Hirdetés
. Hirdetés

Ezek a legfőbb jelei annak, ha egy főnök toxikus

|

A mérgező főnökök klasszikus jelei.

Hirdetés

Az igazság az, hogy rengeteg jó főnök van, de rengeteg rossz is. Hogy mitől lesz rossz egy főnök? Ezt a kérdést bizonyára sokan feltettük már magunknak valamikor, de pontosan senki sem tudja definiálni a problémák sokasága és a stressz között vergődve.

Akinek volt már rossz főnöke, vagy ami még rosszabb, olyan főnöke, aki egyszerűen csak gonoszkodott, az tudja, milyen érzés úgy dolgozni, hogy valaki megkeseríti az életét. Nem tud másra koncentrálni, csak arra, hogy valaki ok nélkül bántja, és hogy mennyire utálja ezt az egész élethelyzetet.

De mi az, ami rosszá tesz egy főnököt?

Rossz főnökök azok, akik úgy bánnak az alkalmazottaikkal, mintha értéktelenek, eldobhatóak lennének, és nem veszik őket emberszámba sem. Ők azok is, akik megnehezítik a beosztottjaik dolgát, mert saját hiányosságaik takargatásával szabotálják a rendes munkavégzés folyamatát. Megnehezítik a körülöttük dolgozók dolgát is, mert csúsztatásaikkal és hazudozásaikkal szétrombolják az iroda morálját.

Rossz főnökök mindenféle formában és méretben előfordulhatnak - és lehetnek képzettek vagy képzetlenek, fiatalok vagy idősek, diktatórikusak vagy lazák. De ha a lényegre térünk, a rossz főnökök azért rosszak, mert rosszul bánnak a kollégákkal, és nem törődnek velük, mint emberekkel.

A rossz főnökök sok stresszt okoznak a munkahelyen. Nemcsak azt érezzük miattuk, hogy nem vagyunk képesek elvégezni a munkánkat, de a munkatársaink is rosszul érzik magukat.

Mitől lesz rossz a főnök? Íme néhány a leggyakoribb jelek közül:

A kommunikáció hiánya

A rossz főnök egyik jellemzője, hogy nem hallgatja meg érdemben az alá beosztottak véleményét - és nem osztja meg velük a sajátját. A rossz főnök miatt az alkalmazottak úgy érzik, mintha egy visszhangkamrában ülnének, ahol valaki egy jól hangzó és betanult szöveget szajkóz, nem pedig azt, ami az érdemi munkához kell. Nem veszi komolyan a javaslatokat, és még csak meg sem fontolja, mielőtt döntéseket hozna. Csak látszólag kér visszajelzést vagy tanácsot a csapattagoktól, valójában magasan tesz mindenre és mindenkire. A panaszokat, a kritikát pedig személyes támadásnak tartja és az ilyen kollégát primitív eszközökkel lekezeli.

Favoritizmus

A rossz főnök másik jellemzője, hogy bármilyen probléma esetén átmegy személyeskedésbe. Másképp bánik az emberekkel az identitásuk vagy a megjelenésük alapján - vagy hogy mennyi pénzt keresnek. De senki sem akarja magát tárgynak érezni, emberi lény helyett, így a kollégák igyekeznek elkerülni minden közös munkát, amit csak lehet. Indokolatlanul és alaptalanul emel ki embereket a csoportjából, akikkel látványosan jóban van, még akár előléptetéseket vagy fizetésemeléseket is kioszt nekik.

Vezetés és szervezés

A következő tulajdonság, ami rossz főnökké tesz valakit, az a rossz  menedzsment. Az ilyen főnök nem képes hagyni a beosztottjait fejlődni. Míg néhány, főként kellemes vagy patyomkin feladattal megpróbálja takargatni folyamatos sikertelenségét és eredménytelenségét, nem hagy teret az alkalmazottainak, nehogy lebuktassák. Ehelyett igyekszik a ráeső "rabszolgamunkát" is nekik továbbosztani, hogy valami eredményt azért le tudjon az asztalra tenni. Egy rossz főnök legjobb, ha inkább nem csinál semmit.

Agresszivitás

A rossz főnök további jellemzői, hogy gyorsan dühbe gurul és bántalmazó. Nagyon megnehezíti a békés munkavégzést, mert az alkalmazottak mindig tartanak vagy félnek tőle. Bármikor, bárkit hátba támad. A legtöbb ilyen főnök soha nem értékeli az alkalmazottai által végzett munkát, hanem megy panaszkodni és szidalmazni minden egyes alkalmazottat a vezetőségnek vagy a más osztályon dolgozóknak.

Ellopja a dicsőséget

Ilyen főnökkel nem könnyű, sőt lehetetlen együtt dolgozni. Vannak mégis olyan elkötelezett munkavállalók, akik helyt próbálnak állni és a zord körülmények ellenére jól elvégezni a feladataikat még az árral szemben úszva is. De mi van, ha a nap végén a rossz főnök magáénak érzi az összes dicsőséget? Ez rendkívül fájdalmas élmény egy beosztottnak, különösen, ha a felsőbb vezetők is érintettek.

A rossz főnök további jellemzői közé tartoznak:
- Manipulatív
- Támadó
- Áthárítja a felelősséget
- Mellébeszél
- Elérhetetlen

Ha ilyen főnökkel van dolga, akkor a legtöbb munkahelyen rendelkezésre állnak olyan csatornák és fórumok, ahol ezt jelezni tudja. Ha erre nincs lehetősége, mondjon búcsút a cégnek, mert az a stressz, amit egy ilyen felettes okoz, rengeteg káros következménnyel jár már rövid távon is.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.