Hirdetés
. Hirdetés

Eladhatatlan a RIM?

|

Egy iparági elemző szerint nem az a kérdés, hogy feldarabolják, vagy egészben adják-e el a BlackBerry gyártóját. Inkább az, hogy találnak-e egyáltalán olyan céget, amelyik felvásárolná.

Hirdetés

A szaksajtó az elmúlt hetekben sokat cikkezett a BlackBerry eszközöket gyártó Research In Motion (RIM) várható eladásáról. Egyesek szerint feldarabolják, és üzletáganként értékesíthetik a vállalatot – mások úgy gondolják, hogy egészben, minden assetjét egyetlen csomagban "meghirdetve" próbálnak majd túladni rajta a kanadaiak.

Brian Blair, a Wedge Partners elemzője szerint nem ez a valódi kérdés. Inkább az, hogy lesz-e egyáltalán olyan, megfelelő tőkeerővel rendelkező piaci játékos, amelyik hajlandó komolyabb összeget invesztálni a gyártó akvizíciójába.

A RIM csütörtökön adja ki negyedéves üzleti gyorsjelentését; várhatóan nem sok jó hírrel szolgál majd a részvényesek számára. Blair szerint a cég felvásárlását fontolgató vállalatok sem számíthatnak tisztességes hozományra. „Nem hiszem, hogy a RIM vonzó lehetőséget kínálna a számukra” - írta meglepően őszinte hangú feljegyzésében az elemző.

Mi van a kosárban?

A szakértők szerint a RIM legértékesebb vagyonelemeit gyengélkedő okostelefon-üzletága mellett globális adathálózata, valamint gazdag és kifejezetten értékes tételekből álló szabadalom-portfóliója jelentik. Adóssága, tartozása nincs; viszont nagyjából kétmilliárd dolláros készpénzállományon csücsül – ami elvben (főként, hogy a cég részvényárfolyama hónapok óta folyamatosan csökken) akár vonzó célponttá is tehetné a potenciális felvásárlók számára.

Igen ám, de a RIM vezetői – valószínűleg épp a cég készpénzállományának megóvása érdekében – a közelmúltban úgy döntöttek, hatalmas leépítést hajtanak végre vállalatnál. A múlt héten kiszivárgott információk szerint tízesével rúgják ki a munkavállalókat a cégtől – ami tovább erodálja az okostelefon-divízió piaci értékét.

Mint ahogy az is, hogy az üzleti felhasználók körében egykor abszolút piacvezetőnek számító gyártó készülékei egyre kevésbé kelendőek: a vállalatok ma már inkább az Apple iPhone-jait és iPadjeit választják, ha mobil eszközök beszerzéséről van szó. A RIM vezetői nagyon bíznak a BlackBerry 10 sikerében – de a szakértők már kevésbé derűlátók: véleményük szerint a gyártó alaposan elkésett az új operációs rendszer kifejlesztésével.

Mindentudó szabadalmak?

Blair szerint a látszat ellenére a globálisan kiépített adatinfrastruktúra sem ér sokat. Egyre kevesebb az olyan készülék, aminek szüksége lenne a RIM hálózata által biztosított biztonsági megoldásokra: ha nincsenek BlackBerryk, amelyek használnák a rendszert, maga a rendszer is redundánssá válik.

„A hálózatoperációs központ ma már nem sokat ér. Az iPhone sikere megmutatta, hogy a mobil eszközök saját megoldásai a kormányzati és üzleti felhasználók számára is megfelelő biztonságot nyújtanak” - írta Blair.

Marad tehát a szabadalom-portfólió. Ez valóban nagy értéket képvisel – főleg annak fényében, hogy a Google, a Microsoft és a többi nagy ezrével vásárolja fel a jogokat, hogy hatékonyan képviselhesse az érdekeit az egyre gyilkosabbá váló mobilpiaci háborúban.

A RIM-nek nagyjából 4200, az Egyesült Államok szabadalmi hivatalánál bejegyzett szabadalma van: összesített értéküket egy-hárommilliárd dollárra taksálják a szakértők. Könnyen meglehet, hogy épp ez – a hosszú évek alatt összegyűjtött technológiai tudás – menti majd meg őket a csődtől.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.