Hirdetés
. Hirdetés

Jó befektetés az idősebb munkaerő

|

Sokat tanulhatunk az idősebb korosztályt képviselő alkalmazottaktól.

Hirdetés

Tény, hogy mind többen és többen fogunk hosszabb időn keresztül dolgozni. A társadalom munkaképes korú rétegének „elöregedése” miatt felgyorsult az a tendencia, hogy egyre több szenior korú munkakeresőt alkalmaznak a cégek. Az elmúlt években különböző kormányzati kezdeményezések születtek annak érdekében, hogy megnöveljék a középkorú alkalmazottak elhelyezését, de sok munkaadó még mindig nem képes bevonzani és alkalmazni ezeket a jelölteket.

Hirdetés

Ma a munkaerőpiac egyik legnagyobb problémája az idősebb munkavállalók elhelyezkedési esélyei, vagy sikeres felvétel esetén beintegrálásuk a szervezetbe. Sok HR-es küzd ezzel a problémával, hiszen a pályakezdőktől teljesen eltérő módszerekkel kell kezelni a céges szervezetben való jelenlétüket.

,,A középkorú alkalmazottak sokat nyújthatnak a munkaadóknak, de mint értékes munkavállalói csoportot, nem használják fel őket megfelelően” – mondja Tammy Nagy-Stellini, a Hays ügyvezetője.

 

A Hays alábbi javaslatait követve könnyebb megvalósítani egy olyan sikeres toborzási stratégiát, ami magában foglalja a középkorú dolgozókat is - mintegy hídként fogható fel - amely által a készséghiányok legyőzhetőek, a tehetséges alkalmazottak biztosíthatóak, és a hatékonyság növelhető.

Kor-barátságos toborzási gyakorlatok: akár proaktívan középkorú alkalmazottakat szeretnél találni, vagy egyszerűen csak biztosítani szeretnéd, hogy a legmegfelelőbb személyt találd meg a munkára, a kor-barátságos toborzási módszerek elengedhetetlenek. Ez magában foglalja a korhoz kötött nyelvhasználat mellőzését, olyan pozíció-leírásokat, melyek a munkához szükséges készségekre fókuszálnak, valamint a HR-menedzserek módszereinek és attitűdjének áttekintését, amellyel biztosítani lehet, hogy a jelöltek megfelelő köréből válasszanak, ne csak egy részcsoportból.

Kor-barátságos alkalmazás: tekintsd át az alkalmazási szabályzatodat, hogy biztosítsd: minden korcsoportot magában foglaljon.

Ellenőrizd a munkatervet: rugalmasan alakítható az állás? Ez egy nagyon fontos szempont, amellyel javítani lehet azon, hogy minden korcsoport szakembereit elérjük, ne csak a középkorú dolgozókat.

Szélesítsd a keresésed: sokféle forrásból azonosítsd a legjobbakat! Ha csak egy keresőeszközre korlátozod a kutatásod, nem valószínű, hogy a jelöltek köre olyan változatos lesz, amennyit az adott pozícióra szeretnél elérni.

Fókuszálj a készségekre: amikor jelölteket interjúztatsz, koncentrálj a személyek tapasztalataira és képességeire a koruk helyett. Ugyanazokat a kérdéseket tedd fel minden jelentkezőnek és a jelöltek alkalmasságát helyezd előtérbe ahelyett, hogy a menedzser mennyire volt képes személyesen azonosulni velük.

Az idősebb munkavállalók alkalmazásának több előnye van, mint hátránya. Egyrészt nagy tapasztalattal rendelkeznek a szakterületükön, másrészt lényegesen különbözik a munkához való hozzáállásuk a fiatalokétól.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.