Hirdetés
. Hirdetés

A New York-i rendőrség nyugdíjazza Digidogot, a disztópikus robotkutyát

|

Használata túl sokba került volna, emellett sok negatív figyelmet és vírusvideót váltott ki.

Hirdetés

A The Guardian beszámolója szerint a New York-i rendőrség (NYPD) nyugdíjazza Digidogot, a Boston Dynamics Spot robotját, amelyet decemberben kezdtek tesztelni. A rendőrség a robotot olyan eszközként írta le, amelyet veszélyes helyzetek elhárítására lehet használni, illetve segít a rendőröknek távol maradni a veszélytől. A technológia kritikusai azonban azt mondják, hogy már egyetlen robot használata túl sokba kerül, arról nem is beszélve, hogy sok negatív figyelmet és vírusvideót váltott ki. Az ABC News helyi hírcsatorna jelentése szerint a tesztelés az eredeti tervek szerint augusztusig tartott volna.

Miután a robotot visszaadták a Boston Dynamicsnak, Bill de Blasio, New York polgármestere azt mondta, hogy "örül, hogy Digidogot leadták", és szóvivőjén keresztül hozzátette, a robot "hátborzongató, elidegenítő és rossz üzenetet küld a New York-iaknak". A rendőrség 94 200 dolláros szerződést kötött a robotra, ami nagyjából egy 74 500 dolláros spot egységre és egy 21 800 dolláros 360 fokos "Spot Cam" kamerára volt elég. Alexandria Ocasio-Cortez demokrata képviselő azzal érvelt, hogy a pénzt inkább a közösségekbe kellene fektetni: "Mikor fordult elő utoljára, hogy a következő generációs, világszínvonalú technológia prioritást kapott volna az oktatás, az egészségügy, a lakhatás stb. területén következetesen a szolgáltatásokkal gyengén ellátott közösségeknél?".

Hirdetés

A high-tech robot rendőrkutya természetesen megmozgatta a fantáziát, de Spot csak egy ember által kezelt mobilkamera, azaz nem a filmbéli RoboCop autonóm, fegyveres kutyás változata. A Boston Dynamics értékesítési feltételei kategorikusan tiltják Spot fegyverré alakítását. A szabályok azonban csak akkor jók, ha betartják őket, és lehet érvelni amellett, hogy a robot rendőri használata megfélemlítésnek számít. Akárhogy is, a rendőrség felfegyverzése egy 100 ezer dolláros megfigyelőeszközzel nem fokozta a testület iránti szimpátiát.

A rendőrség már jó ideje használ bombakereső robotokat, sőt, 2016-ban egy dallasi rendőrkapitányság még egy bombakereső robotot is bevetett egy bomba célba juttatására, amely távolról megölt egy gyanúsítottat. A New York-i rendőrség az ABC-nek elmondta, hogy a Spot valójában olcsóbb volt, mint a rendőrség által már használt robotok némelyike. Semmi sem kelti fel azonban annyira a figyelmet, mint a Boston Dynamics robotjai, egyedülállóan hátborzongató, állatszerű mozgásukkal. A terepjáró képességeknek köszönhetően a robotok sokkal több helyzetben is bevethetők, mint egy kerekes tűzszerészrobot.

Amikor a Boston Dynamics megépítette Spotot, azt mondta, hogy a robotot veszélyes ipari területek, például "atomerőművek, tengeri olajmezők, építkezések és bányák" megfigyelésére tervezte, nem pedig rendőri munkára. A cég azt állítja, hogy eddig több mint 400 darabot adott el. A SpaceX nemrégiben két robotot is alkalmazott egy megfelelőbb felhasználásra: a rakétaindító létesítményeinek megfigyelésére, ahol a robotok olyan potenciálisan veszélyes helyzeteket, mint a gázszivárgás vagy egy űrhajó esetleges felrobbanásának utóhatása, fel tudnak mérni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.