Hirdetés
. Hirdetés

A tech-vállalatok több mint 108 ezer alkalmazottját bocsátották el két hónap alatt

|

A technológiai iparág továbbra is a gazdasági visszaeséstől szenved, csak idén eddig több mint százezer alkalmazottat bocsátottak el - derül ki egy felmondásokat globálisan nyomon követő cég legfrissebb adataiból.

Hirdetés

Alig két hónap telt el ebből az évből, de ezalatt vasárnap estig bezárólag 380 technológiai cég 108 346 alkalmazottját érintette a széles körű elbocsátás - derült ki a layoffs.fyi adataiból. Összehasonlításképpen a tech-iparág egész 2022-ben összesen 160 997 munkahelyet szüntetett meg.

A nyomkövető szerint a legutóbbi cég, amely elbocsátásokat jelentett be, a Tencent kínai techóriás. A sencseni székhelyű vállalat pénteki létszámleépítése 300 alkalmazott érintett. Az ebben a hónapban 300-nál több alkalmazottat elbocsátó cégek között van a DocuSign szoftvercég 680 érintett dolgozóval, a ByteDance-hez tartozó virtuális valósággal foglalkozó Pico Interactive, ahol 400 alkalmazottat bocsátottak el, valamint a Wix webfejlesztő, amely 370 munkahelyet szüntetett meg.

A technológiai cégek közül a legtöbb érintett alkalmazottat eddig februárban a Dell laptopóriás (6650), a Yahoo (1600), a felhőkommunikációs szoftvereket gyártó Twilio (1500), az indiai Byju's EdTech cég (1500), a Zoom (1300), a GoDaddy (530), az Affirm fintech cég (500) és az eBay (500) bocsátotta el.

Hirdetés

Januárban a legtöbb felmondást bejelentő technológiai vállalatok a következők voltak: Google (12000), Microsoft (10000), Amazon (8000), Salesforce (8000), holland technológiai óriás Philips (6000), IBM (3900), SAP (3000), Paypal (2000), a Wayfair online bútoráruház (1750) és az OLX Group online piactér (1500).

Az év első két hónapjában a széles körű technológiai elbocsátások mellett egyes vállalatok azt is bejelentették, hogy bizonyos irodák vagy részlegek bezárásával csökkentik működési költségeiket. A TechCrunch szerint olyan cégek jelentettek be iroda- vagy részleg bezárást, mint a Convoy teherfuvarozó szoftvercég, az Affirm (kriptoszolgáltatások) és a Coinbase.

További vállalatok is zártak be irodákat nemrégiben, köztük a Walmart (három amerikai technológiai központot), a Twitter (két indiai irodát) és a Microsoft tulajdonában lévő GitHub, amely a múlt héten közölte, hogy megválik fizikai központjától, és teljesen távoli központokra vált.

Eközben az Egyesült Államokban dolgozó külföldi munkavállalók továbbra is idegesek, mivel a technológiai elbocsátások még a legjelentősebb vállalatokat is érintették, amelyek a világjárvány idején ellenállónak bizonyultak. Azok a külföldi munkavállalók pedig, akiknek a munkavállalási vízumuk érvénytelen lesz, hacsak nem találnak új munkaadót, kifejezetten kutyaszorítóba kerültek - számolt be a helyzetről az IB Times.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.