Hirdetés
. Hirdetés

Elmélet és gyakorlat találkozása

|

Idén már háromnapos szakmai konferencia és kiállítás várja a térinformatika iránt érdeklődőket a Debreceni Egyetemen. Az esemény ad helyet a MapWindow OpenSource GIS & OSGeo közösségek ez évi konferenciájának is.

Hirdetés

A Debreceni Egyetem konferenciájának célja, hogy elősegítse a felhasználók ismereteinek bővítését és szakmai fejlődését a GIS (szabad és piaci szoftverek) témakörében. A háromnapos program során prezentációk, vitaindító előadások, workshopok és társasági események várják a résztvevőket. A részletekről Dr. Szabó Gergelyt, a szervezőbizottság tagját kérdeztük:

Computerworld: Minden év november harmadik szerdáján tartják az úgynevezett GIS Day-t, a jeles dátumra pedig többféle rendezvényt szerveznek világszerte. A Debreceni Egyetem miért és mióta rendez önálló eseményt tavasszal?
Dr. Szabó Gergely: A Térinformatikai Konferencia és Szakkiállítás idén 5. alkalommal kerül megrendezésre. Szükségességét az adta, hogy a majd' két évtizedes múlttal rendelkező szolnoki Térinformatikai Konferencia megszűnt, és hiányzott egy országos jelentőségű találkozó a hazai szakembereknek. Az időpont kiválasztásánál a más konferenciákkal való együttműködés volt a fő mozgatórugó, így olyan évszakot választottunk, ezen belül pedig olyan hónapot, amikor a legkevésbé ütközünk a hasonló konferenciákkal. A debreceni helyszínt Lóki József professzor úr, mint főszervező révén jelöltük ki, hogy az ország keleti régiója is megjelenhessen a hazai geoinformatikai találkozók palettáján. Tanszékünk tagja a HUNAGI szervezetnek, így kapcsolódunk a GIS Day-hez.

CW: Kiállítással is bővült a konferencia, mi tette ezt szükségessé?
Sz.G.: Kiállítások az eddigi 4 alkalom mindegyikén voltak, ahol főként cégek mutatkoznak be a közönségnek. Ez azért fontos, mert az elméleti szakemberek és a vállalkozói szféra egyik jelentős kapcsolódási pontja lett a konferencia, így a kiállítások lehetőséget adnak a beszélgetésre, ismerkedésre.

 

CW: A konferenciát nem önállóan az Egyetem szervezi, hanem számos szakmai partnerrel karöltve. Ennek köszönhetően vált ez a rendezvény ilyen nagyméretűvé? A konferencia a MapWindow Open Soure GIS közösség előadásaival is kiegészül, miért ők lettek a szakmai partner?
Sz.G.: A szakmai partnerek komoly támogatást jelentenek a Konferenciának. A legfőbb előny, hogy ezzel több irányú támogatottságot tudhatunk magunkénak, hiszen partnereink révén több, egymástól különböző szakterületen keresztül is kapcsolódunk a kollégákhoz. A rendezvény már az első években is hasonló létszámmal ment, ebből is láttuk, hogy az igény megvan az ilyen találkozókra. A regisztrálók természetesen fluktuálódnak, de mindig sikerül új cégeket, érdeklődőket ide csábítanunk, és ezzel tovább bővítjük a szakmai palettát. A MapWindow Open Soure konferencia egy világméretű vándorkonferencia, mely idén nálunk kerül megrendezésre, többek között az USA és Hollandia után.

CW: A konferencia célja az „elmélet és gyakorlat találkozása", ezek szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezen a területen hiányosságokat szenved el a szakma?
Sz.G.: A hazai tapasztalatok azt mutatják, hogy sokszor nincs kellően szoros kapcsolat az elméleti kutatók és a vállalkozói szféra között. Ezt erősítve sokkal hatékonyabban tudjuk kihasználni a meglévő hardver- és szoftvereszközöket mind a kutatásban, mind pedig a hétköznapi felhasználásokban, hiszen sem az elmélet, sem a gyakorlat nem lehet meg a másik nélkül.

CW: A térinformatika mely területeire fókuszál a konferencia?
Sz.G.: A geoinformatika minden ágát szívesen látjuk a Konferencián. Évről évre jönnek újabb felhasználási területek, és nagy örömmel vesszük, amikor egy-egy eddig nem tárgyalt témakörrel tart valaki előadást.

CW: Hol alkalmazzák napjainkban leginkább a térinformatikai megoldásokat? Melyek azok a területek, melyek a jövőben nagyobb szerepet kapnak?
Sz.G.: A geoinformatika napjainkra teljesen átszőtte a hétköznapi életet. A katasztrófavédelemtől a települési térinformatikai rendszereken át egészen a honvédelemig igen széles a skála. Napjainkban az önkormányzati geoinformatika az egyik legerősebb ág, emellett a már említett katasztrófavédelem is jelentős felhasználó. A műholdak számának növekedésével és a jó minőségű légifelvételek szaporodásával ezen adatbázisok is lassan megjelennek a leghétköznapibb alkalmazásokban is (pl. a Google Earth). A napjainkban egyre népszerűbb pilóta nélküli repülő eszközök (közismert nevükön "drónok") rohamos terjedésével pedig hihetetlen mennyiségű légifelvétel és egyéb adat lát napvilágot (itt persze egy jó törvényi szabályozás elengedhetetlen lesz).

CW: Mennyire innovatívak a magyar térinformatikával foglalkozó cégek?
Sz.G.: A magyar cégek általában kisebbek, így hardver helyett a szoftveroldal az, ami nálunk jól fejleszthető. Nagyon pozitív, hogy hazai cégek között van olyan, amelyik saját szoftverét fejleszti, évről évre javítva azt. Más cégek pedig kiegészítő alkalmazásokat készítenek meglévő termékekhez. Fontos megemlíteni, hogy a hazai cégek jellemzően nagyon pozitívan állnak a kutatási oldalhoz, és jó kapcsolatot ápolnak az egyetemekkel. Ez jó az oktatási intézményeknek, hiszen hozzá juthatnak kedvezményesen a modern GIS termékekhez, másrészt jó a cégeknek is, hiszen végzős diákok az ő termékeiket fogják ismerni, legyen szó hardver- vagy szoftveroldalról.

CW: Várhatóan jövőre is megszervezik az eseményt?
Sz.G.: Mikor még az idei el sem kezdődött, már akkor megkezdődtek az egyeztetések a következő évi találkozóval kapcsolatban. Természetesen, ha rajtunk múlik, jövőre is megszervezzük a GIS Konferenciát.


A konferencia szervezői:
Debreceni Egyetem Földtudományi Intézete,
MTA Földrajzi Tudományos Bizottság Geoinformatikai Albizottsága,
MTA DAB Környezettudományi Bizottsága,
HUNAGI és
eKÖZIG ZRT.,
Paul Meems (a MapWindow GIS projekt csoportvezetője)

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.