A mobil világkongresszusra idén közel kétszáz országból több mint 61 ezer résztvevő érkezett Barcelonába, hogy a hálózatok konvergenciájáról, a metaverzumokban rejlő lehetőségekről, az iparágak digitális átalakulásáról és a mobilitás más, időszerű kérdéseiről értekezzen. A március 3-án zárult MWC22 kiállításon több mint 1900 szállító vonultatta fel legújabb, mobil technológiás megoldásait az ötödik generációs konnektivitás, a dolgok - sőt a minden - internete (IoT/IoE), a mesterséges intelligencia (AI) és a felhőalapú hálózati infrastruktúrák témakörében.

Hirdetés

Hagyomány szerint most is minisztériumi konferenciaprogram kísérte a szakvásárt, amelyben több mint 160 kormányzat és nemzetközi szervezet küldöttségének tagjai, törvényalkotók, hatóságok, szállítók és fejlesztők cseréltek véleményt a digitális világ kihívásaira válaszoló, a technológia fejlődésével lépést tartó, a feltáruló lehetőségek kiaknázását és a fenntartható jövő építését segítő szabályozásról.

Az idei MWC újdonsága az Industry City tematikus kiállítási terület volt, ahol a szervező GSMA az Accenture partneri közreműködésével robotikai, okosmobilitási és interaktív metaverzumos demókat mutatott be a fintech, a gyártó- és az autóipar területéről. A kiállítás visszatérő 4YFN (Four Years from Now) programjában több mint félezer startup cég vett részt, közülük kétszáz versenybe szállt a vezető alapkezelők és kockázati tőkések 24 milliárd euró összértékű befektetéséért is.

Hibrid eseményként az MWC22 online is követhető volt, négy napjának mindegyikén mintegy félmillió egyedi virtuális látogató kereste fel saját weboldalán, illetve a partnerek platformjain.

Történelmet ír az 5G

A mobil hálózati technológiák történetében egymást váltó nemzedékek közül az 5G terjed az eddigi leggyorsabb ütemben. A GSMA jelentése (The Mobile Economy Report 2022) szerint az 5G kapcsolatok száma már idén meghaladja az 1 milliárdot, 2025-re pedig erre is rádupláz. Az évtized közepén a mobil hálózati kapcsolatok ötöde 5G-s lesz, és világszinten öt ember közül több mint kettő ötödik generációs technológiával lefedett területen fog élni.

Térhódításának ütemét jól mutatja, hogy másfél évvel az első hálózatok indulása után a mobil kapcsolatok 5,5 százaléka már 5G-s volt, míg ugyanennyi idő alatt sem a 3G, sem a 4G penetrációja nem haladta meg a 2,2 százalékot. Ma már a világ hetven országában közel kétszáz 5G hálózat működik élesben, 68 szolgáltató kínál 5G Fixed Wireless Access (FWA), 23 operátor pedig Stand Alone (SA) 5G szolgáltatásokat.

- A korábbi két nemzedéknél jóval lendületesebb elterjedését az 5G többek között az innovatív csomagajánlatoknak, a video streaming szolgáltatásoknak, az ötödik generációs telefonok növekvő forgalmának, valamint a mind nagyobb lefedettséget adó hálózatoknak köszönheti - mondta Alex Sinclair, a GSMA technológiai igazgatója. - Miután az 5G szolgáltatások tavaly Dél-Amerikában és Afrika szubszaharai térségében is elindultak, a technológia immár a világ minden régiójában elérhető, így a továbbiakban még gyorsabb növekedésre számíthatunk.

Világszerte számos kezdeményezés célozza jelenleg is az 5G hálózati kapacitás növelését a gyorsan növekvő lakossági és vállalati felhasználói tábor kiszolgálásához. Közéjük tartozik például a 3 GHz alatti frekvenciasávok hasznosítása, valamint a 24 GHz feletti sávokban működő, ultranagy átviteli képességű 5G mmWave és a vállalati igényekre szabható, privát hálózatok fejlesztése.

A GSMA Barcelonában elstartolt 5G Transformation Hub innovációs portáljával is segíti a technológia további térhódítását. A világ legjobb 5G-s megoldásait bemutató oldalon a mobil operátorok, a vállalatok és a kormányzatok már most is számos esettanulmányt találnak, amelyekből megismerhetik többek között a kritikus infrastruktúrák drónos állapot-ellenőrzésében, az ipari robotizáció területén, a közlekedésben, az építőiparban, a zöld energia termelésében, valamint az okosvárosokban és az élő szórakoztatásban, a sporteseményeken és a koncerteken alkalmazott, jó gyakorlatot.

Hálózatok a felhőben

A Világbank előrejelzése szerint 2050-re tíz ember közül csaknem hét városban fog élni, a rohamos urbanizáció pedig a forgalmi dugóktól kezdve a légszennyezésen át a közbiztonságig és a vészhelyzetek menedzseléséig számos kihívással szembesíti a kormányzatokat. A fejlett informatikai és kommunikációs technológiák, közöttük az 5G és a mesterséges intelligencia révén a városok szerencsére okos megoldásokat találhatnak a problémák kezelésére. Alex Sinclair szerint azonban ahhoz, hogy az okosvárosok a valóságban is biztonságosan, megbízhatóan és pontosan működjenek, olyan speciális technológiákra is szükség lesz, amelyek többek között lehetővé teszik a különböző - mobil, vezetékes, műholdas, nyalábolt rádiós - kommunikációs rendszerek konvergens és integrált alkalmazását, a kül- és beltéren egyaránt nagy lefedettséget adó kis- és mikrocellák telepítését, az ultraalacsony késleltetésű átvitelt, a gyors és nagy felbontású helymeghatározást, a nyilvános hálózatok magáncélú használatát és a csoportkommunikáció védelmét, valamint a bonyolultság hatékony menedzselését.

Az MWC22-n több szállító is ebbe az irányba mutató, felhőalapú megoldásokat jelentett be. Az Ericsson IoT Accelerator Connect például a dolgok internete köré épülő ökoszisztémában a digitális értékesítés és az üzleti folyamatok automatizálásával teszi könnyebbé a vállalatoknak IoT projektjeik megvalósítását. Egy kattintással online hozzáférést ad több mint harminc kommunikációs szolgáltató kínálatához és egy használatra kész, méretezhető kapcsolatkezelő platformhoz, így a szervezetek egyszerűen és gyorsan kialakíthatják üzletkritikus hálózataikat.

Barcelonában debütált a Microsoft újgenerációs hibrid felhőplatformja, az Azure Operator Distributed Services is, amely kiterjedtebb automatizációt, rugalmasságot és skálázhatóságot, a döntéshozásban és az üzemeltetésben egyaránt hasznosítható, hatalmas adatmennyiséget, valamint az 5G hálózatokon értékesíthető szolgáltatásokat kínál a mobilszolgáltatóknak. Az új, felhőalapú megoldás az AT&T Network Clould 2.7-es szoftvertechnológiájára épül, amely tavaly került a Microsoft portfóliójába.

Bővítette IoT SaaS platformját a Cisco is az adatok hatalmas méretekben történő, mégis egyszerűbb menedzseléséhez. Az MWC22-n bemutatott Cisco IoT Control Center például egy új, kifejezetten az egyszerűbb IoT eszközök kezelésére szolgáló, karcsú és biztonságos felügyeleti csomaggal egészült ki, amely a vállalatok még szélesebb körében hozzáférhetővé teheti a dolgok internetére épülő megoldásokat. A Cisco IoT Control Center már jelenleg is közel 200 millió eszközt menedzsel a különböző (LPWAN/4G/5G) hálózatokon, az operátorok és a vállalatok így rugalmasan választhatnak közülük az adott használati esetnek megfelelően.

A Cisco ugyancsak Barcelonában jelentette be, hogy az 5G-s magánhálózatok kialakítására szolgáló Private 5G for Enterprises vállalati megoldását partnereivel - az ORAN technológiák szállítóival és mobil operátorokkal együttműködve - a felhőben, szolgáltatásként fogja bevezetni. A privát 5G-s hálózatok együttműködnek a meglévő és jövőbeni vállalati rendszerekkel, közöttük a Wi-Fi 5/6/6E hálózatokkal. A Cisco as-a-Service modellben elérhető megoldásával a vállalatok a technikai, pénzügyi és üzemeltetési kockázatokat is csökkenthetik, így széles körben hozhatnak létre 5G-s magánhálózatokat IoT alkalmazásaik, valamint a hibrid munkavégzés támogatására.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.