Hirdetés
. Hirdetés

A munka jövőjét a Dell szerint webkamerák és a digitális jegyzettömbök alakítják

|

Sokan otthonról dolgoznak a járvány miatt, de sokan már visszatértek az irodákba, és tömegesen találkozni azokkal is, akik az irodából, hol otthonról vagy távoli helyekről látják el a feladataikat. A Dell utóbbiaknak dolgozott ki eszközkoncepciókat, amelyek a hibrid munkavégzést támogatják.

Hirdetés

A panémia alatt hiába változott meg jelentősen, ahogyan dolgozunk, még mindig ugyanazokat az eszközöket használjuk: laptopokat, webkamerákat, dokkolóállomásokat. A munkamódszerek lassan hozzáidpmultak az új helyzethez, de a hardvergyártóknak másfél-két évnél tovább tart új termékek kitalálása, tervezése, tesztelése és gyártásba vonása. Ezért fordulhat elő, hogy a Zoom és Teams meeting-korszak megjelenése után két évvel a legtöbb laptopon még mindig 720 pixeles felbontású webkamerák vannak, és a megbeszélési jegyzetek és gyakran zseniálinak tűnő ötletek is az e-mailek, SMS-ek, Google dokumentumok és papírfecnik káoszába vesznek olykor.

A Dell már a 2020-as CES idején jelezte pár makettel, hogy változtatni akar ezen a helyzeten, és úgy tűnik, hogy egy év alatt sikerült a fejlesztések során eljutni három koncepcionális működő eszközig.

Hirdetés

Stanza Koncepció

Már rengeteg megoldás létezik kifejezetten jegyzetelésre szánt táblagépekből. A Stanza azonban újat hozott azzal, hogy egy önálló táblagép, amely a hagyományos laptop mellett működik, mint egy vezeték nélküli második képernyő, csak éppen a jegyzeteléshez.

A bemutató szerint ez az eszköz egy 11 hüvelykes, vékony tablet, portok és kamera nélkül, gyakorlatilag semmi mással, csak egy képernyővel. Közelről csatlakozik a laptophoz, és az eszközön készített jegyzetek könnyen továbbíthatók vagy megoszthatók, illetve egy érintéssel digitális szöveggé alakíthatók.

Az előnyei közé tartozik a tablet egyszerűsége, és kiváló kézírás-felismerése. Ugyanakkor a Dell saját alkalmazásaihoz van kötve, és azon kívül, hogy elegendő helyet kínál a jegyzeteléshez, nem igazán tud túl sok mindent (ami persze a Dell számára értékesítési szempont).

Flow Koncepció

A Flow lényege, hogy zökkenőmentes átmenetet teremt, amikor egyetlen laptop használatától a külső kijelzőkkel és beviteli eszközökkel való párosításig jutunk, illetve a rendszer pontosan emlékezni fog rá, hogyan voltak beállítva a kijelzők.

A rendszer tulajdonképpen egy íróasztal, amelynek van néhány speciális beépített hardvere. Egy laptop dokkoló, billentyűzet, egér és monitor csatlakozik egy rejtett Wi-Fi 6 dokkoló állomáshoz.

A rendszerrel együtt használt laptop egy nagyobb monitort használt második kijelzőként. Ha a felhasználó felveszi a laptopot, és elsétál vel, egy bizonyos távolságra (mintegy 3 méterre) az asztali kijelző kikapcsol, és a laptop képernyője lesz az egyetlen kijelző. Visszatérve az íróasztalhoz a külső kijelző újra feléled, pontosan azt mutatva, ahol a munka tart.

Pari Koncepció

Sok munkahelyi installáció gyenge pontja a webkamera. A Pari pedig ezt kezeli. Nemcsak az a probléma, hogy sok laptop vagy önálló webkamera képminősége gyenge, de a laptop kamerák olyan helyen is vannak beépítve, ami nem a legjobb az emberi arc megmutatására. Ezért fordul elő, hogy a legtöbben lefelé néznek a laptop webkamerájára, mert az a látóvonalunk alatt van.

A Pari egy vezeték nélküli webkamera, amely egy dokkolóban ül egy egyedi Dell monitor tetején. A dokkoló USB-C-n keresztül csatlakozik, és vezeték nélkül tölti a kamera akkumulátorát. A kamera felbontása 1080 pixel, ami manapság egy új webkamera esetében már alapkövetelmény. A varázslat akkor történik, amikor a kamerát kivesszük a dokkolóból. A kamera vezeték nélkül működik, így a videóképe folyamatosan bekapcsolva marad. Ezután bárhová áthelyezhetjük a képernyőn, mert a képernyő mögötti egyedi monitorba épített fémlemeznek köszönhetően egy mágnes segítségével megtapad az eszköz. A kamera így tökéletesen a szemvonalhoz illeszthető, de azzal is elszórakozhatunk, hogy kit takarunk ki vele a megosztott képernyőn.

A kamera jelenlegi kialakítás szerint körülbelül 30 grammot nyom. A beállítását egy jelzőfény segíti, amely megmutatja, hogy megfelelően van-e beállítva, így a többiek nem oldalra vagy fejjel lefelé álló képet láthatnak. Mivel a kamera mágnesesen rögzíthető, így közvetlenül az asztallapra is nézhet egy külső állványról, hogy a vízszintes felületen lévő dolgokra (például papíralapú dokumentumokra) fókuszálva azok könnyedén megoszthatóak legyenek.

Hogy e koncepciókból mi kerül önállóan kereskedelembe, vagy mivel találkozhatunk a laptopokba beépítve, arról egyelőre nincs információ. Ha a felmérések komoly lelkesedést tapasztalnak a távmunkások körében, könnyen elképzelhető, hogy a legjobb ötletekkel végül a saját otthoni íróasztalunkon is találkozni fogunk.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.