Hirdetés
. Hirdetés

A hazai e-mailek 96 százaléka spam

|

A MessageLabs szeptemberi felmérése alapján ismét Magyarország vezeti a spam-toplistát.

Hirdetés

A MessageLabs szűrői megközelítőleg napi 180 milliárd spamről jelentenek világszerte. 2010 szeptemberében a globális levélforgalom 91,9 százaléka kéretlen reklámleveleket tartalmazott, ami az augusztusi adatokhoz képest 0,3 százalékos csökkenést jelent. Magyarországon a spamek aránya 96 százalék volt, ami 0,3 százalékos mérséklődésnek felel meg augusztushoz képest. Ennek ellenére ismét hazánk vezeti a cég spam-toplistáját.

 



Az elektronikus levelek útján szétküldött vírusok száma 0,15 százalékkal növekedett az augusztusi adatokhoz képest. A vírusos küldemények 7,6 százaléka tartalmazott fertőzött weboldalra mutató linket, ami 13,6 százalékos csökkenés augusztushoz képest. A szeptemberi jelentés alapján elmondható, hogy a spammel leginkább fertőzött gazdasági szektor az autóipar volt.

Robotolnak a botnetek

A hazánkból eredő spamek 72 százaléka botnetekből származik. A kártékony hálózatokra visszavezethető kéretlen levelek 24 százalékáért a Rustock botnet a felelős, ezt követi a Xarvester 14 százalékkal, a Maazben botnet 12 százalékkal, valamint a Mega_D és Grum botnetek 8-8 százalékkal.

A Magyarországon támadó ártalmas programok száma is növekszik. Míg 2010 júliusában az összes károkozó 0,14 százaléka célozta a magyar felhasználókat, addig ez az arány szeptemberre 0,45 százalékra emelkedett.
 
Adathalász támadások tekintetében nálunk 621 levélből egy személyes adataink ellopását célozza. 2010-ben a MessageLabs szűrői hazánkban 66 célzott támadásról jelentettek, melyek három nagyvállalat ellen irányultak. A támadások 74 százaléka egy, a pénzügyi szektorban tevékenykedő szervezetet sújtotta.

Here You Have

A MessageLabs a szeptemberben meglehetősen nagy port kavart, kártékony kódokat terjesztő „Here You Have” spamekre is felhívta a figyelmet. A „Here You Have” károkozó nem használ új módszereket a felhasználók megtévesztésére, sokkal inkább általános social engineering módszereket alkalmaz. „A social engineer mögött általában egy kifinomult technikát felhasználó támadó rejtőzik, aki mindent megtesz, hogy akár a személyes adatok ellopásával, akár más módon megkárosítsa a felhasználókat” - mondta Harold Teasdale, a Symantec magyarországi képviseletének vezetője.

Biztonsági irányelvek

A MessagLabs felmérésének eredményei rávilágítanak a megfelelően megalkotott vállalati irányelvek betartásának fontosságára, amelyek segítségével meggátolható, hogy az alkalmazottak ártalmas, illegális oldalakra látogassanak. Fontos szem előtt tartani, hogy a mobilmunkát végzők esetében webalapú biztonsági problémák közel hatszor olyan sűrűn fordulnak elő, mint az irodáikban dolgozó felhasználók körében.

A hír testvéroldalunkon, a Computerworld biztonság rovatában jelent meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.