Hirdetés
. Hirdetés

Hatalmas a spamek ökológiai lábnyoma

|

A spamek évente 33 milliárd KWh energiát használnak, ami elég lenne 2,4 millió család energiaellátásához is.

Hirdetés

A McAfee által szponzorált legfrissebb kutatás szerint jelentős a spamek ökológiai lábnyoma. A nem kívánt üzenetek évente világszinten 33 milliárd kilowatt/óra (KWh) energiát használnak el feleslegesen, ami számításaik szerint elég lenne 2,4 millió családi ház áramellátásához is.

 

 

okologiailabnyom.jpg
 

 

 

A kutatásban részvevő ICF és a spam szakértők becslései szerint ugyanis az elmúlt évben körülbelül 62 trillió spam indult útjára, amit alátámaszt a Microsoft legutóbbi biztonsági jelentése is, amely szerint az e-maileknek már több mint 97 százaléka spam. S mivel a spamek átlagosan 0,3 gramm szén-dioxidot juttatnak a levegőbe - számításaik szerint -, könnyen kijöhet a magas szám, ha felszorozzuk a két értéket.

"A tanulmány tökéletesen rámutat arra, hogy a nem kívánt üzenetek milyen gazdasági és környezetvédelmi károkat okoznak, ami kihatással van egyaránt a cégekre és a magánszemélyekre is" - nyilatkozta a kutatás kapcsán Jeff Green, az IT-bizonysági cég vezető-termékfejlesztője. "A spam-szűréssel így nem csak időt és pénzt takaríthatunk meg, de a bolygónkat is védhetjük a károsanyag-kibocsájtás visszaszorításával" - tette hozzá később.

 



Kutatásuk szerint ugyanis a spam-szűrés 135 milliárd KWh energia felesleges elhasználásától óvja meg a földet, ami körülbelül olyan, mintha 13 millió autó széndioxid-kibocsájtásával tennénk egyelővé. A kutatók szerint ezért, ha minden fiók megfelelően védett lenne a spamek ellen, akkor összesen 25 milliárd károsanyag-kibocsájtástól óvhatnánk meg a földet. Szerintük ugyanis míg a károsanyag-kibocsájtás 52 százaléka a spamek elolvasásából származik, addig a spam-szűrés csak 16 százalékban terheli meg a környezetet.

Érdekesség, hogy korábban a Google kapcsán is hasonló híresztelések láttak napvilágot, azt állítva: két Google-keresés már annyi energia felhasználásával jár, mintha felforralnánk egy kanna vizet. Később kiderült, hogy azon forrás, amelyre a beszámolók hivatkoztak kamu volt, s a Harvard kutatói soha nem is végeztek hasonló kísérleteket. Jelen helyzetben azonban valószínűleg nem erről van szó, hiszen a McAfee saját maga hozta ki az érintett kutatást. S nem április elsején.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.