Hirdetés
. Hirdetés

Az Intel és a Frore Systems szilárdtest-hűtőchippel szeretne túllépni a ventilátorokon

|

Nem igényel léghajtó lapátokat sem.

Hirdetés

A hűtéstechnológiai gyártó Frore Systems a hírek szerint bejelentette a világ első szilárdtest-hűtőrendszerét, amelyet az olyan eszközökben működő CPU-k, GPU-k és SoC-k hűtésére terveztek, mint a laptopok, kézikonzolok, táblagépek és hasonló eszközök.

Az AirJet nevű hűtőkonstrukció nem igényel ventilátorokat, ehelyett ultrahanghullámok segítségével tolja át a levegőt a hűtőberendezésen. Ennek eredményeként az eszköz hihetetlenül vékony, és képes ugyanannyi hőt elvezetni, mint a ventilátoros hűtők, miközben nagyon alacsony az energiafogyasztása és rendkívül csendes.

A Frore Systems még nem jelentett be olyan tényleges számítógépeket, amelyekben az Airjet szilárdtesthűtők működnek. A vállalat azonban már most is partneri kapcsolatban áll olyan cégekkel, mint az Intel és a Qualcomm, így várhatóan valamikor a jövőben érkeznek majd Intel és ARM alapú laptopok, amelyekben ez az új hűtési technológia is megtalálható lesz.

Hirdetés

"A laptopok teljesítményének és tervezésének jövője a hőtechnika fejlődésétől függ. A Frore Systems-szel mélyen együttműködve integráltuk az AirJet-et az Intel Evo platformba. Izgatottan várjuk, hogy ezt az élvonalbeli technológiát bevezethetjük a nyílt PC ökoszisztémába" - mondta Josh Newman, az Intel mobil innovációért felelős alelnöke és általános igazgatója egy sajtóközleményben.

A vállalatnak két modellje van, az AirJet Mini és az AirJet Pro. Mindkettő mindössze 2,8 mm vastag. Mindkét modell a hűtőeszköz tetején elhelyezett négy résen keresztül szívja be a levegőt, amely aztán a hűtőeszköz belsejébe jut, ahol apró membránok ultrahangos frekvencián rezegnek, hogy ezt a levegőt a hűtőeszköz oldalain kifelé nyomják.

A Mini és a Pro között a fő különbség a méret és a hűtési képesség. Ahogy a neve is jelzi, a Mini a kisebb a kettő közül, és az ultravékony notebookok és táblagépek hűtését célozza. A Mininek 5,25 W a teljes hőleadása, a processzor 85 °C -os die-hőmérséklete mellett, miközben a maximális fogyasztása mindössze 1 W. A Mini 1750 Pascal ellennyomást generál, tömege pedig mindössze 11 gramm, és 27,5 mm széles és 41,5 mm hosszú.

A Pro egy valamivel nagyobb modell, amelyet kissé nagyobb (de még mindig vékony) mobil laptopok és játékkonzolok hűtésére terveztek. A Pro 10,5 W hűtőteljesítményt nyújt ugyanolyan 85 °C-os die-hőmérséklet mellett, de csúcsértékén mindössze 1,75 W-ot fogyaszt. A Pro ugyanolyan 1750 Pascal ellennyomással dolgozik, de a nagyobb, 31,5 mm x 71,5 mm-es alapterületének köszönhetően lényegesen nagyobb teljesítményt képes hűteni, mint a Mini. A Pro egyetlen igazi hátránya a kissé nagyobb, 22 grammos súlya és a kissé magasabb, 24dBA-s hangprofilja a Mini 21dBA-jával szemben. De ezek a számok még mindig nagyon jók bármilyen hűtési megoldáshoz képest.

Forrás: Frore Systems

A szellőzéshez az AirJets a levegőt csak a notebook vázának hátsó részén szívja be és fújja ki. A laptop közepén - a kijelző mögött - egyetlen nagy szívónyílás kapott helyet, amely közvetlenül az AirJet eszközökbe szívja be a levegőt. Miután a levegő eljut a párologtató kamra hőcsöveihez, az AirJet a forró levegőt a notebookház jobb és bal oldalán található, a szívónyílást szegélyező két kisebb elszívónyíláson keresztül lövi ki.

Ez a szellőzési kialakítás megoldja a normál laptopoknál jelentkező légkeringési problémákat, amelyeknek a váz alján található szívónyílásaik vannak. Gyakran előfordul, hogy a felhasználók, akik a laptopot puha felületre, például kanapéra vagy az ölbe helyezik, elzárják az alsó ventilátorok légáramlását. Most, hogy a be- és kivezetések a laptop hátsó oldalán találhatók, ez többé nem jelent problémát. További bónuszként a hűtő kialakítása miatt a levegőt a notebook billentyűzete körül is örvénylik, így megakadályozza a forró pontok kialakulását a laptop felületén.

Egy elméleti példában egy 13 hüvelykes, ventilátor nélküli noteszgép, 10 W passzív hűtési teljesítmény mellett. A négy AirJet Minit tartalmazó AirJet változat képes lenne megduplázni a notebook hűtési teljesítményét, 10W-ról 20W-ra, egyesítve a passzív hűtés és az AirJet szilárdtest-hűtők teljesítményét anélkül, hogy a notebook vázának mérete növekedne. Abban az elméleti esetben, amikor a laptop CPU-ja kihasználja ezt a többlethűtést, a CPU az AirJet megoldással 100 százalékkal gyorsabban működne, miközben suttogóan csendes maradna.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.