Hirdetés
. Hirdetés

5 ügyes PDF-szerkesztő, amit érdemes kipróbálni

|

A PDF-ek sokoldalú és stílusos dokumentumok, de a szerkesztésük is olyan feladat, amit nem érdemes összetákolt szoftverekre bízni. Megnéztünk közülük ötöt.

Hirdetés

Elsőre egyszerű a képlet: ha egy PDF fájlt szeretnénk szerkeszteni, használjuk az Adobe szoftverét, ha már egyszer hozzájuk köthető a fájlformátum is. De ahogy a DOC fájlokat sem csak Microsoft Worddel tudjuk megnyitni, úgy a PDF-ek szerkesztésére is van jó pár megoldás, ezért összeszedtünk öt népszerű szoftvert, hogy összehasonlítsuk a tudásukat és egyéb tulajdonságaikat.

1. Wondershare PDFelement - mindentudó szerkesztő olcsón

Letisztult és sokoldalú. Ez a két első kifejezés, ami eszünkbe juthat a PDFelement megnyitásakor, aminek egyébként épp november végén érkezett meg a sok újdonsággal felruházott, 8-as sorszámot viselő legújabb változata Windows alá. A szoftver elrendezése az egyszerű kezelhetőséget szolgálja, az Office újabb verzióihoz hasonlóan a főmenükre kattintva egy hozzájuk kapcsolódó almenü-szalag jelenik meg a fejlécben a legfontosabb funkciókkal. Már a nyitóképernyő is közérthetően segíti az indulást, a dokumentumok szerkesztése közben pedig az okos UI-ban azonnal megtalálunk mindent.

A szerkesztés maga kifejezetten gyors és kényelmes, villámgyorsan átírhatjuk a meglévő szövegeket, vagy új részeket illeszthetünk be, formázhatjuk a szöveget, vagy képekkel illusztrálhatjuk a mondandónkat. Akár olyan dokumentumokat is készíthetünk, amelyek egyes részeit olvashatatlanná tesszük, ahogy azt a kémfilmekben látjuk: elég kiválasztanunk a bizalmas vagy titkos szövegrészeket, és máris átláthatatlan fekete csík kerül eléjük.

Az űrlapok kezelése is sok lehetőséget tartogat. Stílusos és jól kezelhető formokat hozhatunk létre, a meglévők kitöltése pedig gyerekjáték. Ugyancsak a biztonságot szolgálja az elektronikus aláírás beillesztése.

Az átszerkesztett dokumentumokat nagyon könnyen konvertálhatjuk sokféle egyéb formátumba is az Office különféle verzióitól kezdve képfájlokba vagy egyszerű szövegbe. Ráadásul ezt, és több egyéb tevékenységet kötegelve is elvégezhetünk, tehát ha egyszerre sok dokumentumot kell átalakítanunk, nem kell egyenként bíbelődnünk mindegyikkel.

Miért lett első a Wondershare PDFelement?

Egy abszolút jó ár-érték arányú versenyző, ezért is került az első helyre. Mindamellett, hogy nagyon sok funkciót egyesít, kiváló a felhasználói felülete, kifejezetten gyors, nem egy "fejnehéz" szoftver egy csomó felesleges bloatware-rel, és a konkurens termékekhez képest nagyon kedvező az ára is. Az elektronikus aláírás kezelése, az ügyes OCR-funkciók és a cloud szolgáltatásokkal való együttműködés már csak hab a tortán. Most ráadásul az új változat megjelenése után le is akciózták az árakat, szóval érdemes megnézni a vásárlási és előfizetési lehetőségeket.

A legtöbbet tudó Pro változat 79 dolláros éves díjjal használható, vagy 128 dolláros egyszeri áron kapható, míg a Standard kiadásnál 59 dollár az éves díj és mindössze 69 dollár az örökös licenc. A többféle eszközt használóknak pedig a csomag éri meg igazán, amelyben rendszerfüggetlenül kapjuk meg a használat jogát Windows, Mac és iOS rendszerre, valamint használhatjuk a Document Cloud tárhelyet is.

2. Adobe Acrobat - az alapvető, de drága választás

A PDF fájlokat sokan alapértelmezett módon kötik össze az Adobe nevével, és az Acrobat még mindig a szerkesztők kváziszabványa. Nem is csoda, hogy az aktuális változatban nagyon egyszerűen és sokrétűen szerkeszthetjük a dokumentumainkat, vagy hozhatunk létre telejsen újakat. A fentiekben felsorolt funkciók mind rendelkezésünkre állnak, ráadásul kiváló a felhős integrációja is az Adobe Creative Cloud használatával.

Két óvatosabb negatívumot lehet felemlegetni az Adobe Acrobattal kapcsolatban, az egyik a relatív bonyolultsága - akik régóta használják a szoftver különféle kiadásait, már könnyebben eligazodhatnak rajta, a Wordön nevelkedett újoncoknak viszont esetenként nehézkes lehet a funkciók megtalálása és alkalmazása. Másrészt az ár jóval magasabb a versenytársakéhoz képest, a Pro változat 228 euróra jön ki, és a Standard kiadás is 198 eurónál áll meg egy éves előfizetés esetén.

3. Nitro Pro - cégeknek is jó választás, de csak Windows alatt

A Nitro Pro szintén azon PDF szerkesztők közé tartozik, amelyek viszonylag sok funkciót kínálnak, és nem csak néhány alapszintű módot adnak arra, hogy belenyúljunk a meglévő dokumentumokba. Nagy előnye a sokrétű, de mégis pillanatok alatt átlátható kezelőfelület, amelyet még kezdők is gyorsan kiismerhetnek. Ugyanígy jó pont, hogy a szerkesztés mellett itt is lehetőségünk van megjegyzésekkel ellátni, korrektúrázni, vagy akár részeket kitakarva, jelszóval védve titkosítani a fájl tartalmának egy részét vagy a teljes dokumentumot.

Az összkép tehát a Nitro Pro esetében mindenképpen pozitív, bár sajnos a190 eurós ára szintén nem a legbarátságosabb, emellett pedig azoknak is rossz hírünk van, akik nem Windows alatt használnák, más rendszerekre ugyanis jelenleg nem elérhető.

4. Foxit Phantom PDF - sokat tud, de sokba kerül

Funkcióit tekintve a Foxit szerkesztője az egyik leggazdagabb a mezőnyben, ami a kissé túlzsúfolt menürendszerében is tetten érhető - igaz, ez talán egy kicsit jobban is hasonlít az újabb Microsoft Office kiadásokra, mint illene. Egyik nagy előnye még az is, hogy bár könnyen kezelhető és gyorsan elsajátítható minden trükkje, egy tonnányi dokumentáció és videós tutorial érhető el hozzá.

Kiemelendő még a felhős szolgáltatások könnyű összekapcsolása is, valamint az üzleti változat kiemelkedő funkciógazdagsága, viszont kapásból érdemes megjegyezni, hogy a kipróbálható verzióban nem működik minden funkció, így az igazi erejét csak fizetés után tudjuk megtapasztalni. A normál kiadás 139 euró, míg az összes funkciót tartalmazó Business változat 179 euróba kerül.

5. Nuance (Kofax) Power PDF - egyszerű, de egyszerű

Bármennyire ott a power szó a szoftver nevében, a Kofax által nemrég felvásárolt Nuance szerkesztőjének ereje inkább abban rejlik, hogy az alapfunkciókra korlátozódik a tudása, ezeket viszont nagyon könnyedén tálalja. Ennek megfelelően viszonylag olcsó is, tehát kiváló lehet olyan kisebb cégek számára, ahol csak egyszerű dokumentumszerkesztési feladatokra van szükség.

Ilyen például a gyorsszerkesztés és alapvető képkezelés, valamint az aláírás lehetősége, bár ez nem natív módon történik, hanem a DocuSign rendszerét használja. Sajnos azonban a komplexebb funkciókból viszonylag kevés érhető el a Power PDF alól, a versenytársakhoz képest jóval szegényesebb például az űrlapokhoz kapcsolódó lehetőség. A limitáltabb tudás persze olcsóbb árral jár, a standard változat 109 euróba kerül, a csoportmunka-eszközökkel felruházott advanced változatért 179 eurót kérnek.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.