Hirdetés
. Hirdetés

Egy kukkantás az IBM szabadalmai közé

|

Már tizennyolcadik éve vezeti a szabadalmi listát az IBM az USA-ban, idén 5896 bejegyzéssel. Kiválasztottunk néhány közérdekű, éppenséggel az informatikához is kapcsolódó találmányt a rengetegből.

Hirdetés

Az IBM az 5896 szabadalmával ismét megelőzött mindenki mást, beleértve olyan óriásokat mint a Microsoft, a HP, az Oracle, az EMC és a Google - összesítve is.

A több mint 7000 feltaláló igazán széles körben tevékenykedett az USA 46 államában és 29 országban, létrehozva a találmányok egész sorát, rengeteg kategóriában. Csakúgy mint az első IBM szabadalom, mely adatrögzítési technológiát védett le még 1911-ben, sok a mai találmányok közül is a színfalak mögött, adatközpontokban és laboratóriumokban működik, távol az átlagember látóterétől.

Az IBM találmányainak tömkelegéből 5-öt emelt ki, melyek lényegét valamennyien könnyen megérthetjük. Ezek az egészségügyben, katasztrófajelzésben, szállításban és közlekedésben nyújthatnak előnyöket, lehetnek hasznosak mindennapjainkban is.

Bizalmas egészségügy

Az emberek leggyakrabban privátszférájukkal kapcsolatos aggályaikat fejezik ki az elektronikus adatkezelés kapcsán. Mennyire biztonságosan tárolják az adatokat? Mennyire számíthatunk arra, hogy védve maradnak egészségügyi feljegyzéseink és számla adataink? Ezzel az új IBM találmánnyal nagyobb biztonságban érezhetjük kartonunkat, a menedzser szoftver ugyanis egy sor jellemző kérdést tesz fel, amire csak az illetékesek tudhatják a választ. Minden adatunk rejtett marad, míg az azonosítás meg nem történik, és utána is csak a vonatkozó mezők lesznek hozzáférhetők.

Földrengető innováció

Sok laptopban megtalálhatók már azok az érzékelők - a MEMS gyorsulásmérők - melyek érzékelik merevlemez meghajtókra kártékony rezgéseket. Ezek másodállásban sokkal jelentősebb dolgokra képesek, például alkalmasak lehetnek természeti katasztrófák korai jelzésére. Az a rendszer ugyanis, mely képes felismerni a szokatlan rezgésmintákat, melyek károsíthatják a laptop merevlemezét, arra is alkalmas, hogy a földfelszín vibrálását érzékelje. A talajrezgések előre figyelmeztethetnek cunami, földrengés bekövetkezésére. Számos ponton elhelyezve képesek meghatározni a katasztófa sújtotta övezetet és ennek ismeretében koordinálni a mentőcsapatokat.

Biztonságosabb, egyszerűbb közlekedés

Három találmány is alkalmazható a közlekedésben és szállítmányozásban.
Az optimális útvonal megkeresése lehetővé teszi, hogy a legrövidebb és legolcsóbb úton jussunk el a célba. Az IBM legújabb találmányával a fejlett digitális térkép, az eseménytár és az üzemanyag napló, valamint a hely alapú szolgáltatások adatait felhasználva a sofőr üzemanyag-takarékos útvonalakat kalkulálhat egy megadott közlekedési eszközzel, adott dátumra és időpontra vonatkozóan.

Mi mondhatna többet a pillanatnyi közlekedési helyzetről, mint mint maguk a közlekedők? Rövid hatósugarú vezeték nélküli jeladókkal az egymás mellett szemben elhaladó autók információkat cserélnek a közlekedés volumenét és sebességét illetően, az adatokat összesítve az új találmány képes előrejelzéseket szolgáltatni a közlekedési helyzetről.

A dugókkal kapcsolatban az eddigi legjobb tanács az volt, hogy kerüljük el őket. Az IBM szerint miért ne előznénk meg inkább magát a helyzetet? Az új találmányban kiterjedt érzékelőrendszer gyűjt adatokat a közlekedésről és az adatokat egy szerverhálózat számára továbbítja, ahol egy algoritmus kijelöli a potenciálisan problémás pontokat. Ezekbe a pontokba jelzéseket küld a rendszer a közlekedési lámpa vezérlőjének, hogy az megváltoztathassa az ütemezést és elejé vehesse a torlódásnak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.