Hirdetés
. Hirdetés

Piacképes hallgatókat küldünk a munkaerőpiacra

|

Nem csak mint egyetemi oktató, hanem mint pénzintézeteknél és termelővállalatoknál gyakorló szakember, nagyon fontosnak tartom, hogy mindenki, aki a számítástechnika iránt érdeklődik, megértse: a meglévő készségek és valamilyen kezdeti ismeretek együttes alkalmazása egyáltalán nem elég ahhoz, hogy valaki ma az informatikai szektorban - a munkaadó és a munkavállaló számára egyaránt megfelelő - állást tudjon találni.

Hirdetés

Azt a tanácsot adom azoknak, akik pályaválasztásuk során az informatika mellett döntenek, hogy okvetlen specializálódjanak, amelyre jelenleg a magyar informatikai felsőoktatás számos lehetőséget ad. Ezt felismerve, a mi intézményünkben, az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karán, olyan speciális képzéseket szerveztünk, amelyek teljes mértékben alkalmasak, nem csak a hazai, hanem a nemzetközi munkaerőpiac igényeinek kielégítésére.

Hirdetés

Példaképpen, hadd legyek kicsit elfogult, és először is azt a szakirányt említsem, amit kollégáimmal együtt magam hoztam létre, ez pedig az informatikai biztonsági szakirány. A nálunk végzett hallgatókat már frissdiplomás korukban is keresik, hiszen ma már egyre több intézmény ismeri fel, hogy a jogosulatlan külső és belső hozzáférések kivédésére, de akárcsak az üzleti folyamatokhoz való megfelelő hozzáférések beállítására, eszközöket - amelyek nem csak hardvereket, hanem szoftvereket is magukban foglalnak - kell vásárolniuk, melyek működtetésére már az álláspiacra újonnan kilépők is képesek - friss tudásuknak köszönhetően.

Mivel jómagam a bankszektorban találkoztam az informatikai biztonság gyakorlati kihívásaival, és jelenleg is számos vállalatnál dolgozom külső tanácsadóként, sokszor közvetlenül is tapasztalom, hogy ezekben a szektorokban könnyen el tudnak helyezkedi az egyetemünkről távozó hallgatók.

Az informatikai biztonság szakirányon ugyanis olyan vállalatszervezési módszereket is oktatunk, illetve mutatunk be hallgatóknak, amelyek gyakran közvetlenül is tudják a vállalat hatékonyságát szolgálni, azaz közvetetten a vállalat piaci sikerét elősegíteni. Aki ugyanis megtanulja, hogy hogyan kell az adatokat, folyamatokat és szervezeteket egymáshoz rendelni, meg fog állni a lábán.

Tovább folytatva a sort, ma Magyarországon szerencsére nem csak mobilszolgáltatók, hanem a mobileszközök gyártásának egyes lépéseivel foglalkozó cégek is jelen vannak. A mobilprogramozást oktató szakirányunkon végzetteket ezek a cégek szinte teljes egészében felszippantják.

Az vitathatatlan, hogy a legjobb állásajánlatokat - mind Magyarországon, mind külföldön egyaránt - a gyakorlott programozók kapják, mindegy milyen környezetben szakemberek, vagy melyik a specialitásuk – például JAVA, .NET, de még akár a C++ is megfelelhet – ha ebben megfelelő tapasztalatuk és kellő gyakorlatuk van, akkor könnyen át tudnak állni más fejlesztőkörnyezetbe is.

Az oktatási sikerek mögött húzódik, hogy már 1998-ban kifejlesztettem az informatikai audit szabványomat, amelyet a magyar felsőoktatási intézmények közül elsőként kezdtünk oktatni. A lépést a nemzetközi szervezetünknek, az ISACA-nak (Information Systems Audit and Control Association) is jeleztem, akik üdvözölték, hogy Magyarország is belépett ebbe a gyorsan fejlődő ágazatba.

További mérföldkő volt, hogy 2002-ben estis hallgatók kívánságára kezdtem el az informatikai biztonságot oktatni, ami mára informatika biztonsági szakiránnyá fejlődött, ezt kollégáimmal, Dr. Schubert Tamással és Póserné Oláh Valériával hoztam létre.

Ahhoz, hogy igazán naprakész tudással rendelkező szakembereket küldjünk a munka világába, képfeldolgozást és képi látást is tanítunk az egyetemen, amely nem csak hazánkban, hanem külföldön is lehetőséget ad a gyors sikerekre a munkaerőpiacon lévők számára.

Természetesen, nem csak ezek a szakok vannak egyetemünkön, illetve a mai magyar informatikai felsőoktatásban, de mindenképpen azt ajánlom, hogy alaposan nézzenek körül a felvételizők!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.