Hirdetés
. Hirdetés

Ballmer: hétévente forradalom

|

A Microsoft-vezér hosszan taglalta a CeBIT-en, hogy mit vár a jövő számítógépeinek területén. A sajátjával nem elégedett.

Hirdetés

A hannoveri kiállításon tartott előadásán Steve Ballmer elmondta: négy forradalmat élt meg a 28 év alatt, amióta a Microsoftnál dolgozik. Statisztikailag ez azt jelenti, hogy ezek hétévente következtek be, tehát mostanában várható a következő. Az eddigi négy: az elérhető árú személyi számítógépek megjelenése, a grafikus felhasználói felület megjelenése, az internet elterjedése és a web 2.0 forradalom (ami éppen elkezdődött a 2002-ben, amikor Ballmer utoljára a CeBIT-re látogatott).

A mostani forradalom összetevői a megnövekedett számítási és tárolási kapacitás és a drótnélküli szélessávú internet terjedése. Hátrány viszont, hogy a számítógépet még mindig nem lehet természetes módon használni, meg kell tanulni a billentyűzetet és egeret kezelni, valamint a menürendszert. A Microsoft azon dolgozik, hogy ezeket a korlátokat lebontsa, többek között a hangfelismerő technológiák fejlesztésével - szögezte le a vállalat vezérigazgatója. Az információk megjelenítése is gyökeresen változni fog: egyszerűen rácsatlakoztatjuk az eszközünket a legközelebbi kijelzőre, vagy kivetítjük bármilyen felületre.

A mostani forradalom egyébként 2015-ig fog lezajlani. Ennek eredményeként mindenkinek saját digitális azonosítója lesz, amivel bárhol hozzáférhetünk emailjeinkhez, fotóinkhoz, naptárunkhoz és egyéb, mindennapi adatainkhoz. A szoftverek pedig alkalmazkodnak szokásainkhoz - tette hozzá Ballmer. A közelgő forradalom nem mindenki számára lesz jótékony hatással, egyesek a munkahelyüket fogják elveszteni miatta. A vezérigazgató saját példáján keresztül szemléltette a folyamatot: amikor a hannoveri útját tervezte, a számítógépe nem segítette ebben olyan mértékben, ahogy kellett volna (Ballmer nem tért ki arra, hogy a gépén milyen szoftvert használ). Ezért az asszisztensének kellett sok mindent elintéznie. "Nincs túl sok intelligencia ezekben az eszközökben. Az ötödik forradalomban a szoftverek elkezdik megtanulni szokásainkat, és aszerint végzik el a feladatokat" - tette hozzá. Ugyanakkor a technológia segít majd bennünket abban is, hogy óvjuk a környezetet, mivel hatékonyabb energia-felhasználást tesz lehetővé.

Végezetül Steve Ballmer utalást tett arra is, hogy mennyi ideig tervez a Microsoft élén maradni: "Még van körülbelül kilenc jó évem ezen a területen, ami nagyjából másfél forradalomra elég."

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.