Hirdetés
. Hirdetés

Acrobat helyett inkább Foxit Reader?

|

A PDF-állományok kezelésére alkalmas, ingyenes használható Foxit Reader népszerűségének jelentős növekedésében komoly szerepet játszik a biztonság.

Hirdetés

Az Adobe PDF-kezelő szoftverei az utóbbi időben egyre gyakrabban kerültek a támadók célkeresztjébe. A rosszfiúk tevékenységét ráadásul jelentősen segítette az is, hogy a Reader, illetve az Acrobat alkalmazások esetében idén is meglehetősen sok biztonsági probléma adódott. Többször előfordult, hogy az Adobe fejlesztőinek kritikus veszélyességű sérülékenységeket kellett orvosolniuk. Ez azonban nem egyszer ment meglehetősen lassan, így az Adobe-nak komoly kritikákkal kellett szembe néznie. Azóta a cég nagyobb hangsúlyt helyez arra, hogy a szoftvereiben felfedezett biztonsági réseket a lehető leghamarabb befoltozza.

Az Adobe sebezhetőségekkel folytatott küzdelme nem igazán segítette elő a Reader és az Acrobat szoftverek népszerűségének növekedését. Viszont kifejezetten jó hatással volt a Foxit Reader terjedésére. A Foxit szerint a szoftvert jelenleg már körülbelül 70 millióan használják világszerte. A szakemberek úgy vélik, hogy a Readerhez hasonlóan ingyenes alkalmazás elsősorban azért tud egyre nagyobb sikereket elérni, mert kevesebb biztonsági rendellenesség sújtja. A népszerűségének növekedését természetesen az is elősegíti, hogy a Reader kb. 25 MB-os, nem éppen villámgyorsan hadra fogható telepítőcsomagjával szemben a Foxit Reader mindössze 3,5 MB-ból megvalósítja mindazt, amire a PDF-ek nézegetése során szükség lehet.

Az először 2004-ben megjelent Foxit Reader egyre sikeresebb többek között a bankok körében is. Ez nem is csoda, hiszen a pénzintézetek esetében a biztonság különösen fontos. Erik Bryant, a Foxit Software egyik igazgatója elmondta, hogy a fejlesztéseik során - amennyire csak lehet - saját kódokkal dolgoznak, így az esetek 99 százalékában egy-egy Adobe Acrobat vagy Reader sebezhetőség nem jelenik meg a Foxit alkalmazásokban.

Mindenképpen meg kell említeni, hogy azért a Foxit programok sem hibamentesek, hiszen közbe-közbe előfordul, hogy e szoftverek kapcsán is felmerülnek biztonsági problémák. Ezeket azonban a fejlesztők eddig még mindig meglehetősen gyorsan képesek voltak megszüntetni. Ugyancsak nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a Foxit Reader nem rendelkezik minden olyan képességgel, mint amikkel az Adobe rivális alkalmazása. Így például a háromdimenziós, CAD rajzokból származó PDF-dokumentumokat sem képes kezelni, azonban a PDF-nézegetés általában nem is erről szól.

A Foxit hamarosan két új termékkel is megjelenik a piacon. A Foxit Phantom a PDF-állományok létrehozását, szerkesztését, stb. teszi lehetővé, és elsősorban az Adobe Acrobat-tal versenghet. Az új Foxit Security Suite pedig a PDF-állományokkal kapcsolatos DRM (Digital Rights Management) funkciók ellátására lesz hivatott.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.