Hirdetés
. Hirdetés

A virtuális valóvá válik

|

Elválaszthatatlan lesz egymástól a jövőben a virtuális tér és a való világ, állítják jövőkutatók.

Hirdetés

Cikksorozatunkban a jelen technikai fejlődését alapul véve keressük a választ arra, hogyan fog kinézni a jövő. A Network World segítségével megpróbáljuk kitalálni, milyen lesz az Internet, miként fogunk kommunikálni egymással, mekkora teljesítményre lesznek képesek a negyed évszázaddal későbbi számítógépek. Dave Evans, a Cisco jövőkutatója szerint, ha közel végtelen számítási és tárolási kapacitás illetve hálózati sebesség áll rendelkezésre, az igazán érdekes időket fog hozni az ipar, az egészségügy, a várostervezés, az energia-előállítás és -felhasználás, a kereskedelem és a szórakoztatás terén egyaránt. Lássuk, ezúttal mit jósolnak a szakértők 2036-ra!

Általánossá válik a kiterjesztett valóság
Tavaly már a Sziget fesztiválon is használhatóvá vált a Layar, azaz hazánkba is betört a kiterjesztett valóság egyik élharcosa. De mi is az a Layar? Olyan böngésző, ami a telefon kamerája révén a felhasználó környezetét megjeleníti a kijelzőn, és erre különböző digitális adatokat „húz rá". Vagyis a képernyőn ugyanazt látjuk, mint mobilos fényképezéskor, amellett, hogy olyan információk is megjelennek, mint például a mobilunk előtt található kocsma nyitvatartási ideje, egy múzeum építésének ideje, egy busz menetrendje - és a sor gyakorlatilag tetszés szerint folytatható.

kiterjesztett valóság (augmented reality)
kiterjesztett valóság (augmented reality)

Ezt hívják kiterjesztett valóságnak, amikor a körülöttünk található világról az információt már nem a Wikipedia vagy a Google közvetlen felhasználásával gyűjtjük be, hanem a telefonunk körbefordításával ezt (és a legrelevánsabb találatok megjelenítését) megteszik helyettünk az algoritmusok. 2036-ra teljesen általánossá válik a használata, jósolják a jövőkutatók, és ne legyünk földhözragadtak - ehhez akkor már valószínűleg telefon sem kell majd. A technikai fejlődés talán negyed évszázad múlva lehetővé teszi, hogy az emberi szem elé helyezett kontaktlencsére vetítse ki a digitális technika ezeket az adatokat.

Ha ez bekövetkezik, akkor a digitális világ és a való élet közötti határvonal szépen lassan elmosódik, a nagyvárosi, technikarajongó felhasználók körében mindenképp. Már nem mondjuk azt többé a barátainknak, hogy „erre gyertek, tudok egy rövidebb utat", hanem a navigációs algoritmusokra támaszkodva azt a technika mutatja meg számunkra. Ahogy manapság egyre kevesebb telefonszámot tudunk fejből felidézni, úgy 25 év múlva még általánosabbá válik ez a fajta „elbutulás".

A technika előnyeit persze senki nem vitatja, a kérdés inkább az: tudunk-e mértéket tartani, vagy az információtenger algoritmizált szűréséhez teljesen hozzászokva elkényelmesedünk? Ön használja, használná a kiterjesztett valóság nyújtotta lehetőségeket?

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.