Hirdetés
. Hirdetés

Feljövőben a fekete kalapos SEO

|

A keresők találati listájának az élére törnek a kártékony oldalak.

Hirdetés

Normál esetben, mikor egy internetező beírja egy kereső szolgáltatásba például az "antivírus" kulcsszót, akkor azt várja, hogy hasznos, releváns és legfőképp megbízható találatokat adjon vissza az éppen használt keresőmotor. Nos, ez egyre kevésbé van így, mivel a Network World írása alapján az online bűnözői csoportok is egyre inkább élnek a keresőoptimalizálás lehetőségével, hogy kártékony oldalaikat elhelyezhessék a keresők első 100 - vagy rosszabb esetben első 10 - találati közé.

 

 



Az úgynevezett fekete kalapos keresőoptimalizálás (SEO) egyre gyakoribb. A WebSense felmérése szerint ugyanis míg 2009-ben a Google találati listájának első 100 helyén mindössze átlagban 13,7 százalék volt a kártékony hivatkozások aránya, addig ezen összeg 2010-re 22,4 százalékra nőtt. Azaz nagyjából minden negyedik keresés esetén belebukkanhatunk egy vírusos weboldalba az első 100 találat között. A trend ráadásul annak ellenére is jól érezhető, hogy a Google és más keresőcégek mindent megtesznek, hogy kiszűrjék a kártékony találatokat. Ettől függetlenül a többségében kamu antivírus és más hamis szoftvereket tartalmazó oldalak rendre meg tudnak jelenni a keresések élmezőnyében.

Ironikus, hogy a pornó oldalak egyre kevésbé tartalmaznak kártékony kódokat (mindössze 21,8 százalékuk fertőz a WebSense szerint), miközben a hírekhez, az informatikai cikkekhez és a más népszerű témákhoz egyre gyakrabban csatlakoznak komoly alvilági kampányok. A bűnözői csoportok ugyanis előszeretettel ugranak rá a népszerű témákra - ilyen volt az év elején a Haiti földrengés -, amelyekhez tartozó kulcsszavakra gyakran megjelentetik a kártékony oldalaikat.

"A rossz fiúk kihasználják a fő katasztrófákat és eseményeket, hogy kártékony kódjukat terjesszék" - olvasható a WebSense jelentésében, amely szervezet szerint 2009 óta 111 százalékkal emelkedett meg a rosszindulatú weboldalak száma. Míg tavaly áprilisban havonta 1 millióval nőtt meg a számuk, addig napjainkban már havonta 2 millió új kártékony oldal születik. A terjedésüket ráadásul a közösségi oldalak is erősítik: a Facebook státusz frissítéseknek például a 40 százaléka tartalmaz hivatkozást, amelyek közül minden tizedik spam, vagy egy vírusos oldalhoz vezet.  Vagyis egyre könnyebb egy vírusos honlapra bukkanni.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.