Hirdetés
. Hirdetés

Halló, világ! - Internettelefonok tesztje

|

Telefonáláshoz az internetet is használhatjuk átviteli útnak: tesztalanyaink ehhez nyújtanak segítséget.

Hirdetés

 

Miért is jó az internettelefonálás nekünk? Egyszerűen azért, mert a szolgáltatónktól fix havidíjért vásárolt széles sávú kapcsolatunk bőven elegendő ahhoz, hogy telefonhang minőségű sávot küldjünk és fogadjunk rajta - természetesen pluszköltség nélkül vagy a vonalas beszélgetésnél jóval kedvezőbb áron. Erre épít a méltán népszerű Skype, melynek azonban az a hátránya, hogy csak gépünk közelében használhatjuk.

 

skype_logo_1.jpg

Tesztünkben összesen négy terméket mutatunk be: ezek közül három mindössze kézibeszélőként funkcionál, a negyedikkel azonban bárhol, bármikor telefonálhatunk saját Skype-fiókunkkal. Ez azt jelenti, hogy más Skype-használókkal ingyenesen beszélhetünk, „külső" telefonszámokat pedig olcsóbban hívhatunk, pláne külföldi beszélgetések esetén. Lássuk tehát, hogy a gyártók milyen megoldásokat kínálnak számunkr

Freecom Internet Phone

Első versenyzőnk a Freecom terméke: praktikus formájú, de telefonáláshoz picit vékonyka kézibeszélőt tartalmaz a Skype színeiben tündöklő csomagolás. Kijelzője egyáltalán nincs, a bekapcsolt állapotról csak egy parányi, felül világító zöld LED tájékoztat: de mivel úgyis csak gépünk közvetlen közelében használhatjuk, voltaképpen nincs is rá komoly szükség. Egyszerű és egyben praktikus készülék: használatához még hangkártya sem kell.

 

skype2.jpg

 

Könnyen csatlakoztathatjuk, azután máris tárcsázhatunk és beszélhetünk. Nem tud többet, mint egy mikrofon-fejhallgató kombináció, viszont a telefonálás közben megszokott mozdulatokkal érhetünk el vele mindenkit. A kezelőszervek elhelyezése praktikus, a gombokat is jó érzés nyomogatni. A felső sorban három darab programozható funkciógombot is találunk. A gyártó még egy aprócska tartót is mellékel, amelyben remekül mutat a Freecom Internet Phone. Ára kicsit borsos, de a kellemes megjelenésért cserébe még ez is elfogadhatónak mondható.

 

Premier Noblesse VoIP Twin

Tesztünk talán legpraktikusabb résztvevője rejtőzik az eddig ismeretlen nevű gyártó csomagjában. A Noblesse készlet alapból két darab kézibeszélőt és ugyanennyi bázisállomást tartalmaz. Utóbbiak közül a nagyobbikat kell számítógépünkhöz, valamint a telefonvonalhoz csatlakoztatnunk. A kisebb egység csupán töltőként működik, a hatósugár kiterjesztésére nem használhatjuk - de erre már az egyszerű DECT-egységek esetében sincs igazán szükség.

 

skype5.jpg

 

A készülék igazi érdekessége, hogy egyszerre otthoni, vezetékes telefon és Skype-kézibeszélő - így kiválóan képes kiváltani mindkét típust. A kék háttér-világítású kijelzővel felszerelt hordozható kagylókon némiképp bazári hatást kelt a krómcsík, és bár a gombok elrendezése nem a legtökéletesebb, azok kényelmesen használhatók, jó érzés nyomkodni őket. Külön csengőhangokat rendelhetünk az internetről és a vezetékes vonalról érkező hívásokhoz, amelyek a kor követelményeinek megfelelően polifónikusak is lehetnek. Családi használat esetén nagyon jól jöhet, hogy a hívásokat könnyedén átirányíthatjuk egyik kézibeszélőről a másikra. Összességében a Premiere csomagja kiváló termék azok számára, akik kompakt otthoni megoldást keresnek, és bár szívesen használnak VoIP-programokat, szükségük van a szokásos, vezetékes telefonra is. Vitathatatlanul legnagyobb előnye pedig az, hogy mindezt rendkívül alacsony áron kaphatjuk meg.

Logitech Cordless Internet Headset

Szintén számítógépünkhöz kötött, de remek kivitelezésű készülék a Logitech terméke. Színes kijelzővel és saját bázisegységgel bír, amelyet csatlakoztatva lakásunkon belül bárhol elérhetők maradhatunk, és hívásokat is kezdeményezhetünk - akárcsak egy normál, „DECT" hordozható telefonnal. Maga a kézibeszélő kellemes fogású és megjelenésű, a gombok pedig nagyméretűek és kényelmesen használhatók. Az egységet kihangosítóval is felvértezték - ez alkalmanként rendkívül hasznos tud lenni. Az áramellátás két darab AAA ceruzaakkumulátorról valósul meg, akárcsak a Premier Noblesse esetében - újabb okos megoldás, hiszen ha cserére szorulnak, az első boltban vásárolhatunk ilyeneket. Legfeljebb 10 óráig beszélgethetünk egyhuzamban, és közel öt napig tarthatjuk bekapcsolva a készüléket egy töltéssel. A hozzá adott adaptert közvetlenül a telefonba is bedughatjuk, de egy parányi állványt is mellékelnek a csomagolásban.

 

skype3.jpg

 

Kiváló, a Logitechtől megszokott minőségű eszköz, otthoni használatra remekül megfelel. Ára meglehetősen magas, pláne ha a jóval nagyobb tudású Premier készülékcsomaggal hasonlítjuk össze - összeszerelési és esztétikai minőségben azonban a Cordless Internet Handset viszi a pálmát.

 

NETGEAR Skype WiFi Phone

Elérkeztünk tesztünk Rolls-Royce kupéjához, a mindentudó Skype-telefonok császárához. Első ránézésre a készülék közeli rokonságot mutat a Sony Ericsson Walkman-telefonok első generációjával, amellyel már akkor sem volt problémánk: egyszerű, de mutatós, nagyjából ennyivel tudjuk jellemezni. Masszív, nyikorgásra legkevésbé sem hajlamos felépítés, kellemesen nyomkodható gombok - egyetlen hibája talán, hogy kicsit nehéz.

 

skype4.jpg

 

Nagyméretű grafikus kijelzője csak átlagosnak mondható, de a mezőnyben toronymagasan ver mindenkit. Funkcióit tekintve egyszerű és nagyszerű: beépített Wi-Fi antennájával internet-hozzáférésre vadászik, majd azonosítónkkal és jelszavunkkal belépve máris telefonálhatunk, legyünk bárhol, számítógép nem is szükséges hozzá. Igazi mobiltelefon tehát - az egyetlen probléma az, hogy jelenleg meglehetősen kevés helyen érhető el ingyenes vezeték nélküli hozzáférés - márpedig a NETGEAR olyan helyre termett, ahol körbevesz minket a Wi-Fi felhő. Az ötlet így is nagyszerű, hiszen lakásunkban ennél kényelmesebben szinte nem is használhatnánk Skype-telefont: még számítógépünknek sem kell bekapcsolva lenni ahhoz, hogy beszélhessünk - ám vétek lenne sokrétű képességeit pusztán erre elpazarolni. Pláne ennyiért, amennyibe a Wi-Fi Phone kerül.

 

 

skype1.jpg

 

A Sony Ericcson W800i-hez közeli rokonságot mutató NETGEAR Skype-eszköz:
valójában semmi közük egymáshoz

Elmondhatjuk tehát, hogy a választék pazar. Igényeinknek megfelelően számos készülékfajta közül válogathatunk, a kínálatban az egyszerű kézibeszélőtől kezdve a komplett, vezeték nélküli otthoni megoldásig minden megtalálható. Tudásban győztesünk a mindenes NETGEAR készülék lenne, ár/érték arányban azonban a Premier a nyerő - ennyi pénzért még DECT-telefonból is ritkán kapunk két kézibeszélős kiszerelést.

 

skype6kicsi.jpg

 

Összehasonlításunk a cikk írásakkor aktuális árakkal (nagyítható)

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.