Hirdetés
. Hirdetés

A mérgező munkahelyi kultúra virtuális környezetben is terjed

|

A távmunka sokféleképpen erősítheti a munkavállalókat, de nem mentes a toxicitástól.

Hirdetés

Mindenkinek vannak olyan napjai, amikor nem várja, hogy munkába induljon, vegyük például a hétfőket. Sok ember számára nehéz lehet már vasárnap ebéd utántól hétfőre energiát gyűjteni és cselekvési üzemmódba kapcsolni. Sokan szomorúan hagyják maguk mögött a hétvégét.

De ez más, mint a munkába járástól való rettegés.

Ha a vasárnapi gyomoridegek állandóak, és minden napot rettegett hétfőnek érzünk, akkor lehet, hogy mérgező munkahelyi környezetben dolgozunk. Ha folyamatosan keressük a lehetőséget, hogy lelépjünk a munkahelyünkről, nem vagyunk egyedül. Az MIT Sloan Management Review című folyóiratban megjelent nemrégiben készült tanulmány szerint a mérgező munkahelyi kultúra a legnagyobb oka annak, hogy az emberek másik állás után néznek.

Ráadásul az is kiderült, hogy a mérgező kultúra ugyanolyan könnyen terjedhet a virtuális térben, mint fizikai környezetben.

A mérgező munkahelyi kultúra sok mindenből ered, akár egy mikromenedzselő főnökből, egy csapatban uralkodó, egyszemélyes önkényúrból, vagy a túl sok irodai pletykából, amely diszfunkciót vagy ellenséges hangulatot okoz.

A mérgező munkahelyi kultúra mindent megnehezít, károsítja az önbizalmat és a motivációt, kiégést okoz, és megterheli a mentális egészséget. A csapatnak és a szervezetnek is rosszat tesz. Semmi jó nem származhat belőle, de ezt már pontosan tudjuk...

Hirdetés

Milyen a mérgező környezet?

Szánjunk egy pillanatot arra, hogy elképzeljük a munkahelyünket: gondoljunk a jólétünkre és a munka-magánélet egyensúlyára, valamint arra, hogy egy tipikus munkanap hogyan befolyásolja azt. Amikor bemegyünk dolgozni, egészséges érzésünk van? Kényelmesen és nyugodtan érezzük magunkat?

Ha a munkánknak csak a gondolata a harc vagy menekülés típusú érzések gödrébe taszít, levertnek, bénultnak érezzük magunkat, akkor mérgező munkahelyi környezetben vagyunk. A munkahelyi mérgezés árt az önbecsülésnek és az önbizalmunknak, tiszteletlenséget, elítéltséget és egyenesen szomorúság érzését okozza, ami magas szintű stresszel jár, és akadályozhat minket alapvető funkcióinkban. Ilyen helyen pedig biztosan nem a legjobb munkát fogjuk az asztalra tenni.

A mérgező munkahelyi környezet nem csak a mentális egészségünkre van hatással. Egy ilyen ellenséges munkahelyi környezetben szexuális zaklatást és a fizikai veszély más formáit is megtapasztalhatjuk. A csapattagok tehetetlennek érezhetik magukat egy diszfunkcióval és veszélyekkel teli környezetben. Ez egy olyan hely, ahol senki sem akar lenni.

A távmunka is lehet mérgező

Joggal gondolhatnánk, hogy a távmunka megoldja ezeket a problémákat. Ha megfelelően végezzük, nagyobb kontrollt adhat a határaink és az időnk felett. Ráadásul a mérgező munkatársaink sok kilométernyi fizikai távolságban vannak.

A távmunka sokféleképpen erősítheti a munkavállalókat, de nem mentes a toxicitástól. Egy mérgező távmunkahelyen előfordulhat, hogy:

  • Úgy érezzük, hogy nem tudunk felszólalni a megbeszéléseken, vagy nem tudjuk megosztani az ötleteinket.
  • Nem látjuk, hogy másokkal rosszul bánnak, vagy ha látnánk is, nem tudunk segíteni.
  • Mikromenedzseléssel kínoznak minket vagy nem kapunk elég önállóságot.
  • Elszigeteltnek vagy magányosnak érezzük magunkat a környezetünkben.
  • Megtapasztaljuk az online zaklatást
  • Eltűnnek a határok az otthoni és a munkahelyi élet között.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.