Hirdetés
. Hirdetés

Nehéz éven van túl a fintech szektor

|

Miután 2021-ben sorra dőltek a rekordok a fintech szektorban, 2022-ben is folytatódó felívelést várt a piac. Azonban erre nem került sor. Kiapadtak a pénzcsapok, zuhanni kezdtek a cégértékek, elindultak a tömeges elbocsátások, és sorra dőltek be a cégek. Beütött a félelem és reszketés a fintech szektorban.

Hirdetés

Számos tényező hozzájárult ahhoz, hogy így alakult a tavalyi év. A koronavírus-járvány következményeként kijöttek a túlzott pénzügyi stimulus, valamint a felborult nemzetközi ellátási láncok hatásai. Az orosz-ukrán háború gazdasági és politikai hatásai ugyancsak nagy szerepet játszottak. (Cikkünk a Computerworld magazin 2023. január 25-ei lapszámában jelent meg.)

A magas inflációval és magas kamatokkal a befektetők is óvatosabbá váltak. Korábban milliárdokat adtak olyan fintechcégeknek, amelyeknek volt egy szép víziójuk, de teljesen veszteségesen működtek. A piac jelentős része először termékfejlesztésre és terjeszkedésre költött, majd csak később gondolt a profitra. Ennek a gondatlan hozzáállásnak lett vége tavaly, és újra előtérbe került a túlélés és a nyereségesség.

Mintha nem először történne ilyen

A fintech szektor utóbbi néhány éve kísértetiesen hasonlít a dotcom lufi időszakára. Az ezredforduló környékén túlértékelt internetes cégekbe öntötték a pénzt az emberek. Pénzbőség, alacsony kamatok, kedvező adózási feltételek és a média hype mind megágyaztak a lufi felfújódásának.

Idővel többen rájöttek, hogy rengeteg cégnek indokolatlanul magas az értéke, ezért visszaesett a befektetési kedv. A később megjelenő recessziós félelmek hozták a következő pofont: kipukkadt a dotcom lufi.

A hasonlóságok tehát adottak az egykori internetes és a mai fintech cégek között. Még egy érdekes közös pont Szon Maszajosi személye. A Softbank alapítója egy ponton a világ leggazdagabb embere volt, majd 2001-ben vagyona 70 milliárd dollárt zuhant. Tavaly pedig vállalata egy másik házi rekordot is megdöntött, amikor 23 milliárd dolláros veszteséget könyvelt el egy negyedévben.

Hirdetés

Fény az alagút végén

A kihívások ellenére nem szabad temetni még a fintech szektort. Az igazán értékteremtő cégek ugyanis a válságos időszakokat is képesek túlélni. Gondoljunk csak az Adobe-ra, az Amazonra, az eBay-re vagy az IBM-re: mind új magasságokat tudtak elérni a dotcom lufi után is.

Ugyanígy léteznek fintechcégek, amelyek már most is jó úton haladnak, tavaly rengetegen kezdtek el profitot termelni. A neobankok közül érdemes megemlíteni a Nubankot Brazíliából és a Starling Bankot Nagy-Britanniából. A nemzetközi utalásokra szakosodott Wise is folyamatosan javítja pénzügyi mutatóit. Továbbá a kis- és középvállalatoknak hitelező Funding Circle, valamint a lakossági BNPL-hiteleket nyújtó Zilch is pluszban van, ezt a teljesítményt sokan megirigyelhetik.

Míg a teljes szektorra még nem jellemző az általános profitabilitás, egyre többen bizonyítják, hogy van helyük a piacon.

Mit hozhat 2023?

Egyértelműen folytatódni fog a piac tavaly megkezdődött tisztulása. Várhatóan ez további csődökkel, de több felvásárlással és összeolvadással is járhat. Eddig főleg a neobanki szektorban volt erős a konszolidáció és ez a készpénzben bővelkedő hagyományos bankok belépésével tovább fokozódhat.

Termékfejlesztési szempontból nagy igény várható a vállalati és lakossági pénzkezelési megoldásokra - akár appokon belüli kiegészítő funkciókra, akár teljeskörű szolgáltatásokra. A hitelmegoldások körében is nagy mozgás várható a dráguló termékek és a nehezebbé váló törlesztés miatt. A kriptoszektor pedig a tavalyi botrányok hatására jelentős mértékben átalakulhat.

A szabályozásnak is óriási szerepe lesz az egész szektorra nézve. Többek között a neobankok pénzmosás elleni - eddig igen gyenge - védekezése, a kriptoszektorban elburjánzott csalások, valamint a BNPL-szolgáltatók és az adósságspirálok potenciális kapcsolata is terítéken lehet.

A nemzetközi piac tavalyi évét még részletesebben mutatja be a Fintech Sparks legújabb kiadványa, amely az esztendő fejleményeihez hűen a "Félelem és reszketés a fintech szektorban" címet kapta. A Fintech.hu-n megtalálható ingyenesen letölthető kiadvány mindenki számára közérthetően tálalja az év legizgalmasabb fintech trendjeit és történeteit.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.