Hirdetés
. Hirdetés

Bemutatkozott a 80 magos Intel CPU prototípusa

|

Az Intel 80 magos processzort mutat be a héten San Franciscóban, az International Solid State Circuit Conference keretében. A szörnyeteg egy kutatási projekt részeként létrehozott prototípus, de öt éven belül kereskedelmi termékké válhat.

Hirdetés

A héten San Franciscóban az International Solid State Circuit Conference (Nemzetközi Félvezető Áramkör Konferencia) előadásainak kerertében az Intel bemutatja azt a 80 magos processzor-prototípust, amelyet a múlt héten újságírók kis csoportja már láthatott az esemény előtt. A lapka másodpercenként 1 trillió lebegőpontos művelet (1 teraflop) elvégzésére képes. Összehasonlításképpen: egy 1996-ban épített 1 teraflop teljesítményű szuperszámítógép (ASCI Red), amely 9216 Pentium Pro processzort tartalmaz, körülbelül 150 négyzetméternyi helyet foglal el, és 500 kilowattos fogyasztással bír.

Az Intel először a tavaly őszi IDF-en beszélt arról, hogy 80 magos processzor-prototípust épít. Akkor Paul Otellini, a vállalat elnöke azt jósolta, hogy öt éven belül kereskedelmi forgalomba kerülhet egy ilyen termék. A cég fejlesztőinek számos problémát kell megoldani, kezdve attól, hogy hogyan csatolják a CPU-t a memóriához, egészen addig, hogy hogyan tanítsák meg a fejlesztőket programokat írni egy ilyen platformra.

Az Intel tanulmánya szerint valamennyi mag rendelkezik egy számításokat végző egységgel és egy útválasztóval, ami lehetővé teszi, hogy különálló egységként férjen hozzá az adatokhoz, és a környező magokhoz továbbítson információkat. A chip "mindössze" 100 millió tranzisztorból áll és 275 négyzetmilliméter méretű. Ismét összehasonlításul: egy Core 2 Duo 291 millió tranzisztorból áll és 143 négyzetmilliméter méretű. A 65 nanométeres technológiával készült prototípus túl nagy ahhoz, hogy költséghatékonyan lehessen gyártani, így több mint valószínű, hogy végleges formájában ennél kisebb csíkszélességű gyártástechnológiával készül majd. Fontos tudnunk, hogy a számításokért felelős elemek nagyon egyszerűek, nem az x86 architektúrát testesítik meg, hanem a VLIW (Very Long Instruction Word - azaz Nagyon Hosszú Utasítások) architektúrát, ami egy, az x86-nál sokkal egyszerűbb utasításkészlet.

intel001.jpg

A 3,16 gigahertzen futó processzor 0,95 voltos feszültségen működik, és mindössze 62 wattot fogyaszt.

Természetesen látnunk kell, hogy még közel sem beszélhetünk végleges termékről, a prototípus nagyon messze áll a befejezéstől. Annyi azonban biztos, hogy mindenképp érdekes mérföldkő született a sokmagos számítógépek mindennapossá válásának útján.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.