Hirdetés
. Hirdetés

Miért megy lehetetlenszámba bármit is törölni az internetről?

|

A tétje annak, hogy érezzük-e adataink felett az ellenőrzést, és hogy bízunk-e abban, hogy képesek vagyunk törölni azokat, vitathatatlanul soha nem volt még ilyen nagy.

Hirdetés

A legtöbb ember talán abban a feltételezésben éli digitális életét, hogy bármikor törölheti posztjait, üzeneteit és személyes adatait a szolgáltatásokból, amikor csak akarja. Egy e heti technológiai meghallgatás az amerikai szenátusban azonban megkérdőjelezte ezt az alapvető feltételezést.

Peiter "Mudge" Zatko, a Twitter volt biztonsági főnöke kedden a szenátus egyik bizottsága előtt elmondta, hogy a közösségi hálózat nem törli megbízhatóan a fiókjukat megszüntető felhasználók adatait, és ezzel bővítette azokat a bombasztikus állításokat, amelyeket a CNN és a The Washington Post által először a múlt hónapban közölt informátor-nyilatkozatában tett.

Zatko azt állította, hogy a Twitter nem törli megbízhatóan a felhasználók adatait, egyes esetekben azért, mert elvesztette az információk nyomát. A Twitter széles körben megvédte magát Zatko állításaival szemben, mondván, hogy "hamis narratívát" fest a vállalatról. A CNN kérdéseire válaszolva a Twitter korábban azt közölte, hogy vannak munkafolyamatai a "törlési folyamat megkezdésére", de azt nem közölte, hogy jellemzően befejezi-e ezt a folyamatot.

Hirdetés

Bár Zatko állításai megdöbbentőek, Sandra Matz közösségi média kutató, a Columbia Business School professzora számára ez is csak egy újabb emlékeztető volt arra, hogy "milyen gyakran vagyunk esztelenek" az adataink online megosztásában. "Nagyon egyszerűen hangzik, de bármit is teszel ki, soha ne várd el, hogy újra magánjellegűvé váljon. Visszavonni valamit az internetről, megnyomni a reset gombot, az szinte lehetetlen" - mondta Matz.

A tétje annak, hogy érezzük-e adataink felett az ellenőrzést, és hogy bízunk-e abban, hogy képesek vagyunk törölni azokat, vitathatatlanul soha nem volt még ilyen nagy. Az Egesült Államokban például a Legfelsőbb Bíróság júniusi döntése nyomán, amely hatályon kívül helyezte a Roe kontra Wade ítéletet, lehetőség nyílik arra, hogy a keresési előzményeket, helymeghatározási adatokat, szöveges üzeneteket és egyebeket felhasználva megbüntessék azokat, akik az interneten keresnek információkat az abortuszszolgáltatásról vagy az abortuszhoz való hozzáférésről.

Júliusban a Facebook-szülő Meta kemény vizsgálat alá került, miután híre ment, hogy a Messengeren keresztül küldött és a bűnüldöző szervek által megszerzett üzeneteket arra használták fel, hogy egy nebraskai tinédzsert és édesanyját illegális abortusszal vádolják. (Nem volt arra utaló jel, hogy az ügyben az üzeneteket korábban törölték volna.)

Ravi Sen, a Texas A&M University kiberbiztonsági kutatója és professzora szerint a bűnüldöző szervek és más csoportok "a megfelelő eszközökhöz és szakértelemhez való hozzáféréssel" bizonyos körülmények között valószínűleg vissza tudják állítani a törölt adatokat.

Sen szerint sokan nem ismerik az összes helyet, ahová az adataik kerülnek. Bármilyen bejegyzés, legyen az e-mail, közösségi médiakommentár vagy közvetlen üzenet, jellemzően a felhasználó eszközén, a címzett eszközén és annak a vállalatnak a szerverein tárolódik, amelynek a platformját használta. "Ideális esetben, ha a tartalmat létrehozó felhasználó törli azt, a tartalomnak mindhárom helyről el kell tűnnie. De általában ez nem történik meg ilyen könnyen" - mondta.

Sen szerint a felhasználók megkereshetik a vállalatokat, és megkérhetik őket, hogy töröljék az adatait a szervereikről, bár sokan feltehetően soha nem teszik meg ezt a lépést. Hozzátette, hogy a törölt üzenetek visszaszerzésének esélye a felhasználó készülékéről idővel csökken.

Az adatvédelmi szakértők szerint az online adatok ellenőrzésének legjobb módja, ha elsősorban olyan alkalmazásokat használunk, amelyek végponttól végpontig tartó titkosítást kínálnak. Fontos továbbá a felhőalapú biztonsági mentési beállítások kezelése, hogy a titkosított szolgáltatásokból származó privát adatok ne legyenek továbbra is elérhetők máshol.

De még az összes óvintézkedés ellenére is, amit az egyén a saját részéről megtehet, ha egyszer valamit online teszünk fel, Matz szerint "lényegében elveszítettük az irányítást". "Mert még ha a Twitter most törli is a posztot, vagy törli a Facebook, valaki más már lemásolhatta a képet, amit kitettél" - mondta.

Matz azt javasolja az embereknek, hogy jobban figyeljenek arra, hogy mit osztanak meg a Big Tech platformokon. Bármennyire is pesszimistán hangzik, szerinte jobb, ha túlságosan óvatosak vagyunk online. "Tegyük fel, hogy mindent, amit kiteszünk, bárki felhasználhat, és az örökkévalóságig élni fog" - idézte a kutatót a CNN.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.