Hirdetés
. Hirdetés

Új együttműködés támogatja a kormányzat biztonságos digitális fejlesztéseit

|

A klaszter a kutatás-fejlesztési és innovációs eredményeinek felhasználását elsődlegesen a közfeladatok ellátásához tervezi.

Hirdetés

Neves szakmai-tudományos szervezetek fogtak össze azért, hogy az e-közigazgatásban, a rendvédelmi munkában és az elektronikus közszolgáltatásokban erősödjön a digitális társadalom. Az összefogás által indukált fejlesztések egyrészről visszaadják az állampolgároknak azt az időt, amit ügyintézésre fordítanának, másrészről támogatják, hogy mindezt egyre biztonságosabb IT környezetben tudják megtenni.

A 2021 júliusában megalakult Biztonságos Digitális Társadalom Innovációs Klaszter tevékenységének köszönhetően (BDTIK) hivatalosan is útjára indulhatnak olyan innovatív, kutatás-fejlesztési projektek, amelyek az e-közigazgatás és e-közszolgáltatás fejlesztését, a rendvédelmi feladatok ellátását, a mesterséges intelligencia közigazgatási célú alkalmazását célozzák az állampolgárok igényeinek még magasabb szintű kiszolgálása érdekében. A klaszter keretében a szakterületen élenjáró állami informatikai szolgáltatók, felsőoktatási és tudományos intézmények hangolják össze kutatási-fejlesztési tevékenységüket, hogy innovációikkal tovább támogassák a digitális társadalmat. A klaszter alapító tagjai az IdomSoft Informatikai Zrt., a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt., az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI), illetve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME).

Hirdetés

A klasztermenedzsment feladatokat ellátó IdomSoft Zrt. vezérigazgatója, Dr. Karlócai Balázs elmondta, hogy a klasztertagok a közösen lefektetett cél érdekében jól ki tudják egészíteni egymást. A Kutatóközpontok - a BME és a SZTAKI - a magasan képzett kutatóival és a legmodernebb technológiák alkalmazásával, míg az IdomSoft és a NISZ a szakterületi tudással, valamint a rendelkezésre álló infrastruktúrával tudnak érdemi hozzájárulást adni a klaszter működéséhez.

Az Infokommunikációs és Információtechnológiai Nemzeti Laboratórium keretein belül megvalósuló Biztonságos Digitális Társadalom Innovációs Klaszter stratégiai célja, hogy hatékonyan és innovatívan segítse elő a mesterséges intelligencia alkalmazását az e-közigazgatásban. Ezzel eredményesen támogathatja a nemzeti adatvagyon hasznosítását és az e-közigazgatási kutatási-fejlesztési tevékenységek összehangolását. Az együttműködések során a szakterületen élenjáró állami informatikai szolgáltatók, felsőoktatási és tudományos intézmények kapnak szerepet, amelyek már középtávon jól hasznosítható eredményeket tűztek ki célul.

A klaszter kutatási feladatokat lát el, pályázati lehetőségeket térképez fel, tudományos publikációkat és prototípusokat készít. Ezekből termékfejlesztési pályázat keretében valósulhatnak meg a jövőbeni tényleges termék- és szolgáltatásfejlesztések. A társulás további feladatai közé tartozik a nemzetközi kapcsolatok kialakítása és tudásmegosztás hasonló tevékenységet végző szervezetekkel. "A végső cél pedig az, hogy a megvalósuló projektek által az állampolgárok biztonságos IT-környezetben intézhessék ügyeiket, hogy visszaadjuk nekik a sorban állással és a személyes jelenléttel töltött időt" - tette hozzá Dr. Karlócai Balázs vezérigazgató.

A klaszter a kutatás-fejlesztési és innovációs eredményeinek felhasználását elsődlegesen a közfeladatok ellátásához tervezi. A későbbiekben egyes eredményeit a Magyar Állam szélesebb körű érdekeinek megfelelően és annak javára, a nemzetközi térben vagy piaci környezetben is hasznosíthatja. A klaszter létrejöttével olyan szakmai összefogás valósul meg, amely összekapcsolhatja a XXI. század új technológiáit és kihívásait. Az állami feladatok innovatív fejlődésének ez alapvető lépése. A tagságot tekintve tervben van a bővítés, vannak olyan szervezetek, akik már jelentkeztek, illetve a klaszter is folyamatosan keresi az együttműködési lehetőséget olyan, a szakterületükön kiváló intézményekkel, amelyekkel bővülhet a társulás.

Az Infokommunikációs és Információtechnológiai Nemzeti Laboratórium egyik célja, hogy hozzájáruljon a nemzeti adatvagyon célirányos és tudatos használatának elősegítéséhez, valamint az ehhez szükséges szakmai környezet kialakításához. A kormányzati, közigazgatási szervek elkötelezettek amellett, hogy a kiberbiztonsági, rendészeti, rendvédelmi és e-közigazgatási kutatásokkal, fejlesztésekkel hangolják össze az erőforrásokat. A Laboratórium másik, kiemelt fókusza a fentebb sorolt kutatásokkal kapcsolatos kompetenciák fejlesztése. A célok megvalósulását olyan kutatásokkal segítik, amelyek a szolgáltatási képességet és hatékonyságot növelik.


Biztonságos Digitális Társadalom Innovációs Klaszter alakuló ülése - balról jobbra 

  • Dr. Sabjanics István r. dandártábornok (BM Tudománystratégiai és Koordinációs Főosztály)
  • Gulyás Tibor helyettes államtitkár (ITM Innovációért Felelős Helyettes Államtitkárság)
  • Dr. Szabó Hedvig nb. altábornagy, főigazgató (Nemzetbiztonsági Szakszolgálat)
  • Érdi-Krausz Gábor projektkoordinátor (ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet)
  • Hajzer Károly helyettes államtitkár (BM Informatikai Helyettes Államtitkárság)
  • Vetési Iván ügyfélkapcsolati és szolgáltatási vezérigazgató-helyettes (NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.)
  • Prof. Dr. Levendovszky János rektorhelyettes (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem)
  • Dr. Karlócai Balázs vezérigazgató (IdomSoft Zrt.)
  • Dr. Risztics Péter Károly PhD (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közigazgatási Informatikai Központ elnöke, BM Tudományos Tanácsadó Testület elnöke, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács tagja)
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.