Hirdetés
. Hirdetés

Ezek a diplomák a legkeresettebbek a munkaerőpiacon

|

Az egyetemi jelentkezések környékén sorra születnek elemzések, amelyekből kiderült, hogy jelenleg melyik egyetem diplomásai kérik el a legmagasabb fizetést átlagosan és mely intézmények diplomáira van a legnagyobb igény a munkaerőpiacon.

Hirdetés

A cikk a ComputerTrends magazin 2024. február 14-ei lapszámában jelent meg.

Természetesen a Profession.hu is elkészítette saját trendriportját, az adatbázisában szereplő aktív - egy évnél nem régebben frissített profilok - alapján, a diplomás felhasználók legnagyobb arányban a Debreceni Egyetemről, az Eötvös Lóránd Tudományegyetemről, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről és a Szegedi Tudományegyetemről kerültek ki. A mintában 75 000 munkavállaló és 15 egyetem szerepel.

Egyáltalán mely területeken van szükség leginkább diplomásokra?
A diplomát igénylő területek közül a cégvezetés és menedzsment, a jog, jogi tanácsadás és a marketing, média, PR volt a három leginkább keresett kategória az elmúlt egy évben a munkavállalók részéről. Munkáltatói oldalról pedig leginkább a fogorvos, az orvos, szakorvos, a minőségbiztosítási mérnök, a tanító, tanár, pedagógus, valamint a mérnök vezető kategóriákban volt szükség diplomás szakemberekre.

Diplomás fizetések
A diplomás pályakezdők átlagos bérigénye szintén emelkedett tavaly óta, nettó 308.000 Ft-ra. A szakmai pályafutásukat éppen kezdő diplomások esetében kissé átalakul az első három felsőoktatási intézmény sorrendje: a legnagyobb kezdő fizetési igénnyel a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, korábbi nevén Szent István Egyetem (nettó 394.000 Ft), majd a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (nettó 391.000 Ft) és az Óbudai Egyetem (nettó 376.000 Ft) volt hallgatói kérik átlagosan a legtöbbet.

"Az aktív, diplomás álláskeresők átlagos bérigénye a portálon megadott információk alapján jelenleg havi nettó 402.200 forint. A Profession.hu 2023 őszén megjelent HR körkép kiadványa arra mutatott rá, hogy a tavalyi évben a magyarországi munkáltatók 72 százaléka eszközölt béremelést, átlagosan 14%-ot. A cégek toborzási eszköztárában a bér továbbra is kiemelt szerepet kap, a munkavállalók körében ugyanis is vezető motivációs tényezőről beszélünk" - mondta Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója.

Hirdetés

Az elmúlt évek során megfigyelhető volt, hogy a diplomát elváró hirdetések aránya folyamatosan csökkent. 2020-ban az összes hirdetés 34 százaléka tartalmazott felsőfokú végzettségre vonatkozó kritériumot, ez 2022-ben 26 százalékra csökkent. A tavalyi évben nem történt számottevő változás ezen a fronton, a hirdetések egynegyedében kértek diplomát.

"A Profession.hu álláskínálatából leszűrt statisztikáink is alátámasztják azt az évek óta tartó nemzetközi és hazai trendet, hogy a vállalatok számára a diploma mellett (vagy épp helyett) egyre fontosabbá válik a tanulási készség vagy az attitűd, amikor munkaerőt toboroznak. A gyorsan változó, innovációktól hangos környezetben ezek szerepe felértékelődik, így néhány szektortól eltekintve, elsősorban ezt keresik a cégek a jelöltek profiljában" - foglalta össze a szakember.

Mit mutat az amerikai álom?
Érdemes megemlíteni, hogy a diákok eladósodása miatti aggodalmak eredményeként az USA-ban csökkenő tendenciát mutat a felsőoktatási beiratkozások száma. A fiatalok sokkal inkább a szakképzésben gondolkodnak, emiatt az amerikai vállalatok 55%-a 2023 novemberétől megszüntette az alapképzést, mint követelményt. Ezáltal több legyet ütnek egy csapásra, hiszen megnő a nyitott állásokra jelentkezők száma, és nem utolsó sorban eleget tesznek a sokszínű munkahely megteremtésének is. Ráadásul a statisztikák azt mutatják, hogy egyre több diplomás dolgozik a tanulmányaihoz nem kapcsolódó munkakörben, így érthető, hogy miért részesítik előnyben egyre több helyen a tapasztalatot a végzettséggel szemben.

A legkeresettebb szakterületek egyike az informatika, a piac legjobban jövedelmező pozíciói várják azokat, akik szoftvermérnöki, kiberbiztonsági vagy adattudományi szakirányon végeztek.

Ráadásul az amerikai Munkaügyi Statisztikai Hivatal (BLS) becslései szerint 2021 és 2031 között 21%-os növekedés várható ebben a szegmensben, ami jóval gyorsabb, mint a többi szakma átlagos, 5%-os növekedési üteme.

A világszerte tapasztalható ápolóhiány miatt az egészségügyi végzettségűek most keresettebbek, mint valaha. A BLS is úgy becsüli, hogy a következő évtizedben soha nem látott mennyiségű új álláshely nyílik meg az Egyesült Államokban, így ez a szakma szilárd kilátásokkal rendelkezik.

A legjobban fizető állások toplistáját bárhol a világon lefedik a mérnöki szakok, hiszen az itt végzett szakemberek a munkájukkal új eljárásokat, termékeket és technológiákat fejlesztenek ki, illetve javítják a meglévőket, amire mindig szükség lesz, míg világ a világ. A mérnöki tudományok fő ágain - építőmérnöki, gépészmérnöki, villamosmérnöki, vegyészmérnöki és ipari mérnöki - belül pedig több száz olyan szak létezik, amelyek hallgatói a jobb társadalom megteremtésén dolgoznak.

Az erős analitikai, fejlett számolási és problémamegoldó készségek bármely diplomás kilátásait az egekbe repíthetik, így egy matematikai diplomával a lehetőségek szintén határtalanok. Az Egyesült Államok Munkaügyi Statisztikai Hivatalának előrejelzése szerint a matematikai szakmákban évente körülbelül 33.500 álláshely nyílik meg, az éves átlagbér pedig 99.590 USD, ami több mint kétszerese az összes szakma évi 46.310 USD-s átlagbérének. Emellett az üzleti diplomák is a csúcson járnak, miután a leggyakoribb üzleti alapképzési szakon - üzleti tanulmányok - a hallgatók olyan tantárgyakat sajátíthatnak el, mint a számvitel, a pénzügyek, a menedzsment vagy a vállalkozói működés, így az összes olyan kulcsfontosságú elemmel tisztában vannak, amely egy vállalkozás sikeréhez szükséges. Az MBA (Master of Business Administration) megtérülése a legnagyobb. A végzettek a Poets&Quants üzleti oktatással foglalkozó weboldal szerint évente átlagosan 147.648 USD-t kaszálnak - ez akár 175.000 USD-ig is felmehet.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.