Hirdetés
. Hirdetés

A legzöldebb szuperszámítógépek

|

A legfrissebb Supercomputing Green500-as lista első húsz helyét kettő kivételével az IBM jegyzi.

Hirdetés

Ez a kettő a hetedik és a nyolcadik hely. A Green500.org által félévente közzétett lista Szaúd-Arábiától kezdve Németországon át az Egyesült Államokig a legnagyobb feldolgozási teljesítményt adó számítógépeket rangsorolja energiahatékonyságuk alapján. Ebben az összehasonlításban az IBM szuperszámítógépei hagyományosan jól szerepelnek.

A most közzétett lista első száz helyéből 69-et ugyancsak a Kék Óriás gépei foglalnak el. Az energiahatékonyság, beleértve a felvett energiamennyiséghez viszonyított feldolgozási teljesítményt is, az egyik fő szempont az IBM rendszereinek tervezésében.

Ennek eredményeként a Green500-as listán szereplő gyártók közül az IBM kínálja a legszélesebb körben alkalmazható szuperszámítógépeket ? közöttük a BlueGene és a Power szervereket, valamint az iDataPlex, a BladeCenter és hibrid fürtöket (clustereket).


A 2009 novemberi lista első helyezettje ? a németországi Julich szuperszámítógép-központban az IBM, valamint az egyetemeket és kutatóközpontokat tömörítő akadémiai konzorcium által épített rendszer ? több mint 723 Mflops (millió lebegőpontos művelet másodpercenként) feldolgozási teljesítményt ad a felvett energia minden wattja után. Az egyesült államokbeli Los Alamos Nemzeti Kutatólaboratórium IBM szuperszámítógépe, amely nemrégiben elsőként lépte át a petaflops teljesítményhatárt, és a legfrissebb Top500-as listán jelenleg a második helyezett, a Green500.org jelentése alapján a világ hatodik legzöldebb szuperszámítógépe, amely wattonként 444 Mflops feldolgozási teljesítményre képes.

 

A Top500-as lista első helyezettje, az Oak Ridge Nemzeti Kutatólaboratórium Jaguar nevű Cray szuperszámítógépe wattonként csupán 253 Mflops teljesítményt ad, amivel a 44. helyet érte el a Green500-as listán.

? A szuperszámítógépek vonatkozásában többé nem összpontosíthatunk kizárólag a nyers feldolgozási teljesítményre ? mondta David Turek, az IBM Deep Computing divíziójának alelnöke. - Véget ért az a korszak, amelyben egyszerűen csak még több processzort építhettünk ezekbe a rendszerekbe. Napjainkban a szervezetek egyre szélesebb köre igényli a szuperszámítógépes teljesítményt, ezért használatukat az olcsó energiával ellátott, kiváltságos létesítményeken kívül is lehetővé kell tennünk. Az IBM már huzamosabb ideje foglalkozik ezzel a kérdéssel, és amint azt a Green500-as lista tanúsítja, az energiahatékonyság növelése mellett is képesek vagyunk újabb teljesítményrekordok felállítására.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.