Hirdetés
. Hirdetés

Gyorsabb, megbízhatóbb új wifi technológia jön

|

Wi-Fi 6E néven futnak majd a hamarosan elérhetővé váló 6 GHz-es sávban működő újgenerációs vezeték nélküli hálózati eszközök, jelentette be január elején a Wi-Fi Alliance. Az iparági szövetség előrejelzése szerint a több felhasználót nagyobb sebességgel és megbízhatósággal kiszolgáló technológia gazdaságserkentő hatása 2023-ra eléri a 3,5 billió dollárt.

Hirdetés

A Wi-Fi Alliance az ezredforduló óta hitelesíti az IEEE 802.11x szabványú vezeték nélküli hálózati technológiára épülő eszközöket. A programban részt vevő gyártók a non-profit szervezet által levédett Wi-Fi márkanév logójával jelzik, hogy termékeik mindenben megfelelnek a nyílt szabványban rögzített követelményeknek, így például kompatibilisak a technológia korábbi és jövőbeni nemzedékeivel, zökkenőmentes hálózatelérést adnak, valamint támogatják a multimédiát és az eszközök egymás közötti kapcsolattartását. A hitelesítés kezdete óta a wifi-technológia öt generációváltáson ment át, miközben teljesítménye több mint százszorosára nőtt, és a fejlődés lendülete továbbra sem lankad.

Hirdetés

Hatodik, IEEE 802.11ax szabványra épülő nemzedéke a Wi-Fi 6 nevet kapta a szövetségtől, és a logó tavaly szeptemberben került az első hitelesített eszközökre. A Wi-Fi 6 hálózati teljesítménye közel négyszer nagyobb, mint az ötödik generációé, és a csatlakozó eszközök minden eddiginél szélesebb, változatos körét támogatja az átviteli sebesség és a biztonság tekintetében igényes vállalati környezetekben éppúgy, mint a késleltetést nem tűrő, mérsékelt energiafogyasztást megengedő okosotthonokban és ipari létesítményekben. A hatos wifi a hálózati infrastruktúra nagy teljesítményét hasonló felügyeleti képességekkel ötvözi, amellyel minden csatlakozó eszközt optimális eléréshez juttat, ezért a nagy eszközsűrűségű környezetekben különösen látványosan javítja a szolgáltatás színvonalát. Nem utolsósorban a Wi-Fi 6 az újgenerációs mobilhálózatokhoz is kulcsfontosságú támogatást ad, mivel képes az 5G szolgáltatások átvételére.

Sávváltás az infósztrádán
A nagyobb átviteli sebességhez szükséges széles csatornák használata azonban korlátok közé szorul a vezeték nélküli hálózati eszközök által belakott 5 GHz-es spektrumban, ezért a hatodik generációs IEEE 802.11ax technológia felkészült arra, hogy a 6 GHz-es sávra váltson, amint azt a távközlési hatóságok elérhetővé teszik erre a célra. A Wi-Fi Alliance januárban jelentette be, hogy Wi-Fi 6E logóval kerülnek majd forgalomba azon termékek, amelyek az új frekvenciasávban tanúsítottan kibontakoztatják a hatodik generációs technológia minden képességét. A 6 GHz-en működő wifi szomszédos spektrumblokkok hozzáadásával további 14 darab 80 MHz-es és hét darab 160 MHz-es csatornát tesz elérhetővé olyan nagy sávszélességet és átviteli sebességet feltételező alkalmazásokhoz is, mint a nagy felbontású videófolyamok továbbítása. A szélesebb csatornák és a kibővített kapacitás révén a Wi-Fi 6E-eszközök még zsúfolt környezetekben, egyidejű felhasználók minden eddiginél nagyobb számát is fokozott teljesítménnyel szolgálják majd ki. Az új terminológiával együtt a Wi-Fi Alliance közzétette azt is, hogy a 6 GHz-es frekvenciát használó hálózati eszközök együttműködését vizsgáló tesztekkel készül a spektrum hatósági engedélyezésére.

Elsőként és eddig egyedüliként erre az Egyesült Államok szánta el magát, de a sáv megnyitása régiónkban, valamint az ázsiai és csendes-óceáni térség országaiban is napirendre került. A Postai és Távközlési Igazgatások Európai Értekezlete (CEPT) Elektronikus Kommunikációs Bizottsága (ECC) várhatóan még az év vége előtt elkészül a döntés és az ehhez szükséges keretrendszer előkészítésével, amelynek alapján a vezeték nélküli hálózatok 6 GHz-es sávhasználatát a CEPT 48 tagállama - közöttük az unió 27 tagállama is - összehangoltan szabályozni fogja.

Amint az új spektrum megnyílik előttük, a gyártók minden bizonnyal viharos gyorsasággal frissítik kínálatukat. Elemzők szerint elsőként a lakossági felhasználásra szánt Wi-Fi 6E technológiás hozzáférési pontok és okostelefonok jelennek majd meg a piacon, de a nagyvállalatok sem maradnak sokáig megfelelő szintű access pointok nélkül. Ipari környezetekben szintén hamar otthonra találnak majd a Wi-Fi 6E eszközök, többek között a gépi tanulásra, fejlett analitikára és kiterjesztett valóságra épülő alkalmazásokban, a minőség-ellenőrzésben, a karbantartásban, a munkavállalók virtuális képzésében és a munkavégzés támogatásában.

Billiós gazdaságinjekció
Világszinten mintegy 2 billió dollárt adott a gazdasághoz a vezeték nélküli hálózati technológia 2018-ban, és ez az érték továbbra is gyors ütemben nő, 2023-ra várhatóan megközelíti majd a 3,5 billió dollárt, állapította meg a Telecom Advisory Services tanulmányában (The Economic Value of Wi-Fi: A Global View 2018 and 2023), amelyet a Wi-Fi Alliance megbízásából készített. A kutatás elsősorban hat fejlett piac, az Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Japán és Dél-Korea nyilvánosan elérhető adataiból kiindulva mérte fel a wifi globális gazdasági hatását. A technológia értékteremtő ereje az Egyesült Államokban a legkifejezettebb, ahol két éve 499 milliárd dollárral növelte a gazdaság teljesítményét, míg a 2018-ra megállapított 171 milliárd dollárral Japán lépett a dobogó második fokára.

A Telecom Advisory Services a fogyasztóknak és a szállítóknak szerzett kézzelfogható gazdasági haszon, valamint a bruttó hazai terméket (GDP-t) növelő hozzájárulás alapján számszerűsítette a wifi gazdasági értékét az egyes piacokon. Figyelembe vette például, hogy a fogyasztók mennyit készek költeni a vezeték nélküli hálózati eszközökre és szolgáltatásokra, valamint azt is, hogy ezek értékesítésével a gyártók és a szolgáltatók mekkora bevételhez jutnak. A bruttó hazai termékhez hozzájárulás mértékét a tanulmány a vizsgált időszakban gyártott wifi-termékek és adott szolgáltatások összértékében határozta meg. A kiértékelt adatok így számos forrásból érkeztek, a wifi nyilvános, vállalati és otthoni hálózatokban betöltött szerepét éppúgy tükrözik, mint az eszközgyártásra és a mobilhálózatokra, a távközlési beruházások és bevételek alakulására gyakorolt hatását. Az Egyesült Államokban például 2018-ban a wifi gazdasági értékének több mint felét az otthoni és a vállalati vezeték nélküli hálózatok adták.

Vitathatatlan, hogy az információtechnológia korának egyik legnagyobb sikertörténetét a wifi jegyzi, amely összekapcsolja és szórakoztatja, munkájukban és tájékozódásukban segíti az embereket, miközben új technológiák, iparágak és szakmák létrejöttét segíti világszerte, emeli ki a Telecom Advisory Services. A tanulmány az ABI Research 2018-as adataira hivatkozva hozzáteszi, hogy a szervezetek és a magánszemélyek világszerte több mint 9 milliárd wifi-eszközt használnak, a technológia 2 billió dolláros globális gazdasági értéke vetekszik az Amazon és az Apple összevont piaci értékével.

Mint az előrejelzésből is kitűnik, ez a gazdasági érték a vezeték nélküli hálózati technológia fejlődése mellett továbbra is lendületesen nő, 2023-ra várhatóan az Egyesült Államokban és Dél-Koreában is megkétszereződik. Az IEEE 802.11ax szabványra épülő hatodik generációs Wi-Fi 6 technológia kapacitás, lefedés és teljesítmény tekintetében egyaránt alkalmas a mind nagyobb felhasználói igények minőségi kiszolgálására, ehhez azonban megfelelő frekvenciatartomány is szükséges, hangsúlyozta a Telecom Advisory Services. A Wi-Fi Alliance egy korábbi tanulmányában (Wi-Fi Spectrum Needs Study, 2017) szintén arra figyelmeztet, hogy a vezeték nélküli hálózati eszközök számára kijelölt sávok - a nagyobb hatósugarat, de lassabb átvitelt adó 2,4 GHz és a fordított jellemzőkkel bíró 5 GHz - lehetőségeit a kereslet 2019-re túlnövi, ezért ha a távközlési hatóságok sokáig késlekednek a 6 GHz-es sáv hozzárendelésével, a felhasználók idén már a spektrumszűke jeleit is megtapasztalhatják.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.