Hirdetés
. Hirdetés

Dolgozzunk fesztelenül!

|

A felhasználók között többb téves elgondolás terjed arról, mire valók, és hogyan működnek a túlfeszültségvédők. Bemutatjuk, mit tudnak, mik a korlátaik, valamint azt, mire ügyeljünk, ha elektronikai eszközeinket a lehető legnagyobb biztonságban szeretnénk tudni.

Hirdetés

Jó néhány évvel ezelőtt, amikor a PC elkezdett beszivárogni az otthonokba, egy átlagfelhasználó még nem törődött az áramhálózatok zavaraival, az áramkimaradásokkal és a villámokkal, pedig ezek jelentik a lehető legnagyobb fizikai veszélyt gépünkre nézve. Persze akkoriban az otthoni számítógépek száma meglehetősen alacsony volt, és az internet szűk körben való elterjedtsége miatt nagyon ritkán riogattak olyan igaz történetekkel, amelyek áramkimaradás vagy villámlás okozta adatvesztésekről számoltak be. Természetesen már akkoriban is gyakran hallhattuk az unalomig ismételt jelmondatot: Mindig ments, archiválj! Az el nem mentett munka elveszhet!

A programozók persze próbálták megtenni azt, ami tőlük telhető volt, s az ilyen eseteket az automatikus mentés funkcióval igyekeztek kiküszöbölni. Használatával egy ideiglenes állományból egy esetleges áramszünet után visszaállíthatók az adatok, akár veszteség nélkül is. Sajnos ez a módszer sem véd meg azonban az áramhálózat defektusai miatt bekövetkező hardveres hibáktól, melyek leggyakrabban pont a tároló merevlemezt érintik.

 

villam2.jpg

 

Ideje védekeznünk

 

Viszonylag alacsony ráfordítással otthoni készülékeinknek is teljes körű védelmet vásárolhatunk - nem úgy, mint régen, amikor ezek az eszközök többnyire csak céges környezetben voltak ismertek és elterjedtek. Az otthoni felhasználást egyébként nemcsak a tudatlanság hátráltatta, hanem ezen eszközök ára is, melyek az utóbbi időben az elérhető szintre csökkentek.

A legjobb megoldást mindenképpen egy szünetmentes tápegység beszerzése és üzembe helyezése jelenti, ám a jó minőségű és megbízható, már bizonyított típusok ára még mindig meglehetősen magas. Amennyiben nem áll módunkban több tízezer forintot áldozni a védelemre, az olcsó, „nevenincs" szünetmentesekben pedig nem sok bizodalmunk van, egy túlfeszültségvédő beszerzése tűnik a legjobb megoldásnak. Ezek nemcsak a számítógépet és a hozzá tartozó perifériákat képesek megóvni, hanem minden nagy értékű elektronikai eszköz - televízió, hifi - esetében ajánlott kiegészítők. Mi több, a telefonvonal és a kábeltelevízió kábelének védelmére is erősen javallott a használatuk.

Csodavárás helyett tájékozottság

 

Természetesen nem árt tisztában lenni az ilyen eszközök szerepével és korlátaival is! A túlfeszültségvédő nem mindenható, elsődleges funkciója az energiaelnyelés. Ezek az eszközök ugyanis a 240 voltos hálózaton érkező túlfeszültség-impulzusok kiszűrésére szolgálnak. Minden túlfeszültségvédőn fel van tüntetve joule-ban, hogy legfeljebb mekkora energia elnyelését teszi lehetővé. Az a fölötti energiát óhatatlanul továbbengedi, amely a továbbiakban szabadon garázdálkodhat a gépekben.

A túlfeszültségvédők csak szabályosan kiépített, földelt hálózat esetén nyújtanak védelmet. Az igényesebb eszközök képesek megvizsgálni a földelést, és amennyiben nem találják azt megfelelőnek, akkor - általában egy világító LED formájában - jelzik a felhasználónak. Ez már csak azért is fontos, mert a legtöbb gyártó 10-50 000 euró között felelőséget vállal, hogy ha az általuk gyártott eszköz hibájából tönkremegy valami az áramingadozás miatt, akkor megtérítik a kárunkat. Ehhez természetesen a már említett szabályos és jól működő, földelt elektromos hálózatnak kell lennie otthon, valamint a házon jól kiépített villámhárítónak is.

 

villam3.jpg

 

Ellentétben a hiedelemmel, ezek a közvetlen villámcsapás ellen önmagukban nem védenek, viszont a távolabb történt villámcsapásokkal szemben, amikor a felszabaduló energia már jócskán lecsökkent, hatékony védelmet nyújtanak. Egy szabályosan megtervezett villámvédelemmel (villámhárítóval) ellátott ház esetében a közvetlen villámcsapástól sem kell tartanunk.

 

Teljes körű védelem otthoni és irodai eszközökhöz

 

Az APC SurgeArrest Home/Office termetes (mégis diszkrét külsejű) hosszabbítóra hasonlít, annál azonban sokkal többet nyújt. A fentebb említett extra funkció is megtalálható benne: hálózati feszültségre csatlakoztatva egy LED jelzi, hogy az eszköz-, illetve az áramhálózat és a földelés is megfelelő, tehát a védelem működik.

 

apc_surgearrest1.jpg

 

A felhasználó kényelmét szolgálja a főkapcsoló, az eltávolítható kábelvezető és az elforgatható kábelrögzítő. Az érintésvédelem növelésének érdekében biztonsági zárral ellátott dugaszolóaljzatokat találhatunk rajta, akár csak a SurgeArrest termékcsalád minden egyes tagján. A Home/Office termékcsalád telefonvonali és opcionálisan koaxkábel-védelmet egyaránt kínál, így a telefon- és kábeltévé-hálózaton érkező káros áramhullámlökés ellen is teljes körű védelmet biztosít.

Az APC túlfeszültségvédő eszközeinek megbízhatóságát szavatolja az élettartam-garancia, valamint a nagy értékű biztosítás, amelynek értéke függ a megvásárolt eszköz típusától.

 

Túlfeszültség-védelem notebookokhoz

 

A noteszgépek számára is elengedhetetlen a megfelelő védelem, hiszen az akkumulátor töltése közben ugyanúgy a hálózati feszültségre csatlakoznak, mint bármely asztali számítógép vagy elektronikai árucikk. Ebből kifolyólag a mobil eszközök sincsenek biztonságban, s ezt a túlfeszültség-védelemmel foglalkozó vállalatok is hamar felismerték. Ennek köszönhetően szinte kivétel nélkül mindegyikük termékpalettáján találhatunk kiegészítő megoldásokat hordozható számítógépekhez is.

 

trust_12.jpg

 

Kifejezetten noteszgépek töltő tápegységéhez készült a Trust PW-1100p Notebook Surge Guard. Használata roppant egyszerű, kis méretéből adódóan pedig a hordozhatóság sem okoz problémát. Beüzemelése gyerekjáték, a mindössze 10 centiméter hosszú eszközt a tápkábel és a töltőegység közé kell beiktatni, egyéb tennivalónk nincs. A PW-1100-at két beépített RJ-45 (RJ-11-kompatibilis) foglalattal is ellátták, amely telefonvonal- és LAN-hálózat felőli védelmet kínál a maximális védelem érdekében.

A Trust garantálja a Surge Guardra kapcsolt eszközök védelmét, amelyet egy 10 ezer eurós biztosítással is megerősít.

 

Az egyszemélyes védelem

 

Abban az esetben, ha csupán egyetlen eszközt szeretnénk védeni, az MGE Protection Box 1 használata ajánlott. Beüzemelése megegyezik a többi eszközével, beállítást és felügyeletet nem igényel. A TEL@ jelzéssel ellátott változat telefonvonali védelmet is nyújt, ha esetleg telefon- vagy faxgépet szeretnénk megvédeni a káros behatásoktól.

 

mge_protection_box1.jpg

 

Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy az ilyen típusú túlfeszültségvédők nemcsak nevükben, hanem ténylegesen is csak egyetlen eszköz védelmét látják el, ezért hosszabbítót tilos hozzájuk csatlakoztatni!

 

Veszély más irányból

 

A túlfeszültség nem csupán a villamoshálózat felől jelent fenyegetést. Kizárólag adatvonali védelmet nyújt az APC Protectnet, amelynek több változata is létezik. Ezek közül két darabot otthoni használatra is fokozottan ajánlunk. A Protectnet with Gigabit Protection kifejezetten számítógépekhez készült, és a helyi hálózat felől érkező túlfeszültségtől óv meg, míg a Protectnet Standalone Surge a telefonvonal felőli védelmet látja el.

 

Maxx PC Protect

 

Általános tévhitet szeretnénk eloszlatni azzal kapcsolatban, hogy a tápegység és a négypólusú tápellátást igénylő eszközök közé illeszthető apró, fekete védelmi áramkör - mint amilyen a Maxx PC Protect is - megóv mindenféle túlfeszültségtől. Ezek az eszközök csupán arra az esetre lettek tervezve, ha a számítógép tápegységének meghibásodása miatt +5 vagy +12 voltos túlfeszültség lépne fel. Ilyenkor a védelmi áramkör rövidre zár, aminek következtében a tápegység beépített zárlatvédelme működésbe lép, és azonnal leállítja magát.

 

maxx1.jpg

 

Ez a fajta védelem zseniális ötlet, ám egyik hátulütője, hogy bizonyos gyengébb, régebbi típusú tápok esetében a rövidzárvédelem nem működik megfelelően, emiatt egy esetleges zárlat következtében meghibásodhat a tápegység. Éppen ezért ilyen típusú védelem alkalmazását csak feltételesen ajánljuk.

 

Papp Gábor és Nagy Lajos

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.