Hirdetés
. Hirdetés

A Samsung közel 200 milliárd dollárt költ új texasi üzemekre

|

A Samsung dél-koreai technológiai óriásvállalat ugyan ismertette a tervezett beruházásainak értékét, de nem kötelezte el magát, hogy minden egyes fejlesztést véghez is visz.

Hirdetés

A Samsung kilátásba helyezte, hogy a következő két évtizedben közel 200 milliárd dollárt fektet be 11 új chipgyártó üzembe Texasban, ami egy olyan óriási beruházás, amely, ha megvalósul, drámai mértékben növelné meg a társaság vállalat amerikai félvezetőipari pozícióit.

A tervezett kiadásokról a texasi számvevőszékhez benyújtott és szerdán nyilvánosságra hozott bejelentésekből derültek ki részletek. Az egyik valószínű motiváció egy olyan texasi állami ösztönző program év végi lejárta, amely 10 évig ingatlanadó-kedvezményt ad a nagyberuházásokhoz.

Hirdetés

A bejelentések nem kötelezik a Samsungot a beruházásra. A cégnek jelenleg nincsenek konkrét tervei a beadványokban felvázolt új gyárak létrehozására. A kiadási javaslatok a vállalat hosszú távú tervezési folyamatát tükrözik, amelynek során a további amerikai terjeszkedés életképességét vizsgálják - mondta a Samsung szóvivője.

A Samsung szembeötlő költései akkor merülnek fel, amikor az amerikai törvényhozók elkezdtek több mint 50 milliárd dolláros támogatást mérlegelni az amerikai chipgyártás és kutatás fellendítése érdekében. A világ chipgyártásának nagy része ugyanis az elmúlt évtizedekben Ázsiába települt át.

Az amerikai chiptámogatások lassú előrehaladása arra késztetett néhány félvezetőóriást, hogy több tízmilliárd dollárnyi potenciális gyárprojektet halasszon el. Az Intel nemrégiben közölte, hogy kormányzati ösztönzők nélkül óvatosabban haladna gyárak terveivel, és elhalasztotta egy tervezett több milliárd dolláros ohiói chipgyártó létesítmény alapkőletételi ünnepségét.

A Samsung jelenleg három dél-koreai, két texasi és két kínai chipgyártó üzemet működtet. A vállalat a memóriachipek terén dominál, miközben nagy ambíciókat dédelget a szerződéses chipgyártási üzletágával kapcsolatban.

"Minden arra ösztönzi a Samsungot, hogy a termelés nagy részét az Egyesült Államokba helyezze át, sőt az Egyesült Államokon belül is nagyon speciális területekre. Különben miért mennének az Egyesült Államokba, amikor Dél-Koreában ugyanolyan olcsón és kész munkaerővel is megtehetnék ezt?" - mondta Wayne Lam, a CCS Insight technológiai tanácsadó cég kutatási igazgatója.

Tavaly a Samsung közölte, hogy harmadik texasi üzemét építené meg, 17 milliárd dollárt költve egy fejlett chipgyártó telephelyre az Austin közelében fekvő Taylor városában. A vállalat letette a létesítmény alapkövét, és várhatóan 2024 második felére kezdi meg a termelést.

A texasi bejelentések szerint a Samsung közel 170 milliárd dollárt fektethet be kilenc új chipgyártó üzembe Taylorban és nagyjából 25 milliárd dollárt Austinban. A Samsung május végén nyújtotta be a bejelentéseket.

Ha a vállalat végrehajtja a beruházásokat, a Samsung több beadványban is azt állította, hogy a gyártás egy része legkorábban 2034 körül állna üzembe, a többi pedig a tervek szerint a következő évtizedben kezdené meg a termelést.

Greg Abbott, Texas kormányzója szerdai nyilatkozatában azt mondta, hogy a Samsung beruházásainak összessége több milliárd dollárnyi többlettőkét hozna, és segítene megszilárdítani az állam helyzetét, "az ország vezető félvezetőipari központjaként".

Nem világos, hogy a Samsung által javasolt kiadásokból mennyi, származna a korábban bejelentett, a következő öt évre vonatkozó, mintegy 450 billió won, azaz mintegy 343 milliárd dollárnak megfelelő összegű beruházási tervből. Ez a pénzalap a teljes Samsung konglomerátumot felöleli, beleértve a chipeket, de a biofarmakológiai és más újgenerációs technológiákat is. A Samsung szóvivője nem kívánt nyilatkozni a javasolt texasi befektetések forrásáról és egyéb részleteiről.

Más chipgyártók, köztük a hollandiai székhelyű NXP Semiconductors és az amerikai Texas Instruments a texasi állami bejelentések szerint a 313. fejezet szerinti kérelmet nyújtottak be a texasi számvevőszékhez. Ez az adóprogram Texasban lehetővé teszi az állami iskolai körzetek számára, hogy az államban 10 évre ingatlanadó-kedvezményeket kínáljanak a vállalkozásoknak a helyi munkahelyteremtésért cserébe. A program azonban december 31-én lejár.

Az NXP májusban benyújtott kérelmében azt állította, hogy több mint 1 milliárd dollárt tudna befektetni Texasban meglévő épületekbe való beruházással vagy újak építésével. A Texas Instruments egy tavalyi beadványában közölte, hogy 25 év alatt mintegy 6,5 milliárd dollárt tervez befektetni Sherman városába tervezett négy új chipgyártó létesítmény egyikébe.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.