Hirdetés
. Hirdetés

Az Oracle bezárja a Sun virtuális világát

|

Az Oracle úgy döntött, nem finanszírozza tovább a Sun Microsystems "Project Wonderland" névre keresztelt vállalkozását; a Java-alapú platformot 3D-s "virtuális világok" fejlesztésére hozták létre. A projekt szakemberei önálló céget alapítanának.

Hirdetés

Az Európai Bizottság hosszan elhúzódó vizsgálatát követően a múlt héten véglegesítették az Oracle-Sun akvizíciót. A Sun számos terméke az Oracle portfóliójának stratégiai részét képezi majd; nem úgy a 3D-s "virtuális világokat" fejlesztő Wonderland-projekt.


"Pénteken kaptuk a hírt, hogy a fejlesztési forrásokat nem folyósítják tovább" - olvasható a projekt hivatalos blogjának december 30-i bejegyzésében. "Jó hír, hogy a Wonderland-csapat kemény magja mindenképp szeretné továbbvinni a vállalkozást. Jelenleg azt vizsgáljuk, milyen - üzleti vagy nonprofit - szervezeti formában tudnánk folytatni a megkezdett munkát, és független, önfenntartó vállalkozássá válni. Egyelőre korai lenne jóslásokba bocsátkozni, de tartunk pár vasat a tűzben".

A Wonderland számos szakember megélhetését biztosította. Jelenleg három független cég forgalmazza a projekthez kapcsolódó termékeket, nyolc másik pedig a virtuális világok felépítéséhez szükséges szolgáltatásokat fejleszti - olvasható a blogon.

Az Oracle döntése nem minden előzmény nélkül való: a virtuális világ-szolgáltató Forterra Systems hétfőn jelentette be, hogy kapcsolódó termékvonalát eladta a Sciences Applications International Corporationnek (SAIC) - mondta Erica Driver, a ThinkBalm elemzőcég igazgatója.

Egyelőre nehéz megmondani, van-e esélye a Project Wonderlandnek arra, hogy újabb üzleti szponzort találjon: de a tény, hogy egy olyan széles körben használt és rugalmas platformra építkezik, mint a Java, optimizmusra adhat okot - vélekedett Driver.


A virtuális megoldásokat támogató szoftverek piaca, a ThinkBalm megfogalmazása szerint "együttműködést segítő, kommunikációs és vállalati hatékonyságot javító eszközök 3D, vagy pszeudo-3D vizuális környezetbe történő átültetésével" jött létre, és jelenleg még kicsit, nagyjából ötvenmillió dolláros szegmenst jelent. A Cisco például a közelmúltban virtuális környezetben tartotta egyik nagy üzleti találkozóját; az "eseményen" tizenkilencezer meghívott "jelent meg", a költségek egy valódi konferencia tizedét sem tették ki.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.