Hirdetés
. Hirdetés

Az 500 legerősebb szuperszámítógép

|

Az IBM továbbra is őrzi riválisaival szembeni vezető helyét - és a hetvenkedéshez való jogát -, ami a világ szuperszámítógép-rendszereinek legfrissebb Top500-as listáját illeti. Legjobban azonban az AMD örülhet.

Hirdetés

A június óta felfrissített Top500-as listát Hans Meuer, a Mannheimi Egyetem, Erich Strohmaier és Horst Simon, az NERSC/Lawrence Berkeley National Laboratory, és Jack Dongarra, a University of Tennessee munkatársai állították össze, és a floridai Supercomputing 2006 konferencián tegnap ismertették az érdeklődőkkel. A verseny egyelőre csak a rendszerek teraflopban (azaz másodpercenként 1000 milliárd lebegőpontos művelet elvégzésében) mérhető teljesítményét vette alapul, de a 2007 júniusára ígért következő toplistán már az energiafelhasználás is az értékelés szempontja lesz.

Az előző összesítéshez képest nem tapasztalhatóak forradalmi változások, azonban mindenképpen észrevehető néhány figyelemre méltó tendencia. Az IBM továbbra is a lista élén tanyázik, nemcsak a legelőkelőbb helyek nagy részét tudhatja magáénak, de az 500-as mezőny összes szereplőjének 47,8 százalékát is. A második helyezett a Hewlett-Packard a maga 31,2 százalékával. A szállított processzorokat tekintve az Intel vezet, bár legutóbbi, 66,6 százalékos részesedése 52,2 százalékra olvadt. Az IBM háza táján is visszaesést hozott a 2006-os év, 18,6 százalékos jelenlétük 14,6 százalékra csökkent. Az AMD viszont megduplázta részesedését, a kaliforniai válallat tavalyi 11 százaléka után idén már 22,6 százalékkal büszkélkedhet.

A legerősebb szuperszámítógép az IBM a kaliforniai Lawrence Livermore központban található BlueGene/L néven futó rendszere a maga lenyűgöző, másodpercenkénti 280,6 teraflopos teljesítményével. Jack Dongarra, a toplista egyik összeállítója szerint a Moore-törvény máris megdőlt; a tapasztalati megfigyelésen alapuló szabály szerint az integrált áramkörök összetettsége ugyanis körülbelül 18 hónaponként duplázódik meg. Ehhez képest Dongarra a számítási teljesítmény megduplázódásának idejét már 14 hónapra teszi. Érdekesség, hogy az első 500 helyezett összteljesítménye meghaladja a 3,5 petaflopot (a teraflop 3500-szorosát). Ez az érték júniusban még 2,79 petaflop, egy évvel korábban pedig 2,3 petaflop volt.

A Top500 első 5 helyezettje:

* BlueGene/L
Lawrence Livermore National Laboratory, USA - IBM
* Red Storm
Sandia National Laboratories, USA - Cray Inc.
* BGW
The Thomas J. Watson Research Center, USA - IBM
* ASC Purple
Department of Energy/Lawrence Livermore National Laboratory, USA - IBM
* MareNostrum
Bareclona Computer Center, Spanyolország - IBM

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.