Hirdetés
. Hirdetés

A kapcsolati háló karbantartása

|

A vezető számára a networking nem csupán a következő állással kapcsolatos tájékozódásról szól. Segít megalapozni a hírnevét, hatékonyabbá teszi az információmegosztást a kollégákkal, valamint lehetővé teszi, hogy mindig könnyen és gyorsan találjon tehetséges munkatársakat.

Hirdetés

Nagyon kevesen tudnak networking-tudás nélkül feljutni a ranglétra tetejére. Ahogy azonban valakiből vezető lesz, a professzionális hálózatépítés módja gyökeresen megváltozik, teljesen más megközelítést igényel. A hatékony networking amellett, hogy feltárja a jövőbeli karrierlehetőségeket, segít felépíteni személyes márkánkat és megalapozni szakmai hírnevünket.

Hirdetés

A vezetői networking kevésbé az egyénről szól, sokkal inkább a tanulásról és fejlődésről a közös vállalati célok megvalósítása érdekében - vélekedik Erick Tai, a teljesítménymenedzsment-szoftvereket kínáló Reflektive cég társalapítója és főmérnöke. Lényege a csapat sikerét előmozdító működőképes megközelítés, mentalitás vagy filozófia kialakítása, vagyis a vezetői networking inkább célirányos, mint készségorientált tevékenység.

Sarah K. White, a CIO.com magazin munkatársa cégvezetőket és HR-eseket kérdezett meg a networkinggel kapcsolatos tapasztalataikról. Az alábbi tippek segítenek személyes márkánk felépítésében, miközben professzionális hálózatunk megerősítésével kiterjesztik a befolyásunkat.

Keressünk egy körünkön kívüli mentort! Ha vezetői pozícióba kerülünk, nem sok embert fogunk találni a szervezeten belül, aki mentorálhat minket. Tai szerint professzionális hálózatunk kiválóan használható a vállalatunkon kívüli mentorok felkutatására, akik segítségünkre lehetnek abban, hogy folyamatosan fejlődjünk saját szakmánkban. Tehát bátran vegyük igénybe professzionális hálózatunkat olyan, nem a vállalatunknál dolgozó sikeres szakmabeliek felkutatására, akiktől hasznos dolgokat tanulhatunk azon területeken, amelyeken fejlődni szeretnénk, vagy a számunkra ismeretlen, szakmai továbbfejlődést ígérő területeken!

Kérjünk hálózatunktól szakmai segítséget és visszajelzést! A networking személyes találkozókat igényel, amelyek kiváló lehetőséget kínálnak arra, hogy valós idejű szakmai segítséget és visszajelzést kapjunk professzionális hálózatunk tagjaitól, állapítja meg Tai. A mérnökök és az informatikai vezetők rendszerint megosztják egymás között a programozással, architektúrákkal, stratégiákkal és hasonlókkal kapcsolatos ismereteiket és tapasztalataikat. A meetupok, kerekasztal-beszélgetések és szakmai konferenciák hasznosabbá és élvezetesebbé teszik az ilyen jellegű információcserét. De nem kell feltétlenül iparági eseményekre hagyatkoznunk, ha találkozni szeretnénk professzionális hálózatunk tagjaival: a közvetítők kihagyásával magunk is szervezhetünk informális összejöveteleket. Ezeken kötetlen körülmények között jobban megismerhetjük szakmabeli társainkat, és lehetőség kínálkozik a kapcsolatok megerősítésére.

Lépjünk ki a komfortzónánkból! Bár az tűnik a legcélszerűbbnek, hogy iparágunkra és szakmánkra korlátozva alakítsuk ki professzionális hálózatunkat, sokat nyerhetünk azzal, ha e körön kívülre is kiterjesztjük kapcsolati hálónkat. Ha sokféleséget hozunk a hálózatunkba, több innovatív ötlethez juthatunk.

Nyilvánvalóan kényelmesebben érezzük magunkat, ha hasonló háttérrel vagy munkatapasztalatokkal rendelkező kollégákkal beszélgethetünk, a változatos összetételű kapcsolati háló azonban sokkal sikeresebbé teheti vállalkozásunkat és karrierünket, állítja Amy Cohn, az üzleti menedzsmentszoftverekkel foglalkozó Quick Base cég HR-alelnöke. Ahhoz, hogy valaki jó vezető legyen, tanulnia kell mások tapasztalataiból, és folyamatos visszajelzést kell kérnie kollégáitól, ami segít más módon gondolkodni.

Akkor is szükség van a networkingre, ha jól mennek a dolgaink. Amikor kényelmesen érezzük magunkat jelenlegi pozíciónkban, azt hihetjük, hogy átmenetileg felhagyhatunk a networking-tevékenységgel, elég lesz majd akkor felújítani a kommunikációt a kapcsolati hálónkkal, ha állást akarunk változtatni. A valóság azonban az, hogy professzionális hálózatunk folyamatos odafigyelést és gondoskodást igényel a kapcsolatok megszilárdítása és a rivális vállalatok szemmel tartása érdekében.

Cohn szerint semmiképpen sem tanácsos szüneteltetni a networkinget, hiszen az alapvetően nem új állások felkutatásáról, hanem ismereteink bővítéséről, tapasztalataink megosztásáról szól. Folyamatosan fejleszteni, gondozni kell professzionális hálózatunkat, mert a jó referenciáknál és álláslehetőségeknél sokkal többet adhat nekünk. Ha pedig megfelelően karbantartjuk kapcsolati hálónkat, amikor új állást keresünk, nem kell mindent az elejéről kezdenünk.

Hozzunk létre tehetségállományt! Professzionális hálózatunk segítségével versenyképesek maradhatunk a szakmánkban, ami rendkívül vonzóvá teszi vállalatunkat az álláskeresők körében. Vezetőként erős csapatot kell felépítenünk, ami megalapozott döntéseket igényel az új munkatársak kiválasztásakor. Egy kiterjedt, megfelelően gondozott kapcsolati háló segítségével közvetlenül vagy ajánlások útján gyorsan találhatunk kiváló képességű embereket, állítja Matt Hoffman, a felhőplatformot üzemeltető DigitalOcean cég emberierőforrás-alelnöke. A felsővezetői pozíciókat sokszor töltik be a kapcsolati hálóban található vagy az ismeretségi kör által ajánlott személyekkel. Ha erős professzionális hálózattal rendelkezünk, mindig kiterjedt tehetségállományunk lesz, amelyből válogathatunk, ha új munkatársra van szükségünk.

Hirdetés

Legyünk hasznára mi is a hálózatunknak! A professzionális hálózat akkor marad egészséges, ha nemcsak mi kérünk valamit az ismerőseinktől: nagyon fontos a szívességek viszonzása. Minden kapcsolatot úgy kell kezelnünk, hogy ne saját magunkat, hanem a másik személyt részesítsük előnyben. A beszélgetéseket a kíváncsiság, a másik fél iránti érdeklődés szándéka irányítsa, arra összpontosítsunk, mit tanulhatunk az adott embertől, ne az járjon folyton az eszünkben, miben tudna nekünk segíteni, ajánlja Hoffman. Ha hajlandóak vagyunk többet adni, mint kapni, az segít megalapozni a reputációnkat, és mások karriercéljainak támogatásával elérhetjük, hogy ők is támogassák a mi céljainkat.

A networking nem egy ügylet lezárásáról szól. Ne közelítsünk a networkinghez üzleti mentalitással! A kapcsolati háló gondozása a kapcsolatok továbbfejlesztését, mások segítését jelenti, hangsúlyozza Hoffman. Azt keressük, hogyan segíthetünk másokon, és ne azon járjon az eszünk, ők hogyan tudnak támogatni minket! Ismerjük meg az érdeklődési körüket, mutassuk be őket az ismerőseinknek, találjuk meg a módjait annak, hogyan járulhatunk hozzá karrierjük építéséhez, hálózatuk erősítéséhez! A jó networking lényege, hogy szabadon megosztjuk ötleteinket és legjobb gyakorlatainkat szem előtt tartva, hogy mindig van mit tanulnunk, és mindig érdemes új módszereket keresnünk.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.