Hirdetés
. Hirdetés

Fizikusok a pénzvilágban

|

A Morgan Stanley kockázat- és pénzügyi elemző munkát végző, globális informatikai rendszereket fejlesztő és működtető budapesti irodája nemcsak informatikusokat, pénzügyi és közgazdász dolgozókat keres, hanem fizikusokat és matematikusokat is.

Hirdetés

Nem egy üzleti szegmensben megfigyelhető, hogy a vállalatok tőlük távol álló területről érkező szakembereket alkalmaznak. Korábban főleg az adott szakmában szerzett tapasztalat, a karrierút számított, napjainkban azonban egyre többet nyomnak a latban a jelentkező alapkompetenciái, mint például az összefüggések átlátásának, a következtetések levonásának képessége és a folyamatos tanulás. A sikeres karrierhez a leginkább a STEM (Science, Technology, Engineering and Mathemathics) mozaikszóval leírt tudásra lehet szükség a következő években.

- A STEM különböző tudományterületek összekapcsolását is jelenti, legalábbis a bankszektorban. Nem elég például, ha egy programozó érti az informatikát, mert sokszor értenie kell a pénzpiacokat is. A közgazdásznak sem elég értenie a saját szakmájához, mert vannak olyan pénzügyi területek, amelyeknél folyamatmodellezésre van szükség. A közös nyelv, az átjárhatóságot biztosító tudás pedig a matematika lehet - vázolta az ágazatra jellemző különleges munkaerő-piaci igényeket Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley budapesti irodájának vezetője.

 

Hiányzó skillek
A pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó globális vállalat pénzügyi matematikai konferenciák megrendezése után választotta Budapestet a régiós központ székhelyéül, elsősorban a tehetséges szakemberek miatt. A kétezres évek derekán főleg programozókat, közgazdászokat vettek fel, mára azonban az informatikusok, mérnökök, közgazdászok, pénzügyesek és jogászok mellett fizikus, biológus, matematikus és tanári végzettségű kollégáik is vannak. Ám a matematikus elemzőknek sem elég klasszikus matematikusi tudással rendelkezniük, ma már a programozáshoz is érteniük kell, ahogy a közgazdasági tudás mellé is kell a digitális képzettség, az adatkinyerésig és -elemzésig menő informatikai alapműveltség. Ezen a szakterületen olyan gyorsak a változások, hogy senki sem láthatja előre, néhány év múlva milyen feladatokkal kell majd szembenéznie.

- A globális pénzpiaci folyamatok egyre bonyolultabbakká válnak, az elemző munkában pedig jól jön a fizikusok, matematikusok tudása. Gyakran az sem akadály, ha a jelentkezőnek nincs banki vagy pénzügyi tapasztalata, mert az egyedi, speciális ismereteket és a tökéletes nyelvtudást belső tréningeken, illetve az anyavállaltnál szerezhetik meg - mondta Fogarasi Norbert.

Tapasztalataik szerint szakmai szempontból kevés a különbség a fővárosi és a főbb megyei egyetemek végzősei között, legfeljebb az angolnyelvtudásban maradnak el kissé a vidéki frissdiplomások, prezentációs és kommunikációs képességeikben azonban a magyar szakemberek mindenképpen alulmaradnak a nyugatiakkal szemben. Ez azért elszomorító, mert az önérvényesítési képességek és a sikeres szakmai pálya között szoros összefüggés mutatkozik.

A csoport legyen sokszínű
A Morgan Stanleynél egyre inkább a kollektív tudásra építenek, azaz nem elsősorban azt vizsgálják, hogy a jelölt az adott területen megfelelő tapasztalattal rendelkezik-e, hanem inkább azt, hogy a tudása, képességei hogyan hasznosíthatóak a vállalatnál. Csoportmunkánál kimondottan előny, ha nem ugyanott végzett, egyforma képesítésű szakemberek dolgoznak a projekten, mert ők valószínűleg egyforma választ adnának a kérdésekre. A csoportokat ezért a résztvevők korát, nemét, szemléletmódját és szakértelmét tekintve sokszínűen igyekeznek kialakítani. Akárcsak az informatikában, a pénzvilágban is férfi-túlsúly van, a Morgan Stanleynél mégis 35-40 százalék a női alkalmazottak aránya.

Vezetői pozíciókra általában idősebb, tapasztalt munkavállalókat keresnek, akiket gyakran "házon belül", külföldi irodákban találnak meg és juttatnak olyan beosztáshoz, amit ott nehezebben érhettek volna el. Az is előfordul, hogy az illető éppen a budapesti irodából indult tapasztalatszerzésre, majd ugyanoda tér vissza magasabb beosztásba. Az átlagéletkor így is csak 32 év körül van.

A jelenleg mintegy 1200 főt foglalkoztató iroda évente 70-80 friss diplomást és 100-nál több tapasztalt munkaerőt vesz fel. Az utánpótlás-keresés eszköztárába tartozik, hogy az adott egyetemen végzett munkatársak visszajárnak előadásokat tartani alma materükbe, de a hazai egyetemek mellett a Kárpát-medence más nagyvárosaiból is toboroznak pályakezdőket. Az álláskeresőknek kínált legjobb felületek egyike a LinkedIn, de tapasztalataik szerint a legeredményesebb mégis a személyes ajánlás, mert az így érkező jelöltek valóban tudják, milyen cégkultúra vár rájuk.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.